Caula: “L’esport femení camina cap a la igualtat, però és a les nostres mans accelerar els canvis”
Potenciar l’esport femení ha estat una de les prioritats de la secretaria general de l’esport i l’activitat física i, per extensió, de la Generalitat, que ha presentat el dossier Dones i Esport Català 2023, un document amb les xifres més rellevants i actuals de l’esport femení.
El document, elaborat pel govern, recull les dades sobre esport i activitat física més rellevants des de la mirada de gènere. “Les dades demostren que hem avançat en molts àmbits, però ens posa el repte d’accelerar els canvis, cosa que és a les nostres mans”, ha dit Anna Caula, secretària general de l’Esport i l’Activitat Física.
El dossier estadístic ha estat elaborat conjuntament per l’Observatori Català de l’Esport, adscrit a l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC), i l’Observatori de la Igualtat de Gènere, òrgan adscrit a l’Institut Català de les Dones. L’informe mostra les dades i les estadístiques desagregades segons gènere sobre hàbits esportius en la vida quotidiana, pràctica esportiva a nivell escolar i universitari, competició, espais esportius, formació en l’àmbit de l’esport i mercat de treball, per tal de comprendre millor la situació de les dones en l’esport i promoure el canvi per aconseguir la igualtat efectiva en aquest àmbit.
En un acte a l’INEFC Barcelona, davant la presència d’un centenar de clubs, federacions i representants de l’esport del país, Anna Caula, ha explicat que l’elaboració i presentació del dossier respon a la voluntat de “comprovar l’impacte que tenen les polítiques esportives en el sector”, i que el document exposa que “hem fet moltes coses, hem avançat en diversos àmbits però queda feina per fer”. “Accelerar el canvi és a les nostres mans”, ha afegit.
Anna Caula ha destacat com a aspectes d’aquesta tendència positiva cap a la paritat l’augment del 4% de llicències femenines entre el 2019 i el 2022, la paritat en l’ús de les instal·lacions esportives i la major presència de dones en l’alt rendiment. Cal, però, “canviar imaginaris i continuar generant referents i visibilitat, el principal objectiu que hem anat desplegant en la legislatura de l’esport femení” a través de diverses accions “noves i d’empoderament” i del suport econòmic encaminat al progrés de l’esport femení per avançar cap a la igualtat efectiva entre dones i homes en l’esport i l’activitat física.
Èlia Soriano ha exposat: “Presentem un treball d’alt valor afegit perquè s’ha realitzat en col·laboració dels dos observatoris, que posen en xarxa el coneixement expert ens dos àmbits concrets que ens ajuda a comprovar que el valor social de l’esport no deixa de banda la perspectiva de gènere interseccional per treballar per a la igualtat”. “Aquest dossier és una eina que ens permet disposar de dades per avaluar l’impacte de les polítiques públiques i les relacions entre elles, i així capitalitzar l’impacte cap a una major transformació social que ens permet avançar cap a una societat realment igualitària”, ha conclòs.
Notícies
Dijous,21 novembre 2024