Atletisme

Kelvin Kiptum, el semidéu de la marató

Kenya i l’atletisme mundial ploren la mort del jove recordista mundial, destinat a baixar de les 2 hores

Kenya s’ha despertat aquest matí amb la tràgica notícia de la mort en un accident de trànsit d’un dels seus grans herois nacionals, Kelvin Kiptum, recordista mundial de la marató quan va fer 2h00:35 el passat 8 d’octubre a Chicago. Era l’home, per edat (24 anys) i condicions, destinat a trencar el mur de les dues hores en la distància més llegendària (42,195 km) de l’atletisme.

El coneixia bé el santpolenc Marc Roig, establert a Kenya, des de fa una dècada. Va ser ell qui el va portar a València en el seu debut en una marató el 2022. Ja va deixar tothom bocabadat (2h01:53). “He vist la notícia quan m’he aixecat al matí i, com tothom, he quedat de pedra. Per Kenya és una tragèdia nacional per la importància que té aquest esport i ja n’ha parlat el vicepresident del govern.” En l’accident, que va tenir lloc a la zona d’Eldoret, també va morir el seu entrenador Gervais Hakizimana (Ruanda), l’home que el va catapultar a trencar la barrera de les dues hores i el minut. L’únic que ho ha fet.

El president de World Athletics, la federació internacional, és el llegendari atleta britànic Sebastian Coe, que ha escrit un missatge de comiat a les xarxes socials: “En el nostre nom enviem el condol als familiars, amics, companys d’equip i a tota la nació kenyana. Era n atleta increïble que deixa un llegat increïble. El trobarem molt a faltar.”

Després de guanyar les tres úniques maratons que havia disputat (València, Londres i Chicago), el recordista mundial tenia dues grans cites marcades en vermell aquest 2024. La primera era la marató de Rotterdam, on s’havia proposat baixar de les dues hores, i la segona, els Jocs de París, on pretenia estrenar el seu palmarès olímpic enfrontant-se cara a cara al seu gran ídol i compatriota, Eliud Kipchoge, antic recordista mundial i doble campió olímpic. “Era un esportista que tenia tota la vida per davant per assolir una grandesa increïble”, ha escrit precisament Kipchoge en el seu missatge de comiat. Kiptum havia assenyalat precisament el seu compatriota com la raó que el va portar a córrer des que era un nen.

“No havia vist mai un maratonià com ell. La segona meitat de les tres maratons que va completar les va fer per sota de l’hora i a partir del quilòmetre 30 el seu canvi de ritme era devastador”, recorda Roig, que va ser el primer sorprès pel rendiment de l’atleta quan el va portar a València. “Havia vingut els tres anys anteriors a fer la mitja marató però no havia pujat al podi, tot i que és cert que en aquelles ocasions encara era joveníssim”, recorda.

“Com altres atletes ell es va beneficiar no només de la millora del calçat sinó d’una altra cosa de la qual no se’n parla tant, que és la nutrició”, comenta Roig. La major part de les grans figures de l’atletisme kenyà són de la Vall del Rift, situada a més de dos mil metres d’alçada, i ell no n’era una excepció. “Tots segueixen un patró similar . Són de famílies amb pocs recursos i tots els ingressos serveixen per millorar la vida dels pares i germans.”

L’octubre del 2021 l’atletisme kenyà ja va viure la tragèdia d’una altra de les seves grans estrelles, la recordista mundial dels 10 km Agnes Jebet Tirop, assassinada qua tenia només 25 anys al seu domicili d’IIten.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)