Hoquei sobre herba

L'adéu a una llegenda de l'estic

Gràcies, Pol

Pol Amat va jugar diumenge els seus últims minuts com a jugador professional d'hoquei sobre herba. El que va ser millor jugador del món l'any 2008, va rebre una gran ovació en l'entrega de premis de la copa del Rei

Tot i el seu llarg palmarès, l'egarenc s'endú les grans amistats que ha fet i els valors que ha anat adquirint durant els 19 anys en l'elit

El par­tit pel ter­cer i quart lloc de la copa del Rei de diu­menge entre el Júnior i l'Egara es va con­ver­tir, sense voler-ho, en el pro­ta­go­nista secun­dari d'un adéu històric. Pol Amat no tor­narà a ves­tir mai més de curt per jugar al màxim nivell de l'hoquei sobre herba i els rivals, els seus com­panys i el públic que omplia les gra­des de l'Edu­ardo Dualde ho sabien. Amat va ser aplau­dit i man­te­jat per tots aquells que l'admi­ren per ser el millor juga­dor d'hoquei sobre herba català de tota la història.

“Ho deixo per dedi­car temps a totes aque­lles coses que no he pogut gau­dir durant aquests anys: la família, els amics i altres esports que m'agra­da­ria prac­ti­car”, deia Amat a la sala de premsa del Club Egara, on va anun­ciar el seu comiat fa dues set­ma­nes. El davan­ter deixa un lle­gat que serà molt difícil de superar. Dinou anys far­cits de títols, de gols, d'inter­na­ci­o­na­li­tats i de grans moments sobre el ter­reny de joc. Lluny de des­ta­car el seu pal­marès, Amat pre­fe­reix donar importància a aspec­tes menys espor­tius. “Em quedo amb els moments vis­cuts als ves­ti­dors, amb les històries durant les con­cen­tra­ci­ons i amb les grans amis­tats que he for­jat gràcies al món de l'hoquei sobre herba”, diu el ja exju­ga­dor de l'Egara. Una de les claus de l'èxit de Pol Amat és el tri­an­gle de con­fiança for­mat per la seva pare­lla, la seva mare i el seu pare, que sem­pre han estat al seu cos­tat en els bons i en els mals moments. El de Ter­rassa sem­pre ha tin­gut parau­les d'agraïment per a ells. “Ho són tot per a mi”, diu Amat.

Les grans fites espor­ti­ves

El juga­dor ega­renc recorda de manera espe­cial les dues eli­mi­natòries de semi­fi­nals que van por­tar la selecció espa­nyola a jugar les finals dels Jocs Olímpics d'Atlanta 1996 i de Pequín 2008. “La sen­sació de gua­nyar una semi­fi­nal és espec­ta­cu­lar i, a més, fer-ho al nos­tre esport, en què els Jocs són la com­pe­tició per excel·lència, és magnífic”, asse­gura Amat. A aques­tes dues fites històriques, el juga­dor ega­renc hi afe­geix la final de l'euro­peu dis­pu­tat a Leip­zig. “Perdíem 1-2 a un minut i mig, vam mar­car tres gols i vam aca­bar gua­nyant una copa d'Europa que feia trenta anys que no es gua­nyava. Va ser una explosió de sen­ti­ments i il·lusió molt gran”, recorda Amat que va mar­car els dos últims gols d'aque­lla final.

Les pedres del camí

Acon­se­guir el bit­llet per a les dues finals olímpi­ques són dos dels bons records que Amat sem­pre por­tarà amb ell, però el desen­llaç va ser d'allò més des­a­for­tu­nat. “A Atlanta 96, arri­bar a la final va ser una sor­presa. No vam gua­nyar-la i la plata ens va saber a or. Però la del 2008 va ser molt dura. Les expec­ta­ti­ves eren màximes i teníem totes les il·lusi­ons posa­des. No gua­nyar-la va ser una decepció”, recorda l'ega­renc. Espor­ti­va­ment, Amat reco­neix que el fet de no acon­se­guir un or olímpic li que­darà com una espina cla­vada. Però el cop més dur que va rebre el davan­ter va ser la mort de la seva mare. Poc després que la Fede­ració Inter­na­ci­o­nal d'Hoquei nomenés Amat com el millor juga­dor de l'any 2008, un atac de cor ines­pe­rat posava fi a la vida de la per­sona que el va criar i que més el va esti­mar. Allò va fer que el davan­ter pensés en una reti­rada pre­ma­tura que no li hagués permès cul­mi­nar la seva bri­llant car­rera.

Ter­rassa, Bar­ce­lona i Ams­ter­dam

Les afi­ci­ons de l'Egara, del Polo i de l'Ams­ter­dam han estat les poques pri­vi­le­gi­a­des de veure Pol Amat jugar com a local. El davan­ter va créixer al club de la seva vida, l'Egara. Després d'anys rebent ofer­tes, el juga­dor va deci­dir fit­xar pel Polo, fet que va crear molt rebom­bori a l'enti­tat ega­renca. Qua­tre anys més tard i amb uns quants títols a la but­xaca, Pol Amat mar­xava a l'Ams­ter­dam per viure una experiència inter­na­ci­o­nal que dura­ria un any i que aca­ba­ria amb el retorn a casa de l'ega­renc. “Sem­pre m'he sen­tit molt ben trac­tat als tres clubs i en guardo un gran record. He inten­tat apren­dre dels meus com­panys i dels meus entre­na­dors per ser millor cada dia. És un dels objec­tius que he tin­gut durant aquests anys”, diu Amat. El davan­ter posa punt final a una tra­jectòria bri­llant en què s'ha con­ver­tit en una referència per als amants de l'hoquei sobre herba i en un model de tots els que arri­ben.

El millor de l'any 2008.
“Sense l'equip no m'haguessin donat aquell premi”, assegura Amat.
5
Jocs Olímpics
va jugar a Atlanta, Sidney, Atenes, Pequín i Londres, i es va penjar la plata el 1996 i el 2008.
19
cursos en l'elit
entre l'Egara, el Polo i l'Amsterdam.
2
gols.
Amat va fer dues dianes en la final de l'europeu de Leipzig, on van superar Holanda en l'últim minut i mig.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.