Natació

L’hora de Marchand

Natació. El nedador que va rellevar Phelps en la taula de rècords de 400 m estils és la gran esperança de l’esport francès i serà un dels referents a la Défense Arena de París

Fa un any, el 23 de juliol del 2023, el rugit de Léon Marc­hand (2002) es va sen­tir per tot el recinte del Marine Messe, en el mun­dial de Fuku­oka, i per extensió a tot l’uni­vers aquàtic. El tauró de Tolosa aca­bava de batre el lle­gen­dari rècord dels 400 m estils de Mic­hael Phelps (4:03.84) amb uns estra­tosfèrics 4:02.50. “Això només acaba de començar”, va etzi­bar ales­ho­res el pro­digi de 22 anys poc després que el mateix Phelps el coronés com a nou monarca de l’espe­ci­a­li­tat. Marc­hand, que com el seu ante­ces­sor en l’espe­ci­a­li­tat també s’entrena a la Uni­ver­si­tat d’Ari­zona a les ordres de Bob Bow­man, ja tenia entre cella i cella els Jocs Olímpics de París i per això, com tants altres, va renun­ciar aquest any al mun­dial de Doha. L’astre francès va mar­xar de Fuku­oka amb dos títols més, el de 200 m estils i el de 200 m papa­llona, un tri­ple botí mun­dial que vol ampliar ara a la Défense Arena de París amb un pòquer olímpic, ja que ha afe­git al seu pro­grama els 200 m braça gràcies a uns can­vis en els hora­ris de la com­pe­tició.

La gran espe­rança blanca de la natació fran­cesa és el gran favo­rit en les dues pro­ves d’estils (400 m diu­menge 28 i 200, diven­dres 2 d’agost), men­tre que en els 200 m papa­llona i els 200 m braça tindrà com­petència de pri­meríssim nivell amb l’hon­garès Kris­tof Milak i el xinès Qin Haiyang, res­pec­ti­va­ment. Al poten­cial dels rivals, s’hi afe­girà que les dues finals es dis­pu­ten el dime­cres 31, amb menys de dues hores de marge (a les 20.36 h la papa­llona i a les 22.15 h la braça).

Lle­gendària Ledecky

Si Marc­hand és pràcti­ca­ment un nou­vin­gut en l’uni­vers olímpic –va ser sisè en els 400 m estils de Tòquio amb només 19 anys–, la nord-ame­ri­cana Katie Ledecky, col·lec­ci­o­nista de títols i rècords mun­di­als, ja és als 27 tota una lle­genda. Des que va aparèixer en escena a Lon­dres 2012, amb la victòria en els 800 m amb tan sols 15 anys, la fon­dista d’ascendència txeca ha bas­tit un pal­marès espec­ta­cu­lar que abasta ja deu meda­lles olímpi­ques, set de les quals d’or. En 800 i 1.500 m sem­bla into­ca­ble, però en 400 m tindrà ben segur el seu repte més exi­gent amb l’aus­tra­li­ana Ari­arne Tit­mus, que ja la va superar en les finals dels Jocs de Tòquio i del mun­dial de Fuku­oka, com a gran rival. En aquesta final, que es dis­puta avui mateix, també hi vol­dran dir la seva la neo­ze­lan­desa Erika Fairwe­at­her i jove cana­denca Sum­mer McIn­tosh, espe­ci­a­lista en estils. Però els Jocs, òbvi­a­ment, aple­ga­ran tota una cons­tel·lació d’estre­lles amb neda­dors ja con­sa­grats com el nord-ame­ricà Cae­leb Dres­sel (50 m lliure i 100 m papa­llona) i el britànic Adam Peaty (braça), i d’altres que aspi­ren a la seva pri­mera corona olímpica com el jove pro­digi romanès David Popo­vici (100 i 200 m lliure).

Mario Mollá i el repte del relleu 4x100 m lliures

Dels vuit nedadors catalans convocats per als Jocs, el primer a entrar en acció serà avui mateix el barceloní Mario Mollá (CN Terrassa), que amb els seus companys del relleu, el mallorquí Sergio de Celis (CN Sabadell), l’extremeny César Castro (CN Terrassa) i l’aragonès Luis Domínguez, va obtenir el vuitè lloc en el mundial de Fukuoka de l’any passat. La següent a aparèixer al centre aquàtic serà la lleidatana Emma Carrasco (Sant Andreu), dilluns en els 400 m estils.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)