Més motor

Com posar portes al camp

Motor. Els asos catalans del motociclisme de fora carretera donen suport a una plataforma pensada per regular l’accés dels aficionats al medi natural

Convèncer la soci­e­tat que els usu­a­ris de la moto de mun­ta­nya no són uns delinqüents, tre­ba­llar amb les admi­nis­tra­ci­ons per defi­nir un marc legal i cons­ci­en­ciar els matei­xos afi­ci­o­nats perquè res­pec­tin un decàleg de bones pràcti­ques. Aquests són els tres eixos de la pla­ta­forma Moto de Camp Sos­te­ni­ble (MCS), pro­mo­guda per la fede­ració esta­tal de moto­ci­clisme, que es va pre­sen­tar ahir a la seu bar­ce­lo­nina del RACC.

Com diu el títol, la ini­ci­a­tiva vol tro­bar la millor manera de posar por­tes al camp. És ben cert que el sen­tit de l’expressió és tot al con­trari del que es pretén trans­me­tre, però la para­doxa que envolta el moto­ci­clisme de fora car­re­tera jus­ti­fica la llicència: els pilots d’off road gua­nyen títols a cabas­sos, però els afi­ci­o­nats només tro­ben bas­tons a les rodes a l’hora d’acce­dir al medi natu­ral per prac­ti­car-lo.

Així, diver­sos asos cata­lans no van dub­tar a assis­tir a la pre­sen­tació per donar-hi suport. Els cam­pi­ons del món d’enduro Josep Gar­cia i Ivan Cer­van­tes –ara selec­ci­o­na­dor esta­tal de l’espe­ci­a­li­tat–; els daka­ri­ans Laia Sanz i Marc Coma –ara com ara apar­tat “de tot” després de dei­xar la direcció del Dakar–, i el plu­ri­campió de trial Toni Bou, al cos­tat del pilot madri­leny d’enduro Alfredo Gómez, van rebre la pla­ta­forma amb els braços oberts. D’altres ho van fer a través d’un vídeo, com ara els pilots de velo­ci­tat Marc Márquez i Jordi Tor­res –s’entre­nen en off road–, i els tri­a­lers Berta Abellán i Jeroni Fajardo.

Tam­poc és casu­a­li­tat que la pla­ta­forma es pre­sentés a Cata­lu­nya. Les 5.000 llicències cata­la­nes supo­sen al vol­tant d’un 40% del con­junt de l’Estat; i, d’aques­tes, un 80% són d’espor­tis­tes de fora car­re­tera, segons va xifrar el pre­si­dent de la FCM, Josep Maria Mañé. La com­petència de l’accés al medi natu­ral està tras­pas­sada i, diu Mañé, “a Cata­lu­nya fa més temps que dia­lo­guem amb les admi­nis­tra­ci­ons per fle­xi­bi­lit­zar la pro­blemàtica”, tot i que encara no s’ha acon­se­guit imple­men­tar la tar­geta verda, un sis­tema simi­lar a l’MCS, en bona mesura per les reticències dels pro­pi­e­ta­ris dels ter­renys.

A més, Cata­lu­nya té dotze àrees regu­la­des per a aquesta pràctica i 78 pilots d’elit auto­rit­zats a entre­nar-se arreu. “En l’elit no tenim pro­ble­mes, però l’usu­ari ha de poder cir­cu­lar, ni que sigui per anar d’una àrea regu­lada a una altra”, insis­teix Mañé.

LA XIFRA

20
euros
anuals costa l’afiliació a la plataforma MCS, xifra que inclou l’assessorament legal.

PARADOXA

Els pilots guanyen títols, però els aficionats només troben bastons a les rodes
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.