Motociclisme

Final feliç a Portugal

Albert Arenas, 12è a Portimão, segella el seu primer títol mundial en una cursa de Moto3 que controla al principi però en què acaba patint el que no està escrit pel desgast del pneumàtic i l’agressivitat de tots els pilots de la categoria

Albert Are­nas (1997, KTM) va poder cele­brar final­ment el títol mun­dial de Moto3 a Por­timão, en el gran premi de Por­tu­gal, després d’uns 40 minuts que tri­garà a obli­dar i que van incloure tots els ele­ments que podem espe­rar dels grans films de sus­pens i acció de Hollywood, sobre­tot un final d’infart que gai­rebé deixa sense res­pi­ració als amics, fami­li­ars i mem­bres de l’Apar Team. Tots ple­gats van viure una última volta angoi­xant, tre­pi­dant i heroica i amb el final feliç espe­rat per tots. El gironí, amb el pneumàtic del dar­rere al límit, va sobre­viure a un atac glo­bal de tots els pilots i va entrar 12è amb una diferència esqui­fida de 4 punts en el mun­dial res­pecte de Tony Arbo­lino (Honda), pro­ta­go­nista d’una remun­tada apoteòsica (del 27è al 5è lloc) i Ai Ogura (Honda), vuitè al final, que va pilo­tar a veure-les venir.

Are­nas, sisè a la gra­e­lla just dar­rere d’Ogura, va apli­car sobre la pista una estratègia de manual. Ogura va sor­tir espe­ri­tat i s’hi va engan­xar fins que el japonès va anar que­dant rele­gat. Fernández (KTM) va volar des del pri­mer revolt cap a la victòria, fet que també con­ve­nia al gironí. Un pro­blema menys, ja que un dels prin­ci­pals perills era una hipotètica victòria del japonès. Men­tre els pneumàtics van resis­tir Are­nas va man­te­nir-se sem­pre entre el segon i el quart lloc. A la part del dar­rere, men­tres­tant, Arbo­lino remun­tava posi­ci­ons a cor què vols.

Canvi de pano­rama

A la mei­tat del gran premi, a deu vol­tes del final, la tran­quil·litat es va con­ver­tir en pati­ment. Arbo­lino final­ment va arri­bar a l’altura d’Are­nas, que ja havia cai­gut al vuitè lloc per volun­tat pròpia, per no arris­car i con­ser­var les rodes. El català va mirar de sub­jec­tar-lo per evi­tar que la Honda de l’italià s’acostés als llocs de podi i, per tant, al títol mun­dial, però l’esforç va ser en va. Amb tot, Ogura encara anava al dar­rere i Are­nas, men­tre no cometés un error greu, tenia el mun­dial sota con­trol. Ara bé, en les tres vol­tes finals es va veure com la KTM de l’Aspar Team tenia greus pro­ble­mes per man­te­nir un equi­li­bri mínima­ment sos­te­ni­ble i pilots que li venien al dar­rere, començant pel mateix Ogura, ràpida­ment s’hi van abra­o­nar sense con­tem­pla­ci­ons. En l’última volta el drama, fins i tot, va sobre­vo­lar els boxs quan Are­nas va estar a punt de sor­tir de la pista un parell de cops men­tre Ogura gua­nyava algun lloc i Arbo­lino encara no tirava la tova­llola al davant men­tre la cal­cu­la­dora men­tal d’Are­nas treia fum per tots cos­tats. Només quan va cre­uar l’arri­bada i pels crits, els ges­tos i la mega­fo­nia del cir­cuit por­tuguès, va sen­tir un alli­be­ra­ment mai cone­gut a la seva vida: era campió del món.

Al davant, Raúl Fernández, un altre dels pilots que farà el salt a Moto2, va cele­brar el tri­omf i al podi es va tro­bar amb el jove tor­tosí Alcoba (Honda), que va llançar el pri­mer avís de cara al 2021, en què pro­ba­ble­ment serà un dels can­di­dats al títol.

Are­nas és l’onzè català que és campió del món en alguna de les tres cate­go­ries. Abans ho havien estat Marc Márquez, Dani Pedrosa, Àlex Cri­villé, Sito Pons, Àlex Márquez, Toni Elias, Pol Espar­garó, Tito Rabat, Emili Alza­mora i Mave­rick Viñales. Cam­pi­ons de 125 cc o Moto3 ho han estat, a banda d’ell mateix, Cri­villé (1988), Alza­mora (1999), Pedrosa (2003), Marc Márquez (2010) i Àlex Márquez (2014).

Sobre la pista, per cele­brar el títol, ràpida­ment com­po­nents del seu equip, el seu pare (Manel), el seu repre­sen­tant, Homer Bosch, i un dels seus millors amics en el pàdoc, Àlex Rins, van acos­tar-s’hi per posar-li la samar­reta de campió.

El mateix pilot va fer una crònica ben ajus­tada als esde­ve­ni­ments del dia: “He començant gau­dint de la cursa però quan els pneumàtics s’han des­gas­tat he patit molt, sobre­tot a l’última volta, en què hi ha hagut molt d’embo­lic.” “Ara tocarà –hi va afe­gir– cele­brar-ho. De cop m’adono que soc campió del món.”

LES REACCIONS

Al final tothom era molt agressiu i hi havia molts contactes. Fins que no he vist l’equip celebrant el títol no era conscient que era campió
El GP de Catalunya va ser el moment més difícil perquè ens van treure de les mans un triomf que era nostre
Albert Arenas
Quan vaig fer el salt al mundial el meu somni sempre era quedar campió del món, però ha calgut un procés d’aprenentatge

Bastianini i Oliveira somriuen

L’italià Bastianini (23 anys, Kalex) no va fallar en la cursa de Moto2 i és el nou campió de la categoria gràcies al cinquè lloc final en una cursa en què va competir amb la calculadora a la mà. L’australià Remy Gardner, fill del llegendari Wayne, va assolir la seva primera victòria en el mundial, al davant de Marini i Lowes. Vierge, que va ser desè, va segellar el mateix lloc en la general del mundial. En MotoGP Miguel Oliveira (KTM), el pilot que més bé coneixia el nou circuit del campionat, va volar des de la graella i els seus rivals ja no el van veure fins al podi. Segona victòria del portuguès al mundial i una prova més que KTM ha fet un pas de gegant en la categoria, fet que també va demostrar Pol Espargaró quedant-se a les portes del podi i signant la seva millor actuació en un mundial (5è a la general) des del seu debut, el 2014, i just abans de fer el salt a l’equip oficial de Honda. Àlex Rins (Suzuki), quinzè, va assegurar el tercer lloc al mundial, també el seu millor resultat. Ducati es va alçar amb el seu segon títol de constructors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)