Més esport

Anàlisi

Estudi sobre les lesions en les esportistes

El rerefons de les lesions

Un 41% de les noies entre 11 i 21 anys que practiquen esports en equip pateixen una lesió

La falta de preparació física i de treballs de protocol de prevenció i no cuidar els aspectes de l’entrenament invisible són alguns dels motius per què hi ha un alt percentatge de lesionades

L’especialització esportiva precoç també n’és una de les principals causes

Les lesi­ons for­men part del dia a dia de qual­se­vol equip, sigui pro­fes­si­o­nal o ama­teur. El que sorprèn més, però, és que els espor­tis­tes infan­tils i juve­nils, en molts casos sense encara haver asso­lit el nivell d’exigència més alt, patei­xen de forma cada vegada més pro­ble­mes freqüents de salut rela­ci­o­nats amb la pràctica espor­tiva. Així ho demos­tra un estudi fet en el marc del pro­jecte SONAR de la Uni­ver­si­tat de Vic-Uni­ver­si­tat Cen­tral de Cata­lu­nya i el Col·legi de Pro­fes­si­o­nals de l’Acti­vi­tat Física i de l’Esport de Cata­lu­nya, en què s’asse­gura que, en una tem­po­rada espor­tiva, un 41% de les noies que prac­ti­quen esports d’equip patei­xen algun tipus de lesió que reque­reix atenció mèdica. Una xifra que pot arri­bar fins al 60% si també es té en compte les que opten per no anar al metge i només fer trac­ta­ment fisi­o­te­rapèutic. El tre­ball, basat en una enquesta feta a més de 1.200 noies d’entre 11 i 21 anys que prac­ti­quen alguns dels esports col·lec­tius amb més segui­ment, revela que el bàsquet és l’esport amb un major per­cen­tatge de juga­do­res lesi­o­na­des (48%), seguit del fut­bol (38%) i el volei­bol (30%). Segons l’inves­ti­ga­dor prin­ci­pal de l’estudi, Javier Peña, un dels prin­ci­pals motius d’aquest alt per­cen­tatge de juga­do­res lesi­o­na­des en l’etapa de for­mació és que “no s’estan pre­nent totes les mesu­res necessàries”: “Molts clubs no fan pre­pa­ració física, ni tre­balls de pro­to­col de pre­venció i no cui­den els aspec­tes d’entre­na­ment invi­si­ble. Mol­tes vega­des perquè la per­sona que és al vol­tant de les espor­tis­tes no té l’edu­cació ade­quada per poder tre­ba­llar aquests con­tin­guts”, asse­gura Peña. Jordi Padró, coor­di­na­dor del pro­jecte SONAR en el Club Volei­bol Sant Cugat, hi afe­geix que “falta for­mació en tot el que tra­di­ci­o­nal­ment s’ha cre­gut que no forma part de l’esport; inten­tar donar aquesta importància a una cosa que sabem que és inhe­rent a l’esport és vital”.

La zona anatòmica més lesi­o­nada acos­tuma a ser el tur­mell (35,5%), seguit del genoll (17%), les mans o dits (13,6%), el tendó d’Aquil·les (6%) i el canell (5,5%), entre d’altres. La majo­ria d’aques­tes lesi­ons es pro­du­ei­xen durant l’entre­na­ment i en situ­a­ci­ons sense cap mena de con­tacte. Mol­tes es podrien evi­tar o, si més no, ser menys seve­res, amb una bona pre­pa­ració física al dar­rere. “Hi ha més lesi­ons en noies que en nois perquè encara hi ha la cul­tura que elles han d’endar­re­rir la seva pre­pa­ració física. I és al con­trari: l’hau­rien d’avançar. Sis mesos abans de fer l’esti­rada, ja n’hau­rien de començar a fer i s’estal­vi­a­rien mol­tes lesi­ons. Els infants, a par­tir dels 8 anys, poden anar al gimnàs tran­quil·lament. Això sí, fent coses adap­ta­des a la seva edat, nivell de força i carac­terísti­ques par­ti­cu­lars”, afirma Javier Peña.

L’estudi també cons­tata que l’espe­ci­a­lit­zació espor­tiva precoç també n’és una de les cau­ses. “A Cata­lu­nya, els nois i les noies comen­cen a prac­ti­car només una moda­li­tat espor­tiva molt abans, i és total­ment des­a­con­se­lla­ble. Si comen­ces amb 8 anys a jugar a bàsquet i als 14 encara ho fas, i has repe­tit la mateixa acció una vegada i una altra i no tens la pre­pa­ració ade­quada, arriba un moment que aque­lla estruc­tura no suporta que esti­guis fent sem­pre el mateix movi­ment”, explica Peña. És per això que reco­mana prac­ti­car, com a mínim, dues moda­li­tats espor­ti­ves. Per la seva banda, Jordi Padró, posa el focus en el “grau d’exigència en els entre­na­ments i la com­pe­tició en edats cada vegada més pri­me­ren­ques”.

Pro­jec­tes com ara el SONAR, una eina que moni­tora les lesi­ons espor­ti­ves que hi ha en un club, per­met que aquests puguin tenir una visió objec­tiva i ben con­tex­tu­a­lit­zada i, així, treure’n un apre­nen­tatge per saber apli­car millor les estratègies que calen per poder pre­ve­nir lesi­ons. “Aques­tes eines ens aju­den a ser cohe­rents amb el tre­ball que hem de fer i inci­dir real­ment en allò que pot dis­mi­nuir la nos­tra incidència de lesi­ons”, afirma Padró, que també creu que les famílies han de fer més peda­go­gia a les seves juga­do­res perquè aques­tes facin esport envol­ta­des de bons hàbits, quant a la nutrició i el des­cans per evi­tar pos­si­bles lesi­ons.

Les dades
41%
de les noies
que practiquen esports d’equip pateixen una lesió esportiva que requereix atenció mèdica.
48%
El bàsquet
és l’esport amb un major percentatge de jugadores lesionades, seguit del futbol (38%) i el voleibol (30%).
35,5%
El turmell
acostuma a ser la zona anatòmica més lesionada, seguit del genoll (17%).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)