Esport i política

Una altra garrotada del PP

Política Esportiva. El govern espanyol porta la reforma de la llei de l'exercici de les professions al TC

La batalla política del govern espanyol contra la Generalitat no s'atura, i ahir les bales van anar directament contra el sector esportiu. El Consell de Ministres en funcions va presentar un recurs al Tribunal Constitucional contra alguns articles de la reforma de la llei catalana de l'exercici de les professions de l'esport, i en demanarà la suspensió de la seva aplicació. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va deixar entreveure que la llei és igual que les de la Rioja i Extremadura, però va advertir que la catalana va contra “la unitat de mercat” i es va atrevir a parlar de marcs internacionals, un escenari, és clar, sacríleg per al govern espanyol.

La reforma de la llei es va aprovar al Parlament el 29 d'abril passat. Regula quatre tipus de professions en l'esport: professors d'educació física, monitors esportius, entrenadors i directors esportius, que ara han d'acreditar la seva formació en aquest àmbit a través dels certificats que es van establir en aquella reforma. El text estableix una “equiparació” dels convenis i acords catalans als del “marc europeu de qualificacions”, així com la inscripció dels professionals en un registre oficial. Sáenz de Santamaría va dir que el Consell d'Estat ha avalat els fonaments jurídics en els quals es basa el recurs del govern espanyol.

A Catalunya, és clar, ho veuen d'una altra manera, per no dir que es posen directament les mans al cap. D'entrada, dilluns hi haurà una reunió entre el govern i les federacions –que van consensuar la reforma després de llargues trobades– per donar una resposta conjunta a la decisió del govern del PP. L'escàndol és majúscul si es té en compte que en un primer moment el Consell Superior d'Esports (CSD) va avalar el text que ara presumptament és anticonstitucional i que al Parlament va rebre els vots favorables de CiU, ERC, PSC, ICV i la CUP i l'abstenció de Ciutadans. El PP, que va votar en contra, va advertir sobre la possibilitat d'un recurs, no pel que deia la llei, sinó pel clima d'enfrontament “polític” entre les dues institucions.

El secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, considera el recurs “una nova agressió”. “Continuarem normalitzant el sector professional i donant-hi seguretat jurídica, perquè aquesta llei té com a objectiu evitar l'intrusisme laboral en l'esport.” Figueras també va negar que la llei vagi contra la unitat de mercat: “Ja sabien que no tenim cap inconvenient a inscriure professionals de l'esport de la reta de l'Estat.”

També es va pronunciar sobre el recurs el president de la UFEC, Gerard Esteva. “És una llàstima que el PP se senti còmode amb el boicot com a única arma; aquesta era una reforma necessària i farem el que calgui perquè no la frenin.” Esteva recorda que la reforma de la llei és fruit d'una llarga negociació per arribar al consens entre tots els integrants del sector català.

El govern i les federacions es reuniran dilluns per respondre conjuntament
És una llàstima que el PP se senti còmode amb el boicot constant de les nostres propostes
Gerard Esteva
president de la UFEC
És una nova agressió de Madrid i, en aquest cas, afecta el món de l'esport
Gerard Figueras
Secretari general de l'Esport
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)