Més esport

Eurocopa de futbol

2008

L'inici d'un cicle històric

REGENERACIÓ La selecció espanyola va trencar una maledicció que semblava perenne en aixecar el títol en la cita continental d'Àustria i Suïssa protagonista La punteria de Cesc va posar fi als acudits sobre els quarts de final i l'equip va girar sempre al voltant de Xavi

Qua­tre cata­lans en l'onze, el pedigrí Barça en l'estil i Andrés Ini­esta acom­pa­nyant-los


Hi ha coses segu­res en la vida. Una era que la selecció espa­nyola apa­rei­xia sem­pre amb el pit inflat entre els can­di­dats al títol i aca­bava amb una imatge de llàgri­mes i la paraula fracàs a l'equi­patge de tor­nada. Ja fos amb Arko­nada empas­sant-se una falta, Luis Enri­que amb el nas ensan­go­nat o Raúl envi­ant un penal als núvols. Era un dels axi­o­mes que no falla­ven, una garan­tia que el món seguia rodant. Fins que el 2008 se'n va anar en orris. Àustria i Suïssa van ser l'epi­cen­tre del canvi, quan Fer­nando Tor­res va posar fi al tòpic que el fut­bol són onze con­tra onze i sem­pre gua­nya Ale­ma­nya. Perquè aquell 29 de juny els teu­tons van caure per culpa de la falta d'entesa entre el capità, Phi­lippe Lahm, i el vete­raníssim por­ter Jans Leh­man. Qua­tre cata­lans en l'onze titu­lar, el pedigrí Barça en l'estil, Andrés Ini­esta acom­pa­nyant-los i Fer­nando Navarro i Ser­gio García a la ban­queta per com­ple­tar l'expe­dició cata­lana que va tren­car la rutina der­ro­tista del com­bi­nat esta­tal per ini­ciar un cicle històric, ja que mai ningú havia enca­de­nat dues Euro­co­pes i un mun­dial. Després de la gesta del 2008 van caure també els títols de Sud-àfrica 2010 i Polònia i Ucraïna 2012.

Per molt que la història s'intenti escriure al revés des de Madrid, Luis Ara­gonés va tenir la gran vir­tut de veure que hi havia una fórmula que fun­ci­o­nava, la del Barça, i la va tras­lla­dar a la selecció espa­nyola. Allò tan sen­tit de la fúria i referències cons­tants al coratge en lloc del talent, va dei­xar pas al toc, a tenir el con­trol dels par­tits i a fer mal des de la pos­sessió. Va ser l'eclosió defi­ni­tiva de Xavi com a figura mun­dial, l'eix i motor de l'equip campió. Al cos­tat, l'experiència de Senna i el toc de fan­ta­sia d'Ini­esta, així com d'un Cesc amb pro­ta­go­nisme inter­mi­tent. Al dar­rere, la força de Puyol al cen­tre i la capa­ci­tat de pujar per la banda de Joan Cap­de­vila al late­ral esquerre. La base d'un con­junt reei­xit per crear juga­des que tenien Villa, Tor­res i Güiza en la defi­nició.

Si la selecció espa­nyola acos­tuma a pagar els ner­vis del debut, a Inns­bruck ja es va intuir que aquell cop el guió feia pinta que can­vi­a­ria. Un con­tun­dent 4-1 a Rússia en l'estrena amb tres cata­lans i Ini­esta en un onze titu­lar al qual s'hi afe­gi­ria Cesc en el segon temps per tan­car una gole­jada encar­ri­lada pel hat-trick de Villa. En la resta de la fase de grups, 2-1 a la Suècia de Zla­tan Ibra­hi­mo­vic per asse­gu­rar el pri­mer lloc del grup, abans de superar el tràmit amb idèntic resul­tat con­tra l'ultra­de­fen­siva Grècia en un duel mar­cat per la presència de suplents damunt la gespa. Que els gols els mar­ques­sin dos juga­dors com De la Red i Dani Güiza ja és una bona referència que els refe­rents van des­can­sar.

La sang freda de Cesc

La fase de grups va que­dar enrere i tot­hom pre­pa­rava ja els acu­dits sobre la selecció espa­nyola dient adéu en la male­dicció dels quarts de final. A més, al davant hi havia un dels pit­jors rivals històrica­ment, una nèmesi res­pecte a l'estil de joc que ja impreg­nava tot el com­bi­nat esta­tal. Cap neces­si­tat de dur la veu can­tant, ni de crear gaire perill que no se sap com però aca­ben fent mal. Itàlia. Pro­vo­ca­dora tra­di­ci­o­nal­ment –ara ja no, per sort– de tants mal­de­caps per als equips que miren de mimar la pilota. Pas­sar-se 90 minuts i la pròrroga cor­rent rere la pilota per obra i gràcia de Xavi deu­ria ser un des­gast enorme, mal­grat que van ser capaços d'aguan­tar la por­te­ria a zero fins al final. I en la tanda de penals, el pro­ta­go­nisme va ser per a Casi­llas. El por­ter del Real Madrid va atu­rar els llançaments de De Rossi i el davan­ter Di Natale, però Güiza hi va posar emoció en fallar el seu. Un català va assu­mir la res­pon­sa­bi­li­tat de llançar el defi­ni­tiu des dels onze metres. Cesc va res­pi­rar, va mirar Buf­fon i el va superar per dur els seus com­panys a les semi­fi­nals.

A par­tir de la sang freda de Cesc la selecció espa­nyola es va treure tots els fan­tas­mes del damunt. A dos par­tits de la glòria tot era pos­si­ble, mal­grat que tot estava encara per fer. El pri­mer obs­ta­cle, Rússia. La gole­jada en la fase de grups per­me­tia intuir que la final estava per caure. Amb tres cata­lans i Ini­esta, així com un Cesc que va subs­ti­tuir el lesi­o­nat Villa en la pri­mera part, el com­bi­nat de Luis Ara­gonés va repe­tir la supe­ri­o­ri­tat pale­sada en el duel ante­rior. 3-0 i tocava Ale­ma­nya en el duel defi­ni­tiu. El mig­cam­pista d'Arenys ja es va fer un lloc a l'onze ini­cial i el gol de Tor­res va donar peu a un cicle històric, en què el nom­bre de cata­lans i juga­dors for­mats al Barça, en lloc de min­var, encara ha cres­cut. Tres èxits con­se­cu­tius sense pre­ce­dents, men­tre que per veure'ls jugar amb Cata­lu­nya calia espe­rar a les cos­te­lla­des de Nadal. Llàstima.

Capdevila: “Ens vam guanyar el respecte que no teníem abans”

Un dels protagonistes de la gesta de l'Eurocopa 2008 va ser Joan Capdevila, intocable al lateral esquerre. I recorda l'experiència per a El 9 Esportiu. “Ens vam guanyar el respecte que no teníem abans. Sorpresa? No ens va sorprendre. Almenys arribàvem amb la il·lusió de jugar la final i fer un bon paper. També a mesura que van anar passant els partits vam agafar més confiança. Vam ser forts mentalment i això ens va ajudar molt. Es van donar tots els ingredients necessaris per obtenir el títol.” El veterà jugador de Tàrrega va repetir dos anys més tard fent història en el mundial de Sud-àfrica, abans de deixar pas a un altre català, l'ara blaugrana Jordi Alba, que tampoc té rival a la banda. “Me n'alegro molt, és un d'aquells jugadors que ho té tot per fer-ho bé tant al seu equip com a la selecció espanyola. És un dels millors jugadors a la seva posició, i me n'alegro per ell. Ho està fent molt bé i està rendint a la perfecció, i a més és d'aquí a prop, així que molt millor. Ha respost a les expectatives i fins i tot les ha superat.”

Capdevila coincideix a ressaltar la importància del bloc català, però no ho té tan clar a l'hora de valorar si la selecció espanyola va assumir l'estil del Barça per triomfar. “No ho puc respondre, la veritat. A mi ningú em va dir que jugaríem com ho feia el Barça. La selecció espanyola és una altra cosa, un altre equip. És una selecció de molts jugadors i, a més, teníem altres recursos, com jugar amb extrems purs. No jugàvem com el Barça, ja que també teníem molts jugadors del Madrid. Estava tot compensat.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)