Tres dècades de Sanmartí
Pàdel. El número 1 català, que va guanyar el primer títol el 2000, defensa aquest 2021 el primer lloc, que ha conquerit 17 cops en els últims 19 anys
Passen els anys en un esport efervescent de gran predicament a Catalunya –19.400 llicències el 2021– però el barceloní Enric Sanmartí (Barcelona, 1982) continua al capdamunt del rànquing català desafiant l’ímpetu dels joves, que no troben la clau de volta per desbancar-lo. Promeses que de petits s’han centrat exclusivament en aquest esport –tant ell com la majoria de la seva generació van començar jugant a tennis– no troben la fórmula per superar-lo i ell, engrescat, no s’ho pensa ni un segon quan diu que no s’ha plantejat retirar-se.
Durant l’escurçat calendari del 2020 i fent parella amb el tarragoní Tonet Sans –25 anys– jugant a la seva dreta, amb el qual continua aquest curs, Sanmartí va recuperar el número 1 que va cedir el 2019 davant de Toni Bueno, jugador habitual del circuit mundial World Padel Tour, compartint la posició amb el seu company Rubén Rivera. Ha estat la dissetena vegada en 19 cursos que el jugador del RCT Barcelona ha acabat l’any al capdamunt. Prematur, va celebrar el seu primer títol del circuit català l’any 2000 al costat del ja retirat Rafa Lozano.
Primer va encapçalar la classificació durant set anys (2002-2008) al costat de Javi Casadesús. El curs 2009, els líders del circuit català van ser el gironí Gerard Company i el barceloní Edu Bainad. Entre el 2010 i el 2017, Sanmartí va fer parella amb l’italoargentí Nelson Adrián Biglieri i van ser la millor parella catalana, amb números escandalosos: 106 títols en 126 tornejos. El 2018 va repetir l’èxit amb cinc companys diferents; amb Biglieri, Edu Bainad, Toni Bueno, Ton Sans i Gerard Company, amb qui també va guanyar el seu dotzè campionat de Catalunya des del 2003, fet que constata una gran facilitat per adaptar-se a esquerrans i dretans.
El 2020, Sanmartí i Sans van guanyar quatre títols, van ser dos cops subcampions i van fer uns quarts en un circuit escurçat. El veterà dona fe de la bona connexió amb el tarragoní: “Des que vam jugar diversos tornejos seguits amb quatre triomfs en la part final del 2019, vam aconseguir de seguida una bona sinergia. El nostre objectiu és acabar l’any primers.”
El calendari del 2021 preveu 19 tornejos: cinc Super Grand Slams, deu Grand Slams i quatre Slams. Sanmartí i Sans van guanyar el primer títol en el Grand Slam del Padel Center Penedès, a Olèrdola. Els dies 8 i 9 de maig surten de favorits al Tennis Despí.
Sans, número 3 català, compatibilitza el circuit català i el World Padel Tour. Els seus magnífics quarts a Madrid al costat del navarrès Íñigo Zaratiegui suposen un nou sostre que l’allibera de les preprèvies del circuit mundial, progressió que facilita la conciliació. “Ara comença els dimarts i abans, el diumenge. Tot serà més fàcil, tret potser d’algun torneig internacional en què podria coincidir.” Sans ha sabut sacrificar-se i progressar. “Encara té marge de millora”, afirma Sanmartí.
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024