L’esport, tocat de mort
El sector demana la reactivació de l’activitat, la modificació del toc de queda i ajudes a les empreses i les entitats
Considera que les noves restriccions tindran un impacte devastador
Sota la premissa que el sector esportiu està tocat de mort si no hi ha un canvi radical i molt aviat, la comissió d’esports de Foment del Treball va presentar el pla de rescat del sector esportiu de Catalunya. Les mesures se centren en la necessitat de la tornada de les competicions, de modificar el toc de queda i poder fer entrenaments fins a les deu de la nit, l’activació d’incentius fiscals per a entitats que n’assegurin la supervivència després de la crisi, i l’atorgament d’ajudes directes a entitats. La presentació del pla de rescat la va fer Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i de la comissió, que el va resumir en tres àmbits: “La reactivació de l’activitat esportiva, la modificació del toc de queda i els ajuts a fons perdut per a empreses i entitats. Si no, estem tocats de mort.”
Per Gerard Esteva les mesures que s’han de prendre són clares: “Exigim la tornada de la competició esportiva, que s’elevi l’aforament de les instal·lacions esportives del 50 al 70% i que es permeti allargar els entrenaments fins a les deu de la nit en el present toc de queda.” En l’apartat fiscal reclama: “L’IVA superreduït del 4% sobre els serveis esportius, la supressió de l’IVA en inversions en equipaments esportius i la deducció en l’IRPF de les quotes d’instal·lacions esportives i de les llicències.”
El toc de queda
Gerard Esteva també es mostra contrariat per la restricció horària i el fet de tancar les instal·lacions a les nou del vespre: “El toc de queda és desastrós, jo en dic el toc de mort.” Segons ell, el 70% dels entrenaments federats es fan a partir de les nou i que hauran de dir als esportistes que no es poden entrenar. “És un greuge comparatiu amb altres comunitats autònomes i la resta d’Europa.”
En aquest acte també van intervenir representants de federacions, de clubs i d’entitats. Ferran Aril, president de la Federació Catalana de Bàsquet, manté la línia de la UFEC: “Hem treballat molt fort per complir els protocols, ha sigut molta feina. Volíem tenir les màximes garanties i que no hi hagués cap dubte. Crec que l’esport és segur.” En referència al tancament de les instal·lacions a les nou del vespre, assenyala que el 90% de l’esport és amateur i que la gent no es podrà entrenar perquè les hores de pistes són majoritàriament de les vuit del vespre a les dotze de la nit. “És impossible. S’omplen la boca que l’esport és cultura, l’esport és salut. Que m’ho expliquin.” El secretari general de la Federació Catalana de Futbol, Oriol Camacho, va fins i tot més enllà en les seves reivindicacions: “Hi ha indignació, són mesures desproporcionades.” Camacho recorda que l’esport català va ser pioner en la creació de mesures de protocol i que creu que les coses s’han fet bé, però que ara se senten abandonats per les administracions: “Tot l’esforç fet no ha servit per a res, ens sentin enganyats i traïts.”
Francesc Cayuela, president del GEiEG, va parlar dels clubs sense amagar la gran preocupació i cansament per la pèrdua de socis i recursos. , Considera que les mesures són “completament equivocades”. “Restringir horaris és un greuge amb altres sectors, si el toc de queda és a les onze, és a les onze, tots igual.” També destaca que les administracions mai han estès la funció dels clubs i de l’esport: “Ho veuen com un espectacle paral·lel i secundari. L’esport és salut, cohesiona i integra.”
Impacte laboral
La presidenta d’Indescat, Anna Pruna, va en la mateixa línia. “L’impacte és devastador”. Segons ella, set de cada deu treballadors del sector es van veure afectats pels ERTO en el confinament i que tres de cada deu es quedaran sense feina, i segurament la xifra s’incrementarà. També assegura que es trigarà molt a recuperar les pèrdues i que “anirem 20 anys enrere, serà la mort de clubs i empreses”. Josep Viladot, president de Gestiona, explica que hi ha molta preocupació i que al voltant de les instal·lacions municipals “hi ha projectes socials que no es poden posar en perill”.
EL PROTAGONISTA
El suport de Foment del Treball
L’acte de presentació del pla de rescat del sector esportiu de Catalunya es va fer a la seu de Foment del Treball i el seu president, Josep Sánchez Llibre, va afirmar que el sector tenia tot el seu suport i que estarien al seu costat en les trobades amb les institucions. “Estem en situació excepcional, cada cop és més difícil donar viabilitat a les nostres empreses. Necessitem un pla de rescat per a diferents sectors i avui parlem de l’esport”, va afirmar Josep Sánchez Llibre, que també va dir que són necessaris 50.000 milions addicionals per a les empreses espanyoles i que una part, que va xifrar en uns mil milions, havia de ser per al sector esportiu. “Cal una injecció directa com s’ha fet en altres països europeus”, va manifestar el president de Foment del Treball.
Notícies relacionades
Publicat a
Notícies
Dijous,21 novembre 2024