Tennis

TOMMY ROBREDO

JUGADOR DE TENNIS

“Estic orgullós del que he fet”

Tommy Robredo, l’últim campió català del torneig (2004), s’acomiadarà “de la seva gent” en el Barcelona Open Banc Sabadell després de vint anys de carrera

Les lesions, haver estat aturat, em van donar un plus per aconseguir aquelles tres remuntades a Roland Garros 2013
Un tennista és com una empresa, amb les seves finances que has de saber moure i administrar per al dia de demà
Si tornés a començar potser escolliria el revés a dues mans. Avui la pilota va més ràpida i és més senzill
Guanyar un dels grans com Federer en quarts d’un Grand Slam i en pista dura té molt de mèrit. Tot em va sortir rodó
Hamburg és el meu títol més important. Em va tocar una final bona contra Stepanek, i en terra, i ho havia d’aprofitar

Tommy Robredo (Hos­tal­ric, 1982) ha esco­llit el seu tor­neig de capçalera, el Bar­ce­lona Open Banc Saba­dell, per aco­mi­a­dar-se del públic, de la seva gent, després de dues dècades de pro­fes­si­o­nal en què ha cons­truït una tra­jectòria sòlida i molt res­pec­tada. L’olotí, l’últim català campió del tor­neig (2004) i fina­lista (2006), atre­sora dotze títols ATP, amb el d’Ham­burg, un Mas­ters Series ara Mas­ters 1000 d’esten­dard en un cicle que fa fere­dat de 890 par­tits indi­vi­du­als, amb 533 victòries. També ha gua­nyat tres copes Davis i dues copes Hop­man. Va arri­bar a ser el número cinc del món el 2006 i va jugar el Mas­ters. L’ine­xo­ra­ble pas del temps i les noves pri­o­ri­tats fami­li­ars són els deto­nants de la reti­rada d’un dels grans del ten­nis català d’aquest segle.

Com visu­a­litza l’home­natge?
No me l’ima­gino gens, sin­ce­ra­ment. Espero que arribi el dia entre­nant-me i posant-me en forma al màxim pos­si­ble per poder donar la talla i dis­fru­tar-ho. Tinc ganes de mirar a la gra­de­ria i veure la meva gent i la meva família.
Per tant, no hi ha ner­vis...
De moment, no, però segu­ra­ment quan hagi d’entrar a la pista estaré nerviós.
Més que en un par­tit nor­mal.
Sí, això segur. Però ja fa tant de temps que ho tinc clar…
De fet, va amb un any de retard
No volia reti­rar-me i veure una gra­de­ria buida. Quan tens clar que arriba el final, i també tens ganes que arribi, cal dis­fru­tar-ho. Ho he allar­gat tant com he pogut. Ara tinc altres pri­o­ri­tats.
Jugant ‘cha­llen­gers’ en el tram final de la seva car­rera ha demos­trat l’amor per aquest esport...
Si havia de pagar el viatge, l’hotel i entre­na­dors, de vega­des no em sor­tia ni a gua­nyar. Però ni m’ho mirava. Jugava perquè volia tor­nar a estar a dalt.
Tirem de tòpic. Què s’endú del ten­nis i què li ha donat?
No sé què li he donat. Això ho haurà de dir l’altra gent si és que li he donat alguna cosa. Jo m’ho emporto tot, m’ho ha donat tot. Una experiència de vida, molts conei­xe­ments, mol­tes amis­tats. Crec que la vida de l’espor­tista és com la d’un ésser humà, com­pri­mida en deu o quinze anys. Pas­ses de no ser res a ser cone­gut, a haver de ges­ti­o­nar una empresa, perquè, vul­guis o no, un ten­nista és com una empresa, en la qual tens els tre­ba­lla­dors, la teva gent al cos­tat, les teves finan­ces, que has de saber moure i admi­nis­trar per al dia de demà. En quinze anys, pas­ses de ser un nen a un avi. A hores d’ara dia estic pre­pa­rat i podria expli­car als que comen­cen com ho podrien fer.
Can­vi­a­ria coses?
Moltíssi­mes. Això també passa en l’àmbit per­so­nal. La vida, com el ten­nis, t’ense­nya, i a mesura que vas caient, vas apre­nent, madu­rant. En el ten­nis, apre­nem molt ràpida­ment. Cada set­mana caiem, cada set­mana ens hem d’aixe­car. Can­vi­a­ria mol­tes coses a tots els nivells. Això és com l’inver­sor a qui enxampa un crac. Si ho hagués sabut... Mai he tin­gut en el meu entorn fami­liar o d’amis­tats un pro­fes­si­o­nal del ten­nis que em pogués ori­en­tar. Amb 14 anys van venir a casa els repre­sen­tants perquè em volien fit­xar. Volen con­trac­tar el teu fill amb 14 anys, que és el teu nen...Els meus pares hi van par­lar i van deci­dir, però ells no eren empre­sa­ris, eren tre­ba­lla­dors, i van fer-ho el millor que van saber. Ara sabria exac­ta­ment què calia fer.
I en els aspec­tes tècnic o tàctic?
La meva manera de jugar era allar­gant el punt. El joc ha can­viat molt i, quan es fa més ràpid, a mi bé no em va bé. Si hi tornés hau­ria d’adap­tar els meus entre­na­ments als punts curts. També tre­ba­lla­ria més el ser­vei, que aquí no es tre­ba­lla tant.
És un esport molt cruel quant a títols, amb molts can­di­dats.
Si mires el que he fet jo en la meva car­rera: dotze títols ATP. Molt bé. Però de quants tor­ne­jos? No em toca­ria ni un per any. Perds cada set­mana. I te’n vas trist, perquè, per molt que per­dis con­tra Roger Fede­rer, mar­xes trist, perquè si no estàs trist és que no ho sents i lla­vors, mala­ment.
Acu­mula 533 victòries. Una ani­ma­lada. Satis­fet? Reco­ne­gut?
Estic satis­fet. Òbvi­a­ment, n’hau­ria vol­gut més. L’altre dia em pre­gun­ta­ven si tinc alguna espina cla­vada. Quan­tes vega­des he per­dut, 300? Doncs 300. Sem­pre en vols més i si no fos així no ani­ries bé. El reco­nei­xe­ment, sin­ce­ra­ment, m’és igual. No jugava per ser reco­ne­gut. M’agrada sor­tir als dia­ris, però mai no m’hi he des­vis­cut. El que volia era gua­nyar. Estic agraït pel que he fet i pel que he donat. I, de fet, d’aquí a 10 anys ningú o molt poca gent se’n recor­darà, només els íntims. I jo con­ti­nuaré estant igual d’orgullós.
Va per­dre les qua­tre últi­mes finals ATP que va jugar. Dues de segui­des con­tra Andy Mur­ray, amb cinc pilo­tes de par­tit al seu favor en cadas­cuna. La final a València, però, va ser un gran espec­ta­cle.
De la final de Shenz­hen con­tra Mur­ray tinc una espina cla­vada perquè vaig fer-ho molt mala­ment. El ter­cer set no el vaig llui­tar. Estava enfon­sat perquè havia per­dut el segon. I això em va ser­vir a l’Àgora. Vaig tenir pilo­tes de par­tit en el segon set però vaig con­ti­nuar llui­tant a mort tot el ter­cer. I en vaig tor­nar a tenir. Quan em pre­gun­ten sobre aquell par­tit sem­pre dic que n’estic super­con­tent. Vaig donar-ho tot, ho vaig fer tot bé i no em puc recri­mi­nar ni una pilota. Moltíssima gent, anys després, et parla d’aquell par­tit. L’he vist més cops, i fins i tot l’he vist viat­jant en un aero­port. Que ho digui jo, no queda bé, però, per mi, és un dels millors par­tits dels últims anys, com­pa­ra­ble a un Nadal-Djoko­vic d’Austràlia o un Nadal-Fede­rer de la final de Wim­ble­don. Ho va tenir tot: inten­si­tat, emoció, pilo­tes de par­tit, el públic entre­gat i un esce­nari bru­tal: l’Àgora.
En quin grau el van empènyer les lesi­ons, i la superació que van com­por­tar, a com­ple­tar les tres remun­ta­des històriques segui­des a cinc sets con­tra Igor Sijs­ling, Gael Mon­fils i Nico Alma­gro a Roland Gar­ros 2013?
Quan em vaig lesi­o­nar per pri­mera vegada a Indian Wells estava el 13è del món. Paro dos mesos i torno a Mon­te­carlo i em torno a tren­car. Dos mesos més atu­rat. Torno i em torno a lesi­o­nar. No tro­bem solució. El febrer de l’any següent m’he d’ope­rar. Perdo un any tennístic i després hi estic qua­tre mesos més. Torno la set­mana poste­rior al Roland Gar­ros. Vaig a un cha­llen­ger i el gua­nyo. Però em va cos­tar molt tor­nar a gua­nyar par­tits ATP. Era el 13è del món, però no tenia el ritme ni la con­fiança. A Casa­blanca em vaig treure l’espina. Va ser quan vaig dir, torno a estar bé i ho he d’apro­fi­tar. Sem­pre he estat molt llui­ta­dor, però si no hagués pas­sat per tota aque­lla atu­rada, pot­ser no hi hau­ria posat tant d’ímpetu. Són fets nega­tius que t’aju­den a donar un plus. De vega­des, quan jugués molt, et fa una mica de man­dra, però quan vens d’un any i mig atu­rat, t’aga­fes a un ferro roent.
Quant a l’actu­a­li­tat tennística, creu que l’ATP és massa con­des­cen­dent amb les acti­tuds anti­es­por­ti­ves de juga­dors com ara Medvédev, Kyr­gios o Zvérev?
Els posen una multa econòmica que no els afecta. Els hau­rien de san­ci­o­nar sense poder jugar tor­ne­jos. També és cert que, en el món en què vivim, aques­tes esce­nes tenen molta reper­cussió mediàtica.
Ha con­tac­tat amb algun ten­nista ucraïnès?
Per What­sApp amb Ser­gei Stak­hovski per saber com estava. Amb la meva dona estem fent ges­ti­ons per aco­llir a casa una família de dos mem­bres de refu­gi­ats.
Què pensa de la invasió?
Malau­ra­da­ment, vivim en un món que és així. L’altre dia a Jid­dah un míssil va impac­tar al cos­tat del cir­cuit de Fórmula 1. Hi ha mol­tes guer­res i de mol­tes no en sen­tim ni par­lar. Trobo hor­ri­ble la invasió, i els polítics hau­rien d’evi­tar les guer­res i la pobresa. No vull opi­nar de les raons estric­ta­ment polítiques, el que vull dir és que la violència no hau­ria d’exis­tir. Vivim en un món en què l’eco­no­mia és l’únic que val i segur que al dar­rere hi ha interes­sos econòmics.

“Contra Federer vaig tenir un dia rodó

Què recorda del títol al Masters Series d’Hamburg 2006?
És el més important de la meva carrera. Em va tocar una final bona. En aquell torneig hi eren Nadal, Federer...Hi eren tots, però van anar perdent. Em va tocar el txec Radek Stepanek, i en terra, quan ell era més especialista en dura. I dius, aquesta és la meva oportunitat i l’he d’aprofitar com sigui. Són oportunitats que has d’aprofitar; si no, te’n penedeixes tota la vida. Si arribes a una final i et toca Federer, doncs bé… En pista dura, els pronòstics contra Stepanek estarien al 50%, però en terra no podia fallar. Vaig guanyar per 3-0 i vaig disfrutar. Va ser una setmana molt completa, tot i que no tenia tècnic. Havia deixat l’entrenador feia un parell de mesos.
Un tennista és una empresa.
Me’n recordaré sempre que amb 21 anys necessitava un canvi i estava amb el Nico Margets, que era a la federació des dels 14 anys. Va arribar un moment en què vaig tenir clar que necessitava un canvi. No ho vaig dir ni a casa. Em vaig asseure un dia amb ell i li vaig dir que ho havíem de deixar. Tots dos vam plorar. El Nico era com un segon pare per a mi perquè havíem viatjat molt junts en un tram d’edat meu molt significatiu. Era un deu com a persona. Vaig arribar a casa i els ho vaig dir als meus pares, que em van dir: “Tu mateix.”
Hi ha molt de desgast…
Hi ha gent que està sempre amb el mateix tècnic. En definitiva, va ser una de les primeres decisions dures que vaig haver de prendre. Si tens algú al costat que és mala persona i s’ha portat malament, és molt fàcil. Adeu i fora. Però si te l’estimes un piló i creus que cal canviar...
Deu ser orgàsmic derrotar el gran Federer, i per 3-0.
Guanyar un dels grans en vuitens d’un Grand Slam i en pista dura té molt de mèrit i sempre ho recordaré. No és enxampar-lo distret en una primera eliminatòria. En el quart partit ja no hi ha ningú distret. Va ser un partit espectacular, sobretot perquè vaig aprofitar les oportunitats. Ell tenia pilotes de break i no les feia i cada vegada s’anava frustrant més i al final va acabar frustrat. Per guanyar aquesta gent tu has de tenir un dia rodó i ells, un dia dolent. Si ells tenen un bon dia, perdràs.
Duel entre dos dels millors revesos a una mà del circuit...
Si et soc sincer, si tornés a començar potser faria el revés a dues mans. Ara la pilota va més ràpida i el revés a dues mans és més senzill. A una mà tens molta força quan estàs aturat… Però si demà comencés, m’ho pensaria. A una mà m’encanta i la gent diu que és molt maco, però restar costa molt. Inicies el gest molt enrere i la pilota ve molt ràpida. Si la bola fa algun estrany, ja te l’has menjat. A dues mans, amb la segona mà, sembla que no, però salves més situacions. Estic content d’haver jugat a una mà però és evident que el tennis modern apunta a dues mans.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.