Curses d'orientació

El mundial WOC 2028 es farà a la demarcació de Girona

La Federació de Curses d’Orientació de Catalunya, presidida pel gironí Josep Maria Santiago que acaba de ser reelegit, ha entrat en un període clau pels propers quatre anys. Immersos en l’organització del World Masters Orienteering Championship 2025, que portarà a la demarcació de Girona prop de 5000 participants del 8 al 15 d’agost de l’any vinent. La International Orienteering Federation ha confiat també l’organització d’una prova de la World Cup 2027 a la demarcació de Tarragona en modalitat Sprint. I la cirereta del pastís serà acollir la competició d’orientació més important de cada temporada, el World Orienteering Championship al 2028, també a la demarcació de Girona.

La Federació catalana va presentar la candidatura de Girona per acollir el WOC al 2028 el passat desembre. Ja al febrer a la reunió de l’IOF a Budapest li van comunicar que era un dels dos finalistes. A la primavera es va rebre la visita d’avaluació, i a l’assemblea de la Federació internacional que es va fer al Juliol a Edimburg (Escòcia) coincidint amb el WOC d’enguany, va passar el darrer filtre.

Ahir, la IOF va comunicar oficialment que Girona serà la seu del 2028. Això inclourà les curses de Sprint Clàssic individual amb classificació i final, Knock-Out Sprint individual i els Relleus Mixtes per seleccions nacionals. Però també tots els entrenaments i proves classificatòries prèvies que es faran durant setmanes abans a diferents municipis gironins.

Pel públic i aficionats, també s’organitza una competició paral·lela que pot reunir a uns 2000 participants amateurs i aficionats de totes les edats. La competició es farà del 26 al 30 d’abril de 2028, entre Sant Jordi i el Girona Temps de Flors. Aquest 2024 el WOC es va fer a Edimburg i el 2026 l’acollirà la ciutat italiana de Genova.

Les modalitats de bosc es faran el 2025 a Kuopio (Finlàndia) i el 2027 a Vészprem (Hongria). El mundial absolut reuneix als millors orientadors masculins i femenins d’arreu del món, i és la prova de més repercussió del calendari anual. Per nosaltres és un esport encara molt desconegut per les masses. Però al nord d’Europa no és així. Als països nòrdics és un dels grans esdeveniments esportius de l’any, i es retransmet en directe per televisió a 7 països diferents. L’audiència a Suècia enguany va arribar a un pic de 600.000 espectadors en l’emissió dels relleus mixtes. Tenint en compte que és un país amb poc més de 10 milions d’habitants, és més del 6% de la població enganxada a la televisió seguint el WOC (comparativament serien 450.000 espectadors a Catalunya, o 3 milions d’espectadors a Espanya, audiències que aquí gairebé només aconsegueix el futbol).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)