Dakar

LAIA SANZ

PILOT OFICIAL DE KTM EN EL DAKAR

“Tant de bo aquest Dakar sigui com m'imagino”

Laia Sanz confia que les dificultats de navegació que es preveuen en el Dakar del 2017 l'ajudin a enlairar-se ben amunt en la general

“Era necessari frenar una mica el ritme, perquè estàvem veient moltes caigudes”

Té camp per córrer.
Amb 31 anys acabats de fer, Laia Sanz (Corbera de Llobregat, 11-12-1985) assegura: “En moto encara em queda corda” en el Dakar. “Abans, per a un esportista 31 anys era una edat, però ara tothom es cuida més i crec que en el món dels ral·lis encara s'és jove. Jo seguiré mentre em senti motivada i vegi que puc millorar.” El pas següent seria fer el salt als cotxes, si fos possible. “Tant de bo! Però no sé si arribaré a tenir aquesta sort!”, admet.
Després d'assolir un novè lloc, un quinzè i un setzè, l'objectiu no és acabar, és fer-ho bé. Però no m'he d'atabalar

Laia Sanz està con­vençuda que aquest és l'any que arriba més ben pre­pa­rada al Dakar. Tan­ma­teix, ho sabrà del cert quan hagin pas­sat “set o vuit dies”. “Els pri­mers dies encara tens ener­gia; els últims, la moti­vació de veure que ja s'acaba t'ajuda. Però hi ha un punt al mig que es fa dur, perquè acu­mu­les molts dies i encara en que­den molts més.” El 2 de gener comença l'edició del 2017.

Amb sis ral·lis Dakar al damunt, Laia Sanz ja n'és una experta o segueix apre­nent?
Una experta no, perquè hi ha pilots que n'han fet vint. Però és veri­tat que, si et pares a pen­sar-ho, entre els quinze pri­mers de l'any pas­sat sí que sóc de les que té més experiència.
Amb aquest bagatge, diria que la humi­li­tat és un ingre­di­ent bàsic en el tarannà d'un pilot per afron­tar un Dakar?
I tant! I més en un Dakar, en què poden pas­sar tan­tes coses. Jo sóc molt pru­dent, per això no m'agrada que em pre­gun­tin per un resul­tat con­cret. I més ara, que et poses a mirar la llista d'ins­crits i fa ver­ti­gen. L'any pas­sat em va pas­sar el mateix, pen­sava: «Buf, tindré feina a fer dels 30 pri­mers.» Després pas­sen coses i la gent es va auto­e­li­mi­nant, però hi ha molta feina.
No vol pen­sar en resul­tats con­crets; lla­vors, sim­ple­ment aca­bar ja és prou recom­pensa?
No. És clar que després d'asso­lir un novè lloc, un quinzè i un setzè, l'objec­tiu no és aca­bar, és fer-ho bé. Però tam­poc vull pen­sar en un novè o un catorzè. No m'he d'ata­ba­lar gens si els tres pri­mers dies vaig la 25a, perquè la clau no està en els tres pri­mers dies. El desè dia es començarà a veure. Hi ha mol­tes eta­pes molt dures i molt llar­gues.
Així doncs, quins tipus de Dakar neces­sita per enlai­rar-se ben amunt en la gene­ral?
Tant de bo aquest sigui com m'ima­gino. Pel que diuen, aquest em pot anar millor que el de l'any pas­sat. Jo sóc rea­lista. L'any pas­sat, el Dakar va ser més aviat una baja [cursa tot ter­reny a l'esprint], tret d'un parell de dies. Eren camins a fons, amb diferències d'un minut en 400 quilòmetres. I això per a mi no és un Dakar. Crec que aquest any es faran més diferències, perquè tot­hom cometrà errors. El fet de no fallar serà més impor­tant que córrer molt.
El fet que Marc Coma sigui el res­pon­sa­ble del recor­re­gut és una garan­tia afe­gida?
Sí. L'any pas­sat va arri­bar quan la cursa suposo que ja estava molt defi­nida, i a més van caure països a última hora. Però ara hi ha pogut posar el seu gra de sorra. Crec que es notarà i que serà un Dakar més a l'antiga.
Coma ha fet el Dakar que li hau­ria agra­dat córrer a ell?
Sí. El Marc era un pilot que com més dur fos, més dakarià, millor li anava. Tenia molta experiència, con­tro­lava molt bé la cursa i gua­nyava eta­pes de nave­gació obrint la pista. Li agrada més un Dakar així, i és el que ha inten­tat fer. A més, per un tema de segu­re­tat és neces­sari fre­nar una mica el ritme, perquè estem veient mol­tes cai­gu­des de pilots cap­da­van­ters. L'any pas­sat ningú va elu­dir cap way point [con­trol de pas]; abans hi havia dies que trenta pilots n'elu­dien un. Això és un Dakar: que hi hagi difi­cul­tats de nave­gació i que hi pas­sin coses. Si la nave­gació és difícil, per nas­sos el ritme ha de bai­xar. I si no baixa, lla­vors et perds.

Quin ambi­ent hi ha, a l'equip KTM? Fa por, l'Honda?

A KTM només es pre­o­cu­pen d'ells matei­xos. Hi ha molt bon ambi­ent, cosa que no és fàcil, perquè hi ha molts galls al galli­ner. El tema egos està molt con­tro­lat. La veri­tat és que em sorprèn, perquè amb un campió del món [Matt­hias Walk­ner] i un gua­nya­dor del Dakar [Toby Price] junts, hi ha canya, hi ha molt gas i, en canvi, també hi ha molt bon ambi­ent.
Com s'ha notat la tasca de Jordi Vila­doms com a direc­tor espor­tiu de KTM?
Hem fet molts entre­na­ments amb ell. Els nous con­trols de pas els hem tre­ba­llat molt, al Mar­roc, a Por­tu­gal i a casa seva, a Igua­lada. Es nota, perquè fins a l'any pas­sat encara cor­ria, té molta experiència i és la per­sona idònia per a aquesta feina.
Està con­tenta amb el dor­sal que li ha tocat [19]?
Sí, tot i que no entenc per què no em toca el 15 [el seu resul­tat el 2016] o per què després de ser novena no tenia el 9. Hi ha altres pilots que fa tres anys que no aca­ben i tenen un dor­sal millor. Però bé, no em queixo pas. Si em toqués sor­tir la 50a el pri­mer dia pot­ser m'empre­nya­ria, per la pols i tal, però tant els que tinc al davant com els deu que tinc al dar­rere, tots cor­ren molt i no hi ha cap pro­blema.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)