Ciclisme

Pels camins del Tour 2022

Etapa 14. Saint-Étienne / Mende

Tot apro­fi­tant que avui és dis­sabte –dia de mer­cat– i després de men­jar unes bug­nes “moe­lleu­ses et crous­ti­llan­tes” a la plaça de l’Hôtel de Ville, el Tour emprendrà ruta cap al massís Cen­tral, aban­do­narà la recent­ment inven­tada regió de Lió, dei­xarà enrere els vins de Beau­jo­lais i dels Côtes du Rhône i es diri­girà cap a l’Haute-Loire i la Lozère, pre­fec­tura de Mende.

Però abans l’esca­mot pas­sarà per Roche-La-Moli­ere i Fir­miny on hi ha diver­sos edi­fi­cis con­ce­buts per Le Cor­bu­sier; per l’aba­dia de Sauve-Bénite i el Château de Carry; per Yssin­ge­aux, el Château de Lavoûte-Polig­nac i el Château de Polig­nac, on se situa l’acció d’una novel·la de George Sand i que Pros­per Mérimée, quan era ins­pec­tor de l’Estat, el va cata­lo­gar com a monu­ment històric.

A Le Puy-En-Velay podran veure la cate­dral romànica i l’estàtua de Notre-Dame de France. A Saint-Chris­tophe-Sur-Dolai­son hi ha una altra església romànica impor­tant i a Le Bouc­het-Saint-Nico­las hi ha un llac. A Saint-Haon con­ti­nua la llista d’esglésies romàniques i a Saint-Bon­net-Laval, ja en la Lozère, hi ha el Château de Con­dres. A Gran­drieu con­ti­nua el pas­seig pel romànic i a Cha­te­au­neuf-De-Rando es pot visi­tar el ceno­tafi de Ber­trand du Gues­clin, que par­ti­cipà a Bata­lla d’Auray, en la guerra de Suc­cessió Bre­tona, en la guerra dels dos Peres i a la guerra civil cas­te­llana.

I just abans d’arri­bar a Mende la cursa pas­sarà pel dis­cret poble de Bada­roux, vila natal de Jean-Antoine Chap­tal (1756-1832), químic i polític, inven­tor de la chap­ta­lit­zació, un procés per aug­men­tar la gra­du­ació alcohòlica dels vins i que va revo­lu­ci­o­nar la viti­cul­tura del seu temps. A més de la seva bri­llant car­rera com a químic, Chap­tal va ocu­par els més alts càrrecs polítics, durant el temps que va exer­cir de minis­tre de l’Inte­rior de Napoleó Bona­parte el 1801, va crear els arron­dis­se­ments de París i va ser nome­nat par de França dues vega­des, la qual cosa, a la meva manera d’enten­dre, és una redundància.

Una ema sobre fons blau, sobre­vo­lada per un sol groc i una divisa: «Tenebræ eam non com­pre­hen­de­runt», les tene­bres no m’han envaït. Mende llu­eix aquest blasó i Alfred Döblin, l’autor de Ber­lin Ale­xar­der­platz, arros­se­gat per l’èxode del juny de 1940, va pren­dre aquí consciència reli­gi­osa i es va con­ver­tir al cato­li­cisme, però les tene­bres, que són golu­des, van aca­bar per envair-ho tot.

Mende és una ciu­tat cone­guda per les seves fonts i les seves cape­lles, pels seus con­vents i les seves esglésies. En el cam­pa­nar de la cate­dral de Notre-Dame-et-Saint-Pri­vat hi va res­so­nar durant anys la que fou la cam­pana més gran de la cris­ti­an­dat, la “Non Parei­lle”, que fou des­truïda durant les guer­res de religió. A Mende la religió te la tro­bes a cada can­to­nada. Una con­fra­ria reli­gi­osa, la “con­fra­ria dels peni­tents blancs” va exis­tir durant molt de temps i rea­lit­zava una pro­cessó cada Dijous Sant des del segle XVII. La torre dels Peni­tents (ano­me­nada així perquè està ados­sada a la cape­lla dels Peni­tents) és també un dels últims ves­ti­gis de les mura­lles de la ciu­tat.

Els dis­sab­tes al matí –de Pas­qua a Tots Sants– el mer­cat es planta a la plaça Urban V, davant de la cate­dral i els comer­ci­ants locals ofe­rei­xen els seus pro­duc­tes: embo­tits d’her­bes, cro­cants de Mende, ali­got de pata­tes i for­matge, mel i, sobre­tot, Pélar­don, el for­matge de pasta tova que és el rei de la regió. Plini el Vell va escriure fa 2.000 anys que el for­matge de les Ceve­nes era molt esti­mat a l’antiga Roma. I encara que aquell for­matge no fos exac­ta­ment el mateix que el que conei­xem ara, l’humil Pélar­don de llet de cabra es remunta molt enrere. La pri­mera referència a aquest nom data del segle XVIII, quan l’abat Bois­sier de Sau­va­ges l’ano­me­nava “un petit for­matge rodó i pla fet a les Ceve­nes, al qual se li dóna un gust picant”, pro­ba­ble­ment Alfred Döblin el va pro­var abans de con­ver­tir-se al cato­li­cisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.