Waterpolo

MARTINA TERRÉ

MILLOR PORTERA DE L’EUROPEU DE SPLIT

“La Laura Ester sempre ha estat el meu referent”

“Estic molt contenta de l’oportunitat que m’ha donat el cos tècnic, però la trajectòria de la Laura és enorme, a més de ser un deu com a persona”

“Soc extravertida, però a l’aigua intento aportar serietat, fermesa i confiança a l’equip”

El seleccionador ha sabut combinar l’experiència de les més grans i la il·lusió i les ganes de créixer de les més jovenetes

Martina Terré (Barcelona, 2002) ha estat una de les protagonistes de la selecció de Miki Oca que ha revalidat el títol europeu a Split. Amb 20 anys acabats de fer, la portera del CN Sant Andreu, formada al CN Catalunya, ha acabat prenent la titularitat a tota una institució del waterpolo català i espanyol, Laura Ester, que en els partits decisius ha hagut d’aportar tota la seva experiència i coneixement des de la banqueta. Terré, escollida millor portera del campionat, ha fet un pas més en el seu procés de creixement i dona continuïtat als seus èxits amb la selecció juvenil, en què va ser campiona d’Europa a Volos el 2019, i amb la júnior, amb el títol mundial a Netanya el 2021. Sis d’aquelles campiones del món, nascudes entre el 2002 i el 2004, han estat també a l’equip guanyador de Split.

Ha estat nomenada millor portera de l’europeu. L’actuació i el protagonisme que ha tingut a Split ha superat les seves expectatives?
Sempre intentes fer-ho tan bé com pots i que acabin reconeixent la teva feina està molt bé. Sí, tot plegat ha superat les meves expectatives, però si hi hagués catorze premis individuals jo els repartiria entre totes les companyes del meu equip.
Ha acabat jugant més minuts i en els partits decisius ha estat titular en detriment de la intocable Laura Ester. L’ha sorprès?
El cos tècnic m’ha volgut donar aquesta oportunitat. Suposo que va en la línia d’anar rejovenint l’equip, però la trajectòria de la Laura continua essent enorme. Estic molt contenta i sorpresa per la confiança que m’han donat.
Com és la convivència al costat d’una portera com Laura Ester, titular indiscutible durant la dècada gloriosa del waterpolo femení català i espanyol? Després de la final, va ser una de les primeres a felicitar-la, amb una abraçada molt emotiva.
Ho fa tot molt fàcil. És una persona superamable i agradable. Sempre busca el millor per a tot l’equip. M’ha ajudat en tot moment i ha estat al meu costat quan més la necessitava. En moments crucials, em deia: “Va, Martina, concentra’t! No te’n vagis del partit!” És un deu de persona i he estat molt a gust durant tot el campionat.
Per la diferència d’edat –dotze anys–, també deu haver estat un dels seus referents.
Des que vaig començar a jugar a waterpolo, l’única portera d’aquest nivell que he conegut ha estat la Laura Ester. Sempre ha estat de les millors i el 2019 ja va ser escollida millor jugadora europea. També em fixo molt en l’Ashleigh Johnson, la portera dels Estats Units.
Com es defineix com a portera?
Tot i ser extravertida, dins de l’aigua penso que dono un punt de serietat, de fermesa i de confiança. En tot cas, és el que intento.
Es considera una especialista en els penals, vist com va anar la final de Split?
Va com va. No deixa de ser un cara a cara, una jugadora contra tu. En el cas de la final, vaig recórrer a l’estadística perquè la primera havia vist que els xutava a l’esquerra i la segona a la dreta, i en tots dos casos els vaig aturar. A vegades, tot i encertar la direcció, et fan gol igualment.
El seleccionador Miki Oca ja ha demostrat que no li tremola el pols a l’hora d’apostar per jugadores joves. Ja ho va fer en el seu moment amb Paula Leitón, i posteriorment amb Elena Ruiz o últimament amb Paula Camus, Nona Pérez, Cristina Nogué, Paula Prats o vostè mateixa.
Ja formem un bon bloc de joves. No és qüestió de dues o tres jugadores. La veritat és que el seleccionador ha sabut combinar l’experiència de les més grans i la il·lusió i les ganes de créixer de les més jovenetes.
Quina creu que ha estat la clau de la bona trajectòria de l’equip en aquest europeu?
Una bona defensa és un bon atac. La consigna era assegurar-nos la defensa perquè l’atac ja sortirà sol perquè tenim un bloc de jugadores molt bones.
Veient les convocatòries durant la fase europea de la lliga mundial, suposo que ja devia intuir que tindria un estiu mogut amb el mundial i l’europeu amb la selecció absoluta. A més, amb la retirada de Maria Elena Sánchez de la selecció després dels Jocs s’obria una nova finestra d’oportunitats a la porteria.
Sí, és cert que hi ha hagut competència per aquesta plaça vacant. M’esperava un estiu mogut, però sempre hi pot haver imprevistos.
Després del cinquè lloc en el mundial de Budapest, aquest bloc de jugadores ha tornat a demostrar el seu caràcter competitiu a Split.
En el mundial no es va poder reflectir el nostre potencial. Ens va quedar l’espineta de no poder exhibir el nostre millor nivell i ara reconforta poder demostrar que tornem a ser les millors d’Europa.
És de les últimes a incorporar-se a la selecció absoluta de Miki Oca. Com es va iniciar en el waterpolo?
Primer vaig començar practicant la natació, però al cap d’un any l’entrenador va veure que no m’anaven bé els esports individuals i em va dirigir cap a un esport d’equip. Devia tenir entre onze i dotze anys. Era al CN Catalunya i just abans de la pandèmia vaig fitxar pel CN Sant Andreu. No tinc antecedents familiars en el waterpolo, però la meva germana petita, la Mariona [2004], també fa de portera al CN Catalunya.
Suposo que després d’aquest estiu deu estar il·lusionada amb els Jocs de París a l’horitzó.
Sí, és clar que és un objectiu a llarg termini, però s’ha d’anar pas a pas i ara el que tocarà és fer-ho bé amb el Sant Andreu.
Podrà fer uns dies de vacances o ja de seguida s’incorporarà a la dinàmica del club?
Tindré una setmana de vacances i després ja m’incorporaré als entrenaments del Sant Andreu. La temporada passada vam quedar cinquenes a la lliga i a veure si aquest cop podem classificar-nos entre els tres o quatre primers, i així obtenir plaça per a la competició europea.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)