Ciclisme

El ciclisme d’ara és així

Primoz Roglic (Jumbo) tanca la primera setmana líder amb només Tadej Pogacar (UAE) amenaçant el seu triomf a París

Segona victòria d’etapa del jove eslovè, al Grand Colombier en la gran davallada d’Egan Bernal, que perd 7:20

Primoz Roglic (Jumbo) fa una setmana que és el primer eslovè a dur el mallot groc del Tour, en la 107a edició de la cursa. Des que Tadej Pogacar era el segon corredor de la república adriàtica a guanyar una etapa, després de Rogla, al Pirineu. El jove eslovè va lligar el seu segon triomf parcial ahir al Grand Colombier (HC), a l’inici del qual el dorsal 1, Egan Bernal (Ineos), va patir una davallada que li va fer perdre 7:20 i caure 10 llocs en la general.

El ciclisme d’ara és així. Dos eslovens, primer i segon i amb el mallot groc i blanc, els més forts en el Tour. Només dos britànics i francesos han estat primer i segon en la general, el 2012 en l’inici de l’era que va morir ahir amb Bradley Wiggins i Chris Froome (Sky) i el 1984 Laurent Fignon (Renault-Elf) i Bernard Hinault (La Vie Claire). I costa imaginar que, si no hi ha una fatalitat, Eslovènia no conquereixi París d’aquí a sis dies. Fins i tot s’ha de fer un esforç per imaginar que el Jumbo, que aplica el model del ciclisme d’ara imposat per l’Sky la darrera dècada, permeti a Pogacar arribar a la CRI de dissabte amb possibilitats reals de pispar el groc al campió eslovè, últim vencedor d’una volta de tres setmanes –Vuelta 2019– en què la perla de 21 anys era tercer.

El pet de Bernal

Quedaven 13 quilòmetres quan Egan Bernal va cedir al ritme del Jumbo, marcat per Wout van Aert i amb quatre companys. Quintana tampoc podia continuar amb el grup en què De la Cruz protegiria encara 1.000 metres el seu cap de files a l’UAE. Els Ineos, tan avesats a interpretar el paper de davanters, havien de protegir el primer colombià a guanyar el Tour, el quart ciclista de l’equip britànic després de Wiggo (2012), Froomey (13, 15, 16 i 17) i Thomas (2018).

L’únic

Adam Yates (Mitchelton), l’anterior mallot groc a Roglic, ho havia intentat a 7 quilòmetres i amb quatre homes del Jumbo al davant, que passarien a ser tres. Dumoulin duria el grup, d’onze, al britànic que l’any que ve correrà a l’Ineos i fins a gairebé mig quilòmetre. Sepp Kuss, l’última bala, ni tan sols va intervenir perquè Roglic marxava a 600 metres amb Pogacar a roda. Richie Porte (Trek), que també torna a l’Ineos el 2021, va ensenyar la pota a 300 metres, fins que Pogacar va obrir un petit marge i es va endur el triomf seguit de Roglic i l’australià.

Rigoberto Urán (Education First) és ara tercer en la general després d’acabar novè a tres segons del grupet de Mas, Kuss, Landa i Yates. Superman López (Astana) va ser quart i té el podi a 11 segons.

Un darrere l’altre

Bernal i Quintana no van fer figa perquè sí. Era el primer dia amb ports d’entitat enllaçats en l’etapa que alguns favorits van fer el 9 d’agost en el Tour de l’Ain –control del Jumbo i triomf de Primoz amb 4 segons respecte a Egan i 6 respecte a Nairo. L’escapada afrontava la Selle de Fromentel (1a), després de dues hores a una mitjana de 49,9 km/h i 4:35 de marge respecte als Jumbo. Sam Benett va sumar dos punts més que Peter Sagan en l’esprint intermedi i Sergio Higuita (Education First) va plegar per una doble caiguda –la segona per no poder frenar, amb fractures a la mà. La diferència amb l’escapada era de 3 minuts al Col de la Biche (1a), de 2 a 28 quilòmetres per acabar i de 10 per a l’inici del Gegant del Jura, la tomba de les aspiracions d’Egan Bernal.

15a etapa (174,5 km)
1r T. Pogacar (UAE) 4h34:13
2n P. Roglic (Jumbo) m.t.
3r R. Porte (Trek) a 0:05
4t M.A. López (Astana) a 0:08
5è E. Mas (Movistar) a 0:15
18è N. Quintana (Arkea) a 3:50
25è E. Bernal (Ineos) a 7:20
40è M. Soler (Movistar) a 20:24
42è D. de la Cruz (UAE) m.t.
General
1r P. Roglic (Jumbo) 65h37:07
2n T. Pogacar (UAE) a 0:40
3r R. Urán (EF) a 1:34
4t M.A. López (Astana) a 1:45
5è A. Yates (Mitchelton) a 2:03
6è R. Porte (Trek) a 2:13
7è M. Landa (Bahrain) a 2:16
8è E. Mas (Movistar) a 3:15
9è N. Quintana (Arkea) a 5:08
10è T. Dumoulin (Jumbo) a 5:12
11è G. Martin (Cofidis) a 6:45
12è A. Valverde (Movistar) a 6:52
13è E. Bernal (Ineos) a 8:25
21è M. Soler (Movistar) a 58:23
98è D. de la Cruz (UAE) a 3h12:52
Regularitat
1r S. Bennett (Deceuninck) 269 punts
2n P. Sagan (Bora) 224
3r M. Trentin (CCC) 189
Muntanya
1r J. Cosnefroy (AG2R) 36 punts
2n T. Pogacar (UAE) 34
3r P. Roglic (Jumbo) 33
Joves
1r T. Pogacar (UAE) 65h37:47
2n E. Mas (Movistar) a 2:35
3r E. Bernal (Ineos) a 7:45
Equips
1r Movistar 197h4:16
Patrocini

Simon Yates, en una CRI

Simon Yates (Mitchelton), que a diferència del seu germà bessó continuarà dos anys en el conjunt australià, té el Trident de la Tirrena-Adriàtica a 10,1 quilòmetres de contrarellotge que es disputa avui, a San Benedetto del Tronto i amb un avantatge de 16 segons respecte a Rafal Majka (Bora) i 39 respecte a Geraint Thomas (Ineos), segon i tercer. Mathieu van der Poel (Alpecin) –el seu company d’equip Tim Merlier va aconseguir dissabte el seu primer triomf en el World Tour, en l’esprint– és el vencedor de la darrera etapa en línia, després de demostrar la seva qualitat al final dels murs, dos en un circuit de 25 quilòmetres on els corredors feien tres voltes.

Els positius no se sumen

L’Ineos, el Mitchelton, el Cofidis i l’AG2R són els quatre equips en què fa una setmana van trobar algun membre del cos mèdic, tècnic o mecànic amb positius per la Covid-19, després dels tests massius coincidint amb la primera jornada de descans. Una acció que va acabar sense cap ciclista amb resultat positiu i sí del director de la prova, Christian Prudhomme, substituït provisionalment per l’exciclista François Lemarchand, que treballa en l’organització. Els responsables de la cursa ja han anunciat que, si en alguna d’aquestes quatre formacions es detecta un positiu, no seran expulsats de la cursa, sinó que per deixar el Tour es mantenen els dos positius per equip.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)