Tennis

Marcel Granollers

NÚMERO 2 DEL MÓN DE DOBLES i primera PARELLA AMB HORACIO ZEBALLOS

“Cap nen diu que quan sigui gran es dedicarà als dobles”

“Amb Zeballos tinc molt bona connexió. Som un esquerrà i un dretà i tenim versatilitat per obtenir bons resultats en totes les superfícies”

“Si Djokovic, Nadal o Alcaraz s’hi dediquessin, serien els millors del món”

Les vegades que hem jugat amb Carreño ens hem entès molt bé. Podem fer una bona parella a París 2024

Mar­cel Gra­no­llers (Bar­ce­lona, 1986) és el número 2 del món de dobles, al cos­tat del seu inse­pa­ra­ble com­pany, l’argentí Hora­cio Zeba­llos –són la pri­mera pare­lla–, amb el qual va com­par­tir fa pocs dies el número 1, i d’aquí a poques set­ma­nes afron­tarà el repte dels Jocs de París 2024 amb l’asturià Pablo Carreño, pare­lla ofi­ci­a­lit­zada aquest dime­cres. El català va arri­bar a ser un top 20 –19è el 2012–, amb qua­tre títols indi­vi­du­als, però fa alguns anys va optar pel camí dels dobles, moda­li­tat en la qual ha sabut ren­di­bi­lit­zar les seves qua­li­tats i ha obtin­gut grans èxits: 26 títols en 55 finals.

Con­si­dera que són com­ple­men­ta­ris en estil amb Carreño?
Vam jugar en la copa Davis del 2021 con­tra l’Equa­dor i també en l’ATP Cup. Ens va anar bé i ens vam enten­dre molt bé. També conec el seu estil de quan he jugat con­tra ell. Podem fer una bona pare­lla i cadascú apor­tar les seves for­ta­le­ses dins del joc. A veure si tenim una mica de temps per poder entre­nar-nos junts i estar pre­pa­rats.
A Lon­dres va caure amb Marc López en la pri­mera eli­mi­natòria. Ara deu tenir ganes de rei­vin­di­car-se.
Tor­nar a ser-hi després de 12 anys és maco, una experiència única. Tinc ganes de fer-ho bé. Ja hem par­lat amb el Pablo i tant de bo puguem fer un bon resul­tat. L’objec­tiu, com en tots els tor­ne­jos, és arri­bar tan amunt com sigui pos­si­ble. Juga­rem con­tra les millors pare­lles del món i serà molt com­pli­cat. Hem de cen­trar-nos a tre­ba­llar i a com­pe­ne­trar-nos.
Havent-hi en el ten­nis els grans eslams, qua­tre cada any, els fa tanta il·lusió com en altres esports anar als Jocs?
Suposo que depèn de cada juga­dor. Sí que és veri­tat que en el ten­nis tenim molts tor­ne­jos grans durant la car­rera. Òbvi­a­ment, els Jocs se situen dins d’aquests grans objec­tius.
Quina gran decisió, optar per dedi­car-se als dobles...
Va ser una decisió difícil. Sem­pre ho he dit: quan un és un nen, la seva il·lusió és ser ten­nista a títol indi­vi­dual. No hi ha cap nen de deu anys que digui: “Quan sigui gran em vull dedi­car als dobles.” És una moda­li­tat que, depe­nent de la situ­ació que un viu durant la seva car­rera, és un altre camí. En el meu cas, ho vaig uti­lit­zar per allar­gar la car­rera. Si hagués tin­gut una situ­ació bona en clau indi­vi­dual, no hau­ria pres la decisió. Si soc sin­cer, és així. El ten­nis indi­vi­dual era la meva pri­o­ri­tat. Ho havia estat sem­pre i ara ho ha dei­xat de ser pel que deia: no estava a gust ni en una situ­ació bona. De fet, quan no m’hi dedi­cava al cent per cent, ja havia obtin­gut bons resul­tats amb els dobles. I això també em va aju­dar a deci­dir-me.
L’estil del seu joc, amb bona volea, rapi­desa a la xarxa i bon ser­vei, ja eren un bon pre­sagi.
En indi­vi­du­als ja m’agra­dava molt pujar a la xarxa, el joc de volea ja el tenia bas­tant incor­po­rat. També és cert que he hagut de millo­rar mol­tes coses, com el joc a la xarxa, perquè té una posició, un tipus de volees dife­rents. He hagut d’adap­tar el meu joc. Però sí que és veri­tat que haver jugat a dobles tants anys abans sense dedi­car-m’hi ple­na­ment m’ha aju­dat a adap­tar-m’hi més ràpida­ment.
Fan entre­na­ments específics de refle­xos per treure’s les pilo­tes que sovint en dobles bus­quen el cos?
Sí, en els entre­na­ments de dobles tens més temps per fer coses més específiques, tens més temps per entrar al detall. En indi­vi­dual fas més exer­ci­cis per aga­far volum i resistència. Et tiren mol­tes pilo­tes ràpides i for­tes al cos i això s’entrena.
Marc López deia que si els grans del ten­nis es dedi­ques­sin als dobles, serien els millors.
Estic d’acord que si jugues­sin Djoko­vic, Nadal i Alca­raz també gua­nya­rien els dobles i serien els millors doblis­tes del món. Però ells no tenen una con­tinuïtat. Si en tin­gues­sin, tenen una gran qua­li­tat i nosal­tres no tenim el seu nivell.
El fet d’haver estat el número 1 amb Zeba­llos con­di­ci­ona les pare­lles rivals?
És una moda­li­tat que està molt igua­lada, sobre­tot en la majo­ria de tor­ne­jos que es juguen tot l’any amb super tie-break per comp­tes de set de des­em­pat i amb punt d’or en els jocs per des­fer la igual­tat. Tam­poc veig una pare­lla que esti­gui per sobre de les altres com pas­sava abans amb els ger­mans Bryan. Ara som unes quan­tes pare­lles i, per moments, n’hi ha una que està millor que l’altra. Favo­rits per a Wim­ble­don? Et podria dir deu pare­lles. Sem­pre has d’estar en alerta i no et pots des­pis­tar perquè, si no, no gua­nyes.
Què ha con­fluït amb Zeba­llos per arri­bar al cap­da­munt?
Crec que tots dos hem tin­gut una car­rera bona en indi­vi­du­als i tots dos ho fèiem bé a la xarxa. Una vegada dedi­cats als dobles, hem ajus­tat el nos­tre joc. Tenim els dos ves­sants: el d’un juga­dor indi­vi­dual però amb les espe­ci­fi­ci­tats del joc d’un juga­dor de dobles. Som molt com­plets a l’hora de poder uti­lit­zar diver­ses estratègies. Ens van bé totes les superfícies i hi hem tin­gut bons resul­tats. Això et dona la pos­si­bi­li­tat de sumar punts durant tot l’any. Aquesta ver­sa­ti­li­tat ens va molt bé, tot i que sem­pre podem tenir mals resul­tats per altres qüesti­ons. Ell és esquerrà i jo, dretà, i això també hi ajuda. I la con­nexió que tenim. Ens conei­xem de fa molt temps. Com que som un argentí i un espa­nyol, l’idi­oma hi ajuda molt. De bon començament, a més, vam obte­nir bons resul­tats.
El seu com­pany va der­ro­tar Nadal. Segur que ho deu recor­dar sovint...
Sí, va ser en la final de Viña del Mar, quan Rafa sor­tia d’una lesió llarga. En una final i en terra batuda, Nadal només ha per­dut con­tra Djoko­vic, Fede­rer, Mur­ray i con­tra ell.
Creu que els dobles estan ben valo­rats mediàtica­ment i econòmica­ment?
Econòmica­ment, sí; mediàtica­ment, no. Però és nor­mal. La gent coneix les estre­lles mun­di­als indi­vi­du­als com Djoko­vic, Rafa, Alca­raz, Sin­ner... Tots aquests grans juga­dors, que són els que atra­uen. Als juga­dors de dobles no se’ls coneix i costa més ven­dre el pro­ducte.
Alca­raz i Sin­ner mar­ca­ran la nova era del ten­nis?
Ara per ara, són els dos grans can­di­dats. Són molt joves i han acon­se­guit grans coses a un nivell espec­ta­cu­lar. Tenen molta fam i s’esti­ren l’un a l’altre. Segu­ra­ment se n’hi afe­girà algun altre, però ara mateix estan cri­dats a mar­car una època.
Quan el veia de més jove al RCT Bar­ce­lona, ja tenia clar que seria una figura?
El club va anar a jugar a Múrcia el cam­pi­o­nat d’Espa­nya per equips. Jo ni hi era. Però el meu germà em va expli­car que hi havia gent fora del club fent cua per veure’l jugar i tenia 15 anys. Els seus com­panys de club al·luci­na­ven pel nivell que tenia. Tot­hom tenia clar que tenia un talent espe­cial. Però després t’ho has de tre­ba­llar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)