Ciclisme

El Tour de França del 2026 sortirà de Barcelona

Ciclisme. L’alcalde Jaume Collboni anuncia que la capital catalana serà per primera vegada en la seva història la seu de ‘le Grand Départ’ i que es disputaran tres etapes en territori català

L’alcalde Jaume Collboni va anunciar ahir al Saló de Cent que Barcelona serà la seu de la sortida del Tour de França, le Grand Départ, el 4 de juliol del 2026, per primera vegada en la seva història, “un somni fet realitat que ens fa molta il·lusió”. La ciutat, doncs, serà el punt de partida de la Grande Boucle sobre la base d’un acord que encara s’està negociant, ha dit Collboni, i que inclourà un total de tres etapes a Catalunya de les quals encara no s’han revelat els recorreguts. L’alcalde va estar acompanyat del director del Tour de França, Christian Prudhomme –tots dos van signar tot seguit l’acord protocol·lari–, que considera que Barcelona “reuneix tots els ingredients per fer un gran inici de cursa”. “És un gran dia per a Barcelona, per a l’esport i per al ciclisme, i segur que per al conjunt de la ciutadania. Una meta col·lectiva, única i històrica, de la qual tots els barcelonins s’han de sentir orgullosos”, va reblar l’alcalde.

La cursa ciclista més important del món partirà enguany el dia 29 de Florència, el 2023 va arrencar a Bilbao i el 2022 va sortir de Copenhaguen, seguint una clara vocació globalitzadora. Barcelona ja va organitzar la sortida de la Vuelta del 2023, un primer assaig general. “Avui recollim el fruit d’un immens treball i de molta gent”, va subratllar Collboni encetant el capítol d’agraïments, entre els quals va incloure el regidor d’Esports, David Escudé, que el 14 de maig ja havia anunciat que el cap i casal estava fent l’esprint final per ser la seu de la sortida de la cursa: “Tanquem un cercle virtuós amb el Tour, que deixarà un gran llegat en una ciutat que estima la bicicleta, amb 355 clubs a la província de Barcelona, més 750 a Catalunya amb 15.000 llicències i una clara aposta pel carril bici a la ciutat.” L’alcalde ha recordat que Barcelona és cada any el punt i final de la Volta a Catalunya i n’ha subratllat l’antiguitat. Rubén Peris, el director de la Volta, ha estat present en l’acte de presentació. Alhora ha presumit recordant que la ciutat serà l’única al món que haurà estat seu d’uns Jocs Olímpics, d’un mundial de futbol, d’un Tour de França i de la copa d’Amèrica de vela, un pòquer de quatre grans esdeveniments del món de l’esport. El cost serà de 7 milions d’euros i serà sufragat “entre les tres administracions”. “Tindrem un retorn de posicionament internacional de la ciutat”, va manifestar.

El Tour, que ha definit com “una festa d’agermanament europeu“, no passava per la ciutat des del 2009, quan va ser la seu de la sisena etapa entre Girona i Barcelona (175 km) i de la setena entre Barcelona i Ordino Arcalís (224 km) els dies 9 i 10 de juliol. El Tour va aixecar llavors una gan expectació entre els aficionats catalans. El 2010 i el 2011 es va intentat que tornés a Barcelona però les negociacions no van fructificar. Una altra de les més recordades amb presència de la capital catalana va ser l’arribada del 1965, amb sortida a Acs, a l’Arieja, una etapa mítica guanyada per José Pérez-Francés en una escapada brutal.

Els precedents

Barcelona ha estat quatre vegades arribada o sortida d’una etapa els anys 1957 –amb una contrarellotge a Montjuïc a la tarda després de l’arribada del matí que va completar el doblet–, i les citades del 1965 i 2009. El Tour ha trepitjat territori català set cops: 1957, 1965, 1968, 1974, 2006, 2009 i 2016. De fet, serien vuit, ja que el 2014 va passar per Catalunya durant 22 quilòmetres, a la Val d’Aran.

LES FRASES

Tanquem un cercle virtuós amb el Tour, que deixarà un gran llegat en una ciutat que estima la bicicleta. És un somni fet realitat

PRECEDENTS

La cursa hi va arribar el 2009 per darrer cop, en una etapa que va arrencar a Girona
És un gran dia per a Barcelona, per a l’esport i per al ciclisme, i segur que per al conjunt de la ciutadania
Jaume Collboni
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)