Gimnàstica

Rampa d’enlairament

Gimnàstica artística. L’equip espanyol, amb les joves catalanes Laura Bechdejú, Marina González i Alba Petisco, queda lluny de la final, però es conjura per millorar l’experiència a París

La selecció espa­nyola, amb les joves cata­la­nes Laura Bech­dejú (2000), Marina González (2002) i Alba Petisco (2003) i la madri­le­nya Roxana Popa (1997), va sig­nar un dotzè lloc de dotze par­ti­ci­pants en la qua­li­fi­cació per equips dels Jocs de Tòquio. Amb 157,128 punts, el con­junt esta­tal va que­dar lluny dels 162,662, el regis­tre que va obte­nir el quar­tet del Japó per colar-se entre els vuit fina­lis­tes. Feia 17 anys, des dels Jocs d’Ate­nes 2004, que la fede­ració espa­nyola no era capaç de clas­si­fi­car el seu equip femení per a una con­tesa olímpica. El fet d’arri­bar a Tòquio en si mateix ja era un èxit. Si, a això, s’hi afe­geix la joven­tut del quar­tet espa­nyol, amb 20 anys de mit­jana, sense cap experiència olímpica i encara amb molt camí per recórrer, l’actu­ació de l’equip va ser prou regu­lar i con­sis­tent. De fet, la selecció de Lucía Gui­sado ja va evi­den­ciar els seus pro­gres­sos en la pri­mera rotació amb uns exer­ci­cis de terra amb sèries acrobàtiques molt tre­ba­lla­des i core­o­gra­fies molt atrac­ti­ves.

Popa va fer valer el fet de tenir més bagatge en com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals i amb el 21è lloc en la clas­si­fi­cació indi­vi­dual (54,099) es va gua­nyar una plaça per a la final del con­curs com­plet. Bech­dejú va ocu­par el 53è lloc (51,199); Petisco, el 57è (50,598), i González, el 63è (49,498).

Les gim­nas­tes cata­la­nes, que van poder com­plir el somni de com­pe­tir en uns Jocs, valo­ra­ven la seva actu­ació a través de les xar­xes. “Hem llui­tat fins al final i sem­pre amb el cap ben alt”, va piu­lar Bech­dejú. I es va con­ju­rar per a futu­res cites olímpi­ques, amb referència a París 2024: “Tòquio mar­carà un abans i un després. No ens vèieu en uns Jocs i ara ens veu­reu en tots.” González, que va come­tre una errada en les asimètri­ques, va ser més crítica: “Sen­ti­ments agre­dolços. Hem tre­ba­llat moltíssim i hi hem posat tota la nos­tra ener­gia. No hem pogut clas­si­fi­car l’equip per a la final, tot i que hem millo­rat la nos­tra pun­tu­ació. No he fet el meu millor exer­cici, però sabem què s’ha de fer per millo­rar. Con­ti­nuar tre­ba­llant. Totes qua­tre debutàvem en uns Jocs i les sen­sa­ci­ons són molt bones. Hem fet equip i l’hem man­tin­gut fins al final.” L’experiència a Tòquio, doncs, ha de ser una rampa d’enlai­ra­ment per a tres joves gim­nas­tes amb vista a futu­res com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals, i més tenint en compte que el nou cicle olímpic serà de només tres anys.

Simone Biles ja mana

Més enllà de l’actu­ació de l’equip espa­nyol, la jor­nada va ser­vir per veure el debut del gran refe­rent de la gimnàstica, la mega­es­tre­lla nord-ame­ri­cana Simone Biles, que va encapçalar la clas­si­fi­cació indi­vi­dual amb 57,731 punts amb les següents notes par­ci­als: 14,966 en salt, 14,566 en asimètri­ques, 14,066 en barra i 14,133 en terra. L’explo­siva gim­nasta nord-ame­ri­cana, que a Tòquio defensa els títols indi­vi­du­als, per equips, terra i salt, es va mos­trar més reser­vada que en altres oca­si­ons en espera d’ofe­rir la seva millor versió quan es juguin les meda­lles. En la clas­si­fi­cació per equips, el pri­mer lloc és per al Comitè Olímpic Rus (171,629), seguit dels Estats Units (170,562) i la Xina (166,863).

LES PROTAGONISTES

Tòquio marcarà un abans i un després. No ens vèieu en uns Jocs i ara ens veureu en tots
Laura Bechdejú
gimnasta del salt gc
Totes quatre debutàvem en uns Jocs i les sensacions són molt bones. Hem fet equip fins al final
Marina González
gimnasta del salt gc

Txusovitina tanca el periple olímpic

Capítol a part mereix la gimnasta uzbeka Oksana Txusovitina, que amb 46 anys afrontava la seva vuitena cita olímpica. Amb una nota de 14,166, la llegendària gimnasta no en va fer prou per guanyar-se un lloc entre les vuit millors de salt i, per tant, va posar punt final a la seva dilatada trajectòria olímpica, que va començar fa 29 anys en els Jocs de Barcelona 92. Al final de la seva actuació, va rebre un càlid i emotiu homenatge de les gimnastes presents al pavelló Ariake.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.