Ciclisme

La via eslovena volum 2

Primoz Roglic (Jumbo) surt dels Pirineus amb el mallot groc, després que Tadej Pogacar (UAE) es converteixi en el segon eslovè a guanyar una etapa

L’organització té previst fer 600 tests PCR, abans de reprendre la cursa

L’eslovè Primoz Roglic (Jumbo) va començar a esvair els dubtes que hi podia haver sobre el seu estat de forma després de la caiguda al Dauphiné amb una brillant victòria al cim d’Orciéres Merlette, el primer final en alt, dimarts passat. I, en el segon volum de la via eslovena en el Tour, en la segona jornada als Pirineus, el cap de files de l’equip que domina la cursa se situava líder de la general i Tadej Pogacar (UAE) es convertia en el segon ciclista de la república balcànica a alçar els braços en la cursa més important del món. No només això: el jove de 21 anys surt molt reforçat de la doble entrega pirinenca, havent atacat els dos dies i seleccionant els aspirants al groc, que ahir quedaven reduïts als dos eslovens, Bernal i Landa.

El desenllaç del Tour passa en bona part pels 600 tests PCR que es faran avui, amb l’amenaça d’enviar a casa qualsevol equip que tingui dos positius, ja siguin corredors o assistents. L’organització té previst fer una roda de premsa demà al matí abans de l’inici d’una etapa totalment plana (168,5 km) en què el vent pot ser el segon rival més fort per als participants, després dels resultats que surtin als laboratoris.

L’altra cara

Si el Tour somriu a Eslovènia, gira la cara a Suïssa. Marc Hirschi (Sunweb), segon el primer diumenge després de cedir al desenllaç amb Julian Alaphilippe, va tenir el triomf d’etapa durant gairebé 90 quilòmetres a l’abast. Hauria trencat una sequera de més de vuit anys, des que el seu mentor i representant, Fabian Cancellara, va guanyar el pròleg de l’edició en què Bradley Wiggins obria el cicle triomfador de l’Sky/Ineos: set triomfs de quatre homes diferents.

Hirschi va ser atrapat per Pogacar, Roglic, Bernal i Landa a 1.700 metres del final i quan el vencedor a l’esprint havia seleccionat, i de quina manera, els candidats en l’ascensió al Maria Blanca (1a). Ho va intentar, però va acabar tercer. S’havia quedat darrere els quatre homes més forts a la muntanya, que arribaven als darrers 300 metres amb Roglic al davant. Hirschi ho va provar, però Pogacar es va endur la glòria. I això que ja havia estat el primer a provar-ho, en solitari després de coronar Artigaloba (4a).

Descontrol

Els atacs, constants, acceleraven la cursa a 48,2 km recorreguts en la primera hora. Ho havia intentat tothom, fins i tot Pinot (Groupama) a l’inici de l’Hourcere (1a), Soler i de la Cruz. En el tercer intent, el suís marxava al quilòmetre 62 i es quedava sol abans de coronar per fer bona la seva aventura, que el duria a superar dos ports de tercera amb una vintena de quilòmetres plans entremig i 4 minuts a 60 km per acabar.

Tadej Pogacar (UAE) atacava ja al Maria Blanca (7,7 km al 8,6%), deixant Roglic sense equip per seguir-lo i Yates despenjat. Landa, Porte i Bernal hi enllaçaven i el líder de l’Ineos accelerava al davant, quan veia que Quintana, que s’obria, no anava fi. Les bonificacions en coronar el port i a l’arribada eren un caramel i Pogacar accelerava de nou, amb Landa a roda, per deixar Porte enrere.

Es toquen

Roglic i Pogacar van estar a punt d’anar a terra en l’esprint per coronar davant i esgarrapar uns segons de bonificació (5 i 2, amb els 8 per a Hirschi) i llançar-se cap avall. El més jove salvava la caiguda mentre el veterà (1989) li estenia el braç disculpant-se en lloc d’atacar –no seria el primer a aprofitar la confusió, com ara Quintana guanyant el Giro llançant-se en un descens amb neu mentre tothom es pensava que s’havia neutralitzat.

Yates perdia un minut i els favorits tenien Hirschi a 17 segons, amb Roglic líder virtual i Bernal segon a 15 segons els darrers quilòmetres, els últims 8 després del descens, planers. El grup de Porte, Uran o Quintana arribaria a 11 segons. I un tercer amb Yates, López o Valverde, a 54.

Etapa 9 (153 km)
1r T. Pogacar (UAE) 3h55:17:52
2n P. Roglic (Jumbo) m.t.
3r M. Hirschi (Sunweb) m.t.
4t E. Bernal (Ineos) m.t.
5è M. Landa (Bahrain) m.t.
6è B. Mollema (Trek) a 0:11
15è A. Yates (Mitchelton) a 0:58
70è D. De la Cruz (UAE) a 21:34
106è M. Soler (Movistar) a 29:27
General
1r P. Roglic (Jumbo) 38h40:01
2n E. Bernal (Ineos) a 0:21
3r G. Martin (Cofidis) a 0:28
4t R. Bardet (Ag2r) a 0:30
5è N. Quintana (Arkea) a 0:32
6è R. Uran (EF) m.t.
7è T. Pogacar (UAE) a 0:44
8è A. Yates (Mitchelton) a 1:02
9è M.A. López (Astana) a 1:15
10è M. Landa (Bahrain) a 1:42
35è M. Soler (Movistar) a 40:38
137è D. de la Cruz (UAE) a 2h19:39
Muntanya
1r J. Cosnefroy (Ag2r) 36 punts
2n N. Peters (Ag2r) 31
3r M. Hirschi (Sunweb) 26
Regularitat
1r P. Sagan (Bora) 138
2n S. Bennett (Deceuninck) 131
3r W. Van Aert (Jumbo) 111
Joves
1r E. Bernal (Ineos) 38h40:22
2n T. Pogacar (UAE) a 0:23
3r E. Mas (Movistar) a 1:41
Equips
1r Movistar 116h07:32
1r EF Pro Cycling a 4:35
2n Trek Segafredo a 4:50a 2:35
Patrocini

Froome i Thomas, avui a la Tirrena

La 55a edició de la Tirrena-Adriàtic arrenca avui amb la primera de les set etapes, dues d’elles de mitja muntanya i dues més d’alta muntanya, amb Antonio Pedrero (Movistar) i dos dels tres darrers vencedors del Tour –Chris Froome (2013, 15-17) i Geraint Thomas (2018)– encapçalant l’Ineos després de quedar-se fora de la cursa francesa per no estar prou en forma, com ara Marc Cavendish (Bahrain), i que tindrà tres etapes per a esprintadors. L’anterior vencedor a París a més d’Egan Bernal (2019), Vincenzo Nibali (2014), lidera el Trek amb la vista posada al Giro, que coincideix en el calendari amb la Vuelta –objectiu de Froome. Jakob Fuglsang (Astana), amb el seu triomf en el segon Monument de la temporada –Llombardia–, i Mathieu Van der Poel (Alpecin), etern rival de Wout Van Aert abans que els dos arribessin al World Tour, són altres candidats a succeir Roglic en el palmarès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)