Natació

MIREIA BELMONTE

La conquesta de l’or

La millor esportista olímpica de la història a Catalunya, que va tastar la glòria en els Jocs de Rio, ha viscut del seu talent innat però també del sacrifici i de la capacitat de superar els obstacles que ha trobat pel camí

La natació cata­lana va fer el cim a Rio el 2016, quan una bada­lo­nina fora de sèrie, Mireia Bel­monte (10/11/1990), va esde­ve­nir la pri­mera espor­tista cata­lana de la història a que­dar cam­pi­ona olímpica en una moda­li­tat indi­vi­dual. Aque­lla meda­lla, en una final dels 200 m papa­llona ino­bli­da­ble, la va situar com una de les grans espor­tis­tes de la història del país, una icona en la revo­lució de l’esport femení, un fet que aquest diari ha nar­rat pràcti­ca­ment en directe des del dia del seu nai­xe­ment.

Aquell no va ser un èxit sor­git d’un dia de glòria espon­tani. Bel­monte havia estat sub­cam­pi­ona olímpica de la mateixa prova a Lon­dres 2012. Aquell dia ella i el seu inse­pa­ra­ble entre­na­dor dels seus millors anys, Fred Vergnoux, es van con­ju­rar per fer el següent pas: la con­questa de l’or.

Amb el francès va començar-hi a entre­nar el 2010 però va tenir-hi una relació tem­pes­tu­osa després dels Jocs de Lon­dres. Hi va aca­bar tor­nant quan va fit­xar pel CN Saba­dell per pre­pa­rar el mun­dial de Bar­ce­lona del 2013 (tres meda­lles).

El des­a­fi­a­ment poste­rior que van pre­pa­rar tots dos per als Jocs de Rio va incloure una pre­pa­ració física al límit de la resistència i una acti­tud psi­cològica a prova de bom­bes. No s’arriba a ser cam­pi­ona olímpica amb una men­ta­li­tat fràgil o no dedi­cant el cos i l’ànima 24 hores a l’esport que esti­mes i que sovint també odies. “És una neda­dora sense límits, física­ment i tècni­ca­ment”, reco­nei­xia l’entre­na­dor que la va por­tar als seus grans èxits.

Sacri­fici i passió

Va sacri­fi­car el mun­dial del 2015 per arri­bar a la final a còpia de tre­ball i passió, i superar neda­do­res de més talent i de més força física. Amb qua­tre meda­lles olímpi­ques (dues de plata a Lon­dres i una de bronze i una d’or a Rio) és difícil no con­si­de­rar la bada­lo­nina una de les millors espor­tis­tes cata­la­nes de la història. És una cam­pi­ona for­mada ínte­gra­ment al país, pri­mer al CN Bada­lona i després a les ins­tal·laci­ons del CAR de Sant Cugat, que ha esde­vin­gut la seva segona casa, amb ses­si­ons d’entre­na­ment que han inclòs boxa, BTT i llar­gues ses­si­ons de pesos, abans de pas­sar també llar­gues tem­po­ra­des a Sierra Nevada, on molts inter­na­ci­o­nals apro­fi­ten l’alçada abans dels grans cam­pi­o­nats.

L’eclosió

Bel­monte va fer pre­ci­sa­ment el seu salt a l’escena inter­na­ci­o­nal, també a Rio, el 2006, quan va gua­nyar dues meda­lles d’or en el mun­dial júnior. Des de lla­vors, havent de llui­tar con­tra l’eti­queta de la gran espe­rança blanca de la natació del país, va anar acu­mu­lant un pal­marès impres­si­o­nant, amb moments com­pli­cats, sobre­tot quan va des­co­brir en els Jocs de Pequín (2008) que no en faria prou amb el seu talent, sinó que hau­ria de tre­ba­llar com mai per fer el pas que li fal­tava per igua­lar les rivals de països on la natació és gai­rebé una religió, com Hon­gria, la Xina o Austràlia, per no par­lar de les figu­res emer­gents de les grans uni­ver­si­tats dels EUA.

Des del 2008, l’any de la seva eclosió, ha reco­llit 44 meda­lles en les grans com­pe­ti­ci­ons inter­na­ci­o­nals i ha estat capaç de batre tres rècords mun­di­als. Va ser la pri­mera que va tren­car la bar­rera dels dos minuts en els 200 m papa­llons en pis­cina curta (1:59:61), a banda de fer un tri­plet somiat en la mateixa distància i estil a l’aire lliure: cam­pi­ona olímpica, cam­pi­ona del món i cam­pi­ona d’Europa. Això sense comp­tar els seus èxits en altres cites menors, com la copa del món o el seu domini cons­tant en els cam­pi­o­nats d’Espa­nya en les moda­li­tats de fons, papa­llona i estils.

La seva capa­ci­tat de superació va que­dar defi­ni­ti­va­ment reve­lada a Tòquio. Amb 31 anys i després d’arri­bar als Jocs amb sen­sa­ci­ons agre­dol­ces després d’una lesió a l’espat­lla que la va apar­tar de les pro­ves de papa­llona. Mal­grat tot, i encara amb el seu inse­pa­ra­ble tècnic Vergnoux, es va plan­tar en la final dels 400 m estils i va que­dar a 23 centèsimes de la seva cin­quena meda­lla olímpica.

El COE va reconèixer a Tòquio la tra­jectòria olímpica de la bada­lo­nina con­ver­tint-la en la ban­de­rera de la dele­gació, al cos­tat d’un altre dels grans espor­tis­tes olímpics cata­lans, el palista llei­datà Saúl Cra­vi­otto.

fa 20 anys

primeres braçades. Belmonte, a l’esquerra, Va començar a nedar per recomanació mèdica. Aquí, amb 12 anys, se la veu amb l’entrenador del CN Badalona Jordi Albadalejo i les companyes Desireé Cayuela, Meritxell Valera i Meritxell Gallego.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)