Motociclisme

La insistència té premi

Albert Arenas és campió del món amb KTM, la marca de la seva primera moto

Amb sis anys començava a competir en motocròs i ho va combinar amb la velocitat fins que va haver d’escollir entre una de les dues

“Amb sis anys, final­ment, li vaig haver de com­prar la moto, una KTM de motocròs. I a par­tir d’aquí, va començar el xou.” Són parau­les a aquest diari de Manel Are­nas, pare d’Albert Are­nas (Girona, 11/12/1996), reme­mo­rant com, per insistència, ja no va poder demo­rar més la com­pra de la pri­mera moto del seu fill.

Tot havia començat dos anys abans, quan Albert Are­nas estava a punt de fer-ne qua­tre. Juli Sais, pro­pi­e­tari d’un taller a Girona, va tru­car a Manel Are­nas per pre­gun­tar-li si el volia acom­pa­nyar amb el seu fill a pro­var una pocket bike que aca­bava de repa­rar. Un epi­sodi que el pilot gironí, tot i que era molt petit, té gra­vat a la seva ment, com va recor­dar en una entre­vista fa qua­tre anys a L’Espor­tiu: “Vam anar a l’apar­ca­ment d’un super­mer­cat, feia molta fred. Vaig pujar a la pocket bike. Al prin­cipi m’aguan­ta­ven per dar­rere, però va haver-hi un moment que ja anava sol i vinga amunt i avall amb la moto. No volia parar, me’n recordo com si fos ahir.”

El pri­mer dia

“No hi havia anat mai, i li va agra­dar molt. A par­tir d’aquí, només dema­nava una moto”, expli­cava Manel Are­nas. Amb sis anys va dis­pu­tar les seves pri­me­res cur­ses de motocròs i els pri­mer endu­rets, i el cuc de la velo­ci­tat li va arri­bar quan va fer unes pro­ves a Vic amb la fede­ració cata­lana. Durant un temps va com­bi­nar les dues dis­ci­pli­nes, però final­ment el seu pare li va dir que no podia con­ti­nuar fent-ho tot i que havia de triar. Es va decan­tar per la velo­ci­tat.

“No l’he dei­xat mai, és una moda­li­tat que m’aporta molt i em va molt bé per entre­nar-me, tot i que el prac­tico amb pre­caució. Aquests mesos també he fet trial i ciclisme a Andorra, a vega­des acom­pa­nyat amb ciclis­tes pro­fes­si­o­nals del Movis­tar que hi viuen i d’altres pilots del mun­dial. Apre­nem una mica els uns dels altres” expli­cava aquest estiu, abans de la represa del mun­dial.

En la velo­ci­tat va tenir bons resul­tats en les cate­go­ries infe­ri­ors tant en les com­pe­ti­ci­ons cata­la­nes com esta­tals i, final­ment, el 2011, va debu­tar en la cate­go­ria de 125 cc del CEV, con­si­de­rat el cam­pi­o­nat de pro­moció més impor­tant del món. Amb una Apri­lia de dos temps –“vam patir molt perquè el mun­dial ja era de Moto 3 i no hi havia recan­vis”–, Are­nas va aca­bar setè d’un cam­pi­o­nat gua­nyat per Àlex Rins. Les dues tem­po­ra­des següents, pri­mer amb Honda i després amb Mahin­dra, van tor­nar a ser com­pli­ca­des, però va ser capaç d’acon­se­guir el pri­mer podi (2012) i la pri­mera victòria (2013). “Va ser un drama”, recor­dava el seu pare.

Els estu­dis

El 2015, amb una Husq­varna, va tenir una bona tem­po­rada, però va aca­bar de manera frus­trant perquè no va tro­bar seient per al mun­dial mal­grat haver aca­bat sub­campió del món júnior de Moto 3, a només qua­tre punts del títol. “Dels set pri­mers del cam­pi­o­nat [gua­nyat per Nicolò Bulega], només dos no van anar al mun­dial, i ell en va ser un”, expli­cava el pare d’Albert. Amb tot, ini­ciat el 2016 i amb una sola experiència prèvia en el mun­dial (València 2014), va tenir l’opor­tu­ni­tat de córrer tres cur­ses amb Mahin­dra.

“Sobre­tot en la forma d’afron­tar cada cursa i cada situ­ació en par­ti­cu­lar, també a l’hora de trans­me­tre què neces­sita la moto a l’equip. Ara em sento molt sòlid i amb con­fiança” recor­dava de com ha can­viat des del 2016.

Quan l’equip Saxo Print va aco­mi­a­dar Ale­xis Mas­bou li va ofe­rir la pos­si­bi­li­tat de córrer la segona part del mun­dial, en part per les seves habi­li­tats desen­vo­lu­pant la moto i per les faci­li­tats de comu­ni­car-se amb els engi­nyers gràcies als seus estu­dis d’engi­nye­ria indus­trial. “Com que ha arri­bat tard al mun­dial ha con­ti­nuat estu­di­ant. Tenia clar que fins que no hi arribés no es plan­te­ja­ria les motos com una pro­fessió.”

La pri­mera victòria

Al final de la tem­po­rada li va arri­bar l’opor­tu­ni­tat que tant espe­rava: un con­tracte per córrer el 2017 sen­cer amb un dels equips cap­da­van­ters, el de Jorge Martínez Aspar. Però la cam­pa­nya va ser més com­pli­cada del compte a causa d’una luxació a l’espat­lla i d’una frac­tura al ter­cer meta­carpià de la mà dreta. Les lesi­ons no el van dei­xar. Ja amb KTM l’any després, es va tren­car la clavícula en el warm-up de la pri­mera prova, però, final­ment, qua­tre cur­ses després de rea­parèixer i va tro­bar el premi a la seva insistència: la seva pri­mera victòria en el mun­dial, el 20 de maig del 2018 a Le Mans quan tenia 21 anys i en feia , tres i mig de l’últim tri­omf d’un català a Moto 3 –Àlex Márquez a Motegi el 2014.

Cinc més i cap a Moto 2

A Austràlia aquell 2018 Are­nas va acon­se­guir la seva segona victòria a la cate­go­ria i, l’any pas­sat després d’un acci­dent amb bici­cleta, tri­ga­ria a tor­nar a assa­bo­rir la glòria, fins el 6 d’octu­bre a Tailàndia, amb podis també al Japó i a Austràlia després. “Aquesta pressió no la defu­gim, l’objec­tiu era, és i serà llui­tar pel mun­dial” apun­tava el juliol a L’Espor­tiu sobre un mun­dial, el seu, en què ha gua­nyat tres cur­ses més, la dar­rera de les quals fins avui, a Àustria –era la cin­quena del calen­dari– el 16 d’agost en la victòria 300 d’un pilot català en el mun­dial de moto­ci­clisme.

Qatar el 8 de març i Xerez el 19 de juliol són les altres pla­ces en què pujava al lloc més alt del podi abans d’enfo­car-se en el títol i tenir asse­gu­rat el seu salt a Moto 2 amb l’equip en què ha com­pe­tit aquests dar­rers cins anys, l’Aspar Team.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.