L’esport entra en guerra
Indignació i rebuig d’esportistes i organismes internacionals contra la invasió de Putin a Ucraïna mentre jugadors i entrenadors intenten fugir amb cotxe del país
El dia de la infàmia finalment va arribar. Molts ho temien, però l’operació a gran escala de l’exèrcit de Putin a Ucraïna està causant danys col·laterals encara difícils de calcular que tenen un impacte directe en l’esport del país però també en el de la resta del món. Els que ho estan passant pitjor, és clar, són els mateixos esportistes del país. A primera hora del matí ja es va comunicar que la lliga de futbol quedava suspesa. Per a molts estrangers començava una operació èxode que en alguns casos està essent tota una odissea.
El seleccionador nacional femení, Lluís Cortés, va poder explicar des de primera hora del matí la seva “fugida” amb cotxe des de la capital, Kíev, fins a la frontera de Polònia. Pel camí, cues i cues de vehicles a la carretera amb ucraïnesos fent el mateix trajecte i fugint del país davant les notícies que Putin podria haver ordenat fins i tot l’entrada a la capital.
El badaloní Marc Gual, que va fitxar pel Dnipro el passat mercat d’hivern, també ha quedat atrapat en una zona molt propera a una de les primeres bases militars que han estat objectiu dels míssils russos. Després dels atacs, el jugador i la resta d’estrangers també van fer camí cap a la frontera amb Polònia, situada a més de 10 hores.
Diversos jugadors brasilers del Dinamo Kíev i el Xakhtar Donetsk també han demanat públicament ajuda per a ells mateixos i les seves famílies per sortir del país. Els jugadors esperaven ahir en un hotel amb dones i fills que algú els anés a rescatar. “Resin per nosaltres”, va apuntar un dels jugadors, Júnior Moraes (Dinamo).
Que hi ha algú?
El moviment de plaques tectòniques també comença a tenir conseqüències que en els propers dies poden ser més rellevants, sobretot davant l’actitud, de moment passiva, de la UEFA, la FIFA i altres grans organismes internacionals respecte a què cal fer amb Rússia després de la decisió del seu president d’envair Ucraïna. La UEFA ha convocat aquest matí una reunió del seu comitè executiu en què hi haurà dos grans punts, la situació dels equips russos i ucraïnesos en les competicions europees i, sobretot, la seu de la final de la Champions League, que hauria de tenir lloc a Sant Petersburg el 28 de maig. Hi ha veus des de tot Europa que demanen que, com a mínim, es canviï la seu, però serà difícil que un organisme tan conservador s’atreveixi, per exemple, a expulsar els equips russos.
On sí han començat a actuar ha estat a Alemanya i la Gran Bretanya. El Schalke 04 ha trencat l’acord de patrocini amb l’empresa russa Gazprom, la principal extractora i exportadora mundial de gas, a més del seu paper destacat en el mercat del petroli. Gazprom també és un dels patrocinadors oficials de la Champions League i té vincles amb la FIFA.
A Londres pot tenir problemes Roman Abramovitx, propietari del Chelsea i amic personal de Putin. “Tenim una llista de còmplices del líder rus. Si Rússia no retira les tropes haurem d’augmentar la pressió, apuntar als bancs, les elits i empreses importants. La intenció és degradar el sistema econòmic rus”, comentava Liz Truss, secretària d’Afers Estrangers del Parlament. Segons The Sun, els funcionaris d’immigració tindrien ja instruccions clares de no deixar passar certs ciutadans russos, entre els quals es troba Roman Abramovitx.
La FIFA també té problemes amb les federacions de Polònia, Suècia i la República Txeca, que han signat un comunicat conjunt en què condemnen l’agressió i es neguen a viatjar a Rússia per jugar-hi els partits de play-off del mundial de Qatar.
Oposició interna
Les crítiques a Putin per la invasió a Ucraïna no només arriben de fora del país. Alguns futbolistes de la selecció russa es van pronunciar contra la invasió. El primer de fer-ho va ser el davanter del Dinamo de Moscou, Feder Smolov, que ha penjat una foto negra a Instagram amb el comentari “No a la guerra”. El van seguir jugadors com Magomed Ozdoev (Zenit) i Aleksandr Sobolev (Spartak). El tennista Andrei Rublev, número 7 del món, també ha criticat la invasió russa. “Res és més important que la pau.” Ha penjat a Instagram dos ninots, un de rus i un d’ucraïnès abraçant-se.
La F-1 encara no ha decidit què farà amb el Gran Premi de Rússia, previst per al setembre. Sebastian Vettel, quatre vegades campió del món, sí que ho té clar: “Putin és un dirigent boig i no correré a Rússia diguin el que diguin els responsables del mundial. És una decisió personal que no canviaré.”
Lògicament grans esportistes ucraïnesos s’han mostrat consternats per la situació al país, començant per Xevtxenko i acabant pel jugador del City Zíntxenko, que ha penjat un missatge ben explícit a les xarxes amb una foto de Putin i un missatge clar: “Et desitjo la més dolorosa de les morts.”
El Comitè Olímpic Internacional, per la seva banda, considera que amb l’atac de Rússia s’ha trencat la treva olímpica que va començar set dies abans dels Jocs de Pequín i acabarà una setmana després dels Jocs Paralímpics.
LA CHAMPIONS
La UEFA es reunirà per decidir si canvia sobre la final de Sant PetersburgEl Zenit-Barça, suspès
Després d’una jornada sense respir a les oficines del Barça, el club va aconseguir convèncer l’Eurolliga perquè suspengués el partit que s’havia de jugar avui a Sant Petersburg contra el Zenit. La competició oferia “garanties” perquè l’equip viatgés ahir a Rússia amb seguretat, però els jugadors no ho van veure clar i el club va decidir que l’equip no jugaria el partit. Al mateix temps va negociar amb els altres clubs convocar una reunió per avui mateix per decidir què fan amb tots els partits amb equips russos implicats. De fet el Barça ha d’anar diumenge a Moscou a jugar un partit ajornat contra el CSKA de Moscou. El Zalgiris també va avançar que no viatjaria a jugar partits a Rússia en la situació actual. Ahir ja es van suspendre també el Bayern-CSKAi el Baskonia-Unics Kazan en espera de les decisions que es prenguin durant la jornada d’avui.
Notícies relacionades
Publicat a
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024