Gimnàstica

Biles recupera el somriure

Gimnàstica artística. La nord-americana gestiona la pressió amb solvència, obté un bronze revalorat en la barra d’equilibri, rere les xineses Guan i Tang, i ja té set medalles olímpiques

Simone Biles va tor­nar a la com­pe­tició enmig d’una gran expec­tació glo­bal i es va endur el bronze en la barra d’equi­li­bri (14,000), repe­tint el ter­cer lloc de Rio però amb més trans­cendència. L’or el va cele­brar la xinesa de tan sols 16 anys Chenc­hen Guan, amb 14,633, i la plata va ser per a la també xinesa de 18 anys Xijing Tang (14,233). Biles es va espol­sar la pressió després d’un parèntesi per pre­ser­var la seva salut men­tal i va com­ple­tar una bona actu­ació. Obté la setena meda­lla en uns Jocs, la segona a Tòquio, en un ambi­ent de soli­da­ri­tat de les seves pròpies rivals, que no van estal­viar abraçades i fins i tot en alguns casos van sal­tar d’ale­gria quan la nord-ame­ri­cana va cloure el seu exer­cici amb un doble car­pat. En un gest recíproc i també exem­plar, Biles va ani­mar amb crits des de la banda Guan quan estava exe­cu­tant el majestuós exer­cici que li va ator­gar la meda­lla d’or.

Ni la irrupció de Rebeca Andrade en l’elit mun­dial, ni la cai­guda de Kohei Uchi­mura, ni el domini dels equips rus­sos. Tot el que va pas­sar sota l’impo­nent sos­tre de fusta de làrix del gimnàs Ari­ake durant els Jocs de Tòquio va que­dar eclip­sat pel cop de puny que va donar Simone Biles, en plena com­pe­tició, sobre el tau­ler de l’esport mun­dial. L’estre­lla més espe­rada dels Jocs, cri­dada si més no a reva­li­dar les cinc meda­lles que havia gua­nyat a Rio, es va reti­rar només de començar la seva pri­mera final, la d’equips, per llançar un crit d’auxili. “No volia seguir. He de cen­trar-me en la meva salut men­tal. Hem de pro­te­gir la nos­tra ment i el nos­tre cos i no limi­tar-nos a fer el que el món vol que fem. Ja no con­fio tant en mi mateixa”, va asse­gu­rar després d’aban­do­nar la sala. El món i els Jocs van que­dar com­mo­ci­o­nats per la mag­ni­tud de la gim­nasta i pel debat dicotòmic sus­ci­tat entre salut i esport d’elit. En certa manera, ahir va ini­ciar el procés de recu­pe­ració: “Només volia sor­tir i fer-ho per mi. És un bronze més espe­cial que el de Rio i el valo­raré molt de temps.” No va ama­gar que “ha estat una set­mana molt llarga, de fet han estat cinc anys molt llargs”. L’ajor­na­ment l’any pas­sat dels Jocs i l’any afe­git de pre­pa­ració han agreu­jat el can­sa­ment físic i psi­cològic dels atle­tes en línies gene­rals.

Els altres cam­pi­ons

L’or en bar­res paral·leles se’l va endur el xinès Jingyuan Zou, al davant de l’ale­many Lukas Dau­ser i del turc Fer­hat Ari­can, molt emo­ci­o­nat en una vide­o­con­ferència sor­presa amb la seva família tot just després de la cerimònia de lliu­ra­ment de meda­lles. L’or en l’exer­cici de barra horit­zon­tal el va assa­bo­rir el japonès Daiki Has­hi­moto, que també va ser el campió del con­curs com­plet amb només 20 anys i que s’ha con­sa­grat a Tòquio. El podi el van com­ple­tar el gim­nasta croat Tin Srbic i el rus Nikita Nagornyy.

LA PROTAGONISTA

Ha estat una setmana molt llarga, de fet han estat cinc anys molt llargs. La veritat és que no m’esperava guanyar aquesta medalla
Només volia sortir i fer-ho per mi. És un bronze més especial que el de Rio i el valoraré molt de temps
Simone Biles
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.