Vela

Barcelona, contra corrent

Vela. La capital catalana ven una candidatura a la copa d’Amèrica del 2024 quan ja temps que Màlaga, Cork (Irlanda) i Jiddah (Aràbia Saudita) treballen en l’elecció, que es farà el 31 de març

Barcelona i Catalunya es poden haver despertat tard en la lluita per encabir a la capital un dels esdeveniments esportius més antics i rellevants del planeta, la copa d’Amèrica de vela del 2024. Auckland, que havia de ser-ne la seu pel triomf de l’Emirates New Zealand del 2021, hi va renunciar per manca de suport econòmic de les institucions del país i l’organització ha obert la possibilitat a nous candidats. Es calcula que la inversió per portar els coneguts vaixells de la fórmula 1 del mar és d’uns 80 milions d’euros, segons fonts de la candidatura de Màlaga, que fa unes setmanes va anunciar oficialment la intenció de portar la copa al seu port.

No només Màlaga aspira a portar la competició. Jiddah, a l’Aràbia Saudita, té recursos econòmics de sobres per fer-ho tot i que no és precisament un lloc idíl·lic al qual aspiren els vaixells a navegar. Cork, la segona ciutat d’Irlanda, també vol portar per primer cop la competició al seu país, tot i que probablement tindrà un problema d’allotjament.

La candidatura Barcelona té el suport no només de l’Ajuntament, sinó també del govern català i de l’Estat a través de la Diputació de Barcelona. Entre tots plegats i l’associació Barcelona Global s’han proposat trobar els recursos econòmics perquè el 31 de març la ciutat sigui l’escollida. Ara bé, hi ha un altre conflicte polític pel mig. Màlaga i Andalusia, governades pel PP, veuen com Barcelona, la Diputació i la Generalitat, governades pels partits que donen suport al PSOE a Madrid, han presentat un projecte alternatiu quan tot just fa dues setmanes es veien com a favorits.

No serà el primer cop que els Països Catalans siguin l’escenari de la competició si Barcelona és l’escollida. València ho va ser en les edicions del 2007 i el 2010. Posteriorment, i malgrat el dispendi econòmic sense precedents del PP de Francisco Camps, les instal·lacions van quedar abandonades, com algunes parts del circuit de F1 que es va muntar a la ciutat.

La primera copa d’Amèrica va tenir lloc el 1851. El repte inicial va ser llançat a la resta del món per la marina reial britànica en l’Exposició Internacional de Londres per poder demostrar la seva supremacia naval. L’obsequi encara és una gerra de plata valorada en cent guinees d’or de l’època. Es considera el trofeu més antic en el món de l’esport. El primer vencedor va ser la goleta America de Nova York.

Els aspirants al triomf en la 37a edició

Una de les premisses per competir en la copa d’Amèrica és tenir sobretot molts diners. Per conquerir la gerra del 2024 hi ha confirmat l’Alinghi, del multimilionari suís Ernesto Bertarelli. També hi seran l’Ineos Britannia, de l’home més ric de la Gran Bretanya (Jim Ratcliffe); el defensor del títol, el New Zealand, amb el patrocini dels Emirats Àrabs; el Luna Rossa Prada, i l’American Magic. Les tripulacions són d’entre 8 i 11 navegants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)