Trial

TONI BOU

32 VEGADES CAMPIÓ DEL MÓN DE TRIAL

“Gaudeixo del moment perquè tard o d’hora s’acabarà”

El pilot de Montesa Repsol Honda Toni Bou, a punt de fer 36 anys, continua dominant amb mà de ferro els dos mundials de trial des del 2007 i bastint una de les trajectòries més increïbles en la història de l’esport

No hem marcat tantes diferències en el dia a dia, però hem estat molt regulars i hem obtingut un bon avantatge de punts
Estava acostumat a lluites més tancades amb l’Adam Raga, però aquest cop m’he barallat amb diferents rivals
Hi ha hagut curses molt positives, com la d’Alemanya, que va ser un èxit i es van vendre més de 5.000 entrades
Guanyant títols, guanyant-me bé la vida i passant-ho bé és difícil que em plantegi canviar a altres modalitats

Toni Bou (Piera, 1986) no es cansa de gua­nyar. Intenta gau­dir del moment perquè sap que tard o d’hora s’aca­barà, però men­tres­tant con­ti­nua engrei­xant una de les tra­jectòries més increïbles en la història de l’esport. Dis­sabte a Ponte di Legno (Itàlia) va posar el lla­cet al seu 32è títol mun­dial de trial con­se­cu­tiu (16 a l’aire lliure i 16 més d’X-Trial). S’amplia el ven­tall de rivals amb el basc Jaime Busto –que aquest cop ha estat el sub­campió–, Adam Raga i Mat­teo Grat­ta­rola, però el pilot de Mon­tesa Rep­sol Honda es manté ina­bas­ta­ble al cap­da­vant de tots els cam­pi­o­nats. Aquest cap de set­mana com­pe­teix a Monza en el trial de les Naci­ons, lide­rant un equip espa­nyol que és el gran favo­rit, i el 8 d’octu­bre tan­carà el cam­pi­o­nat d’X-Trial –el títol, amb qua­tre victòries en qua­tre cur­ses, ja se l’havia asse­gu­rat a prin­ci­pis de setem­bre quan es va can­cel·lar la penúltima prova pro­gra­mada– amb un final de festa a Andorra, el seu lloc de residència.

Després de 32 títols mun­di­als, recor­darà els dos del 2022 per algun motiu espe­cial o són dos més en la col·lecció?
El d’X-Trial no el vaig gua­nyar a la pista perquè van can­cel·lar la penúltima prova i sem­pre resulta una mica estrany. El títol de l’aire lliure és espe­cial perquè l’he acon­se­guit gràcies a la regu­la­ri­tat. Pot­ser no hem mar­cat tan­tes diferències com­pe­tint en el dia a dia, en cadas­cuna de les pro­ves, però m’he bara­llat amb rivals dife­rents durant tota la tem­po­rada i això ha fet que acon­seguís un bon avan­tatge de punts i m’ha permès arri­bar més tran­quil a les últi­mes cur­ses.
En tot cas, con­ti­nua gau­dint de la com­pe­tició?
Sí, i això és el més impor­tant. Després de tants anys i de tants èxits, intento gau­dir d’aquest moment perquè tard o d’hora s’aca­barà.
El balanç del cam­pi­o­nat ha estat de set victòries i tres segons llocs. Amb aquests resul­tats no ha dei­xat marge a la sor­presa a cap dels seus rivals.
A la pri­mera cursa no vam gua­nyar i vam sor­tir empa­tats a punts del pri­mer cap de set­mana. Però el Jaime Busto, que ens havia dei­xat les coses molt com­pli­ca­des a l’Hos­pi­ta­let de l’Infant, a Andorra va acon­se­guir un sisè i un setè lloc. Jo allí vaig tor­nar a que­dar segon i pri­mer, i em vaig bara­llar amb l’Adam Raga, que havia estat cinquè i ter­cer en les pri­me­res pro­ves. Aquí ja vaig aga­far un bon coixí de punts. No hi estàvem acos­tu­mats perquè habi­tu­al­ment teníem llui­tes més tan­ca­des amb l’Adam. Encara que guanyés set cur­ses, com que ell acos­tu­mava a que­dar segon, no hi havia tanta diferència de punts.
Aquest cop el sub­cam­pi­o­nat ha estat per al basc Jaime Busto. El seu prin­ci­pal rival, Adam Raga, s’ha hagut de con­for­mar amb el ter­cer lloc. Sorprès?
El Jaime ja fa molts anys que pres­si­ona moltíssim i venia molt fort, i a l’Adam el va pena­lit­zar una des­qua­li­fi­cació que va tenir en la segona jor­nada a Ale­ma­nya. Tots dos són grandíssims rivals, que et poden com­pli­car qual­se­vol cursa. El Jaime, per gene­ració, és el pilot jove que puja més fort i que ens pot com­pli­car el cam­pi­o­nat amb vista als pro­pers anys.
En la seva volun­tat per con­ti­nuar pro­gres­sant, aquest curs s’estre­nava amb Car­les Bar­neda com a mot­xi­ller. Con­si­dera que també ha fet un pas enda­vant en aquest sen­tit?
Sí, estic molt con­tent. Ja fa molts anys que ens conei­xem perquè tre­ba­llava amb en Fuji [Fuji­nami]. Amb en Marc [Freixa] també fun­ci­o­na­ven molt bé les coses, però un espor­tista neces­sita can­vis. En Car­les és un tre­ba­lla­dor increïble. Era el nos­tre pri­mer any, però ens hem entès molt ràpid i estic molt con­tent d’haver gua­nyat els dos títols. Quan comen­ces amb algú que fa tants anys que gua­nya, al prin­cipi és com­pli­cat perquè en cas de no haver-ho acon­se­guit pot­ser hau­ria que­dat com l’asse­nya­lat.
Era una tem­po­rada amb força can­vis, amb Taka­hisa Fuji­nami com a nou cap de l’equip, i Gabriel Mar­ce­lli com a com­pany. Com ha anat?
Estic sorprès amb en Fuji perquè s’ha invo­lu­crat al mil per cent i ha fun­ci­o­nat molt bé. Aca­bava de tan­car la seva etapa com a pilot i sem­pre és una incògnita saber el que pas­sarà com a team mana­ger. Sem­pre ha estat dis­po­ni­ble i ha fet una fei­nada increïble. I pel que fa al com­pany d’equip, és un pilot jove amb unes capa­ci­tats físiques molt bones i amb un gran poten­cial. Sobre la moto té un estil sem­blant al meu i té un gran futur al davant. Com a com­pany d’equip, hem tin­gut una molt bona relació.
El 2021 va par­lar de la pressió que havia tin­gut per gua­nyar al Sant Jordi en un mun­dial d’X-Trial molt com­pri­mit. Té el suport d’algun psicòleg per saber ges­ti­o­nar aquests moments de certa ansi­e­tat?
No. L’experiència dels anys que hem vis­cut és molt impor­tant per a nosal­tres. Inten­tem apren­dre dels bons i els mals moments, i créixer a par­tir de les erra­des m’ha aju­dat moltíssim. De totes mane­res, no crec que em torni a veure en moments de tantíssima pressió com abans d’aque­lla cursa del Sant Jordi. Veia que podia gua­nyar o per­dre el títol número 30 a Bar­ce­lona, i després de la tra­jectòria espor­tiva que por­tava em sem­blava que era una opor­tu­ni­tat increïble i irre­pe­ti­ble. M’ho vaig plan­te­jar com un super­repte i per això tenia tanta pressió. Tam­poc no havia gua­nyat mai un mun­dial a Bar­ce­lona. Eren molts con­di­ci­o­nants junts i no crec que torni a pas­sar.
L’afi­ci­o­nat en gene­ral només veu la cara de l’èxit, però què hi ha dar­rere d’aquests 32 títols mun­di­als?
Hi ha molta feina. Cada any, cada cursa es comença de zero i per molt que por­tis una inèrcia molt posi­tiva de victòries t’has de gua­nyar els resul­tats des de la pri­mera zona, com qual­se­vol altre pilot. És una cosa que hem après a fer amb els anys. A vega­des al prin­cipi tenia una certa pre­ci­pi­tació, volia que tot passés ràpid i ja volia començar a lide­rar la cursa abans d’hora, arris­cant-me una mica més del compte. Això són coses que no es veuen des de fora, com algu­nes lesi­ons, o la posada a punt i la fei­nada que hi ha abans amb la moto, que ocupa molt de temps.
Li he sen­tit dir que perquè el trial creixi ha de ser més acces­si­ble, espec­ta­cu­lar, fàcil d’enten­dre i amb pro­mo­tors i patro­ci­na­dors que hi apos­tin, també la tele­visió. Veu avenços en aquest sen­tit?
Aquest any hem tin­gut algu­nes cur­ses molt posi­ti­ves, que han apro­pat molt el públic o en què es fa pagar entrada perquè es com­pe­teix en un lloc tan­cat. A Ale­ma­nya, per exem­ple, va ser un èxit total, van ven­dre més de cinc mil entra­des i és un orga­nit­za­dor que repe­tirà. A l’Hos­pi­ta­let de l’Infant també es va fer una cursa amb un nivell molt alt. La línia és més bona aquest any i s’ha de seguir cap aquí, s’ha de com­pe­tir en àrees on després la gent de la zona pugui anar a entre­nar-se, a prac­ti­car el nos­tre esport. Aquesta és la clau per con­ti­nuar crei­xent, si no serà molt difícil.
Com es veu Toni Bou el dia que deci­deixi pen­jar el casc?
No hi penso gaire encara, però sí que aquest any en Fuji m’hi ha fet pen­sar, en veure la fei­nada que ha tin­gut com a mànager. Encara tinc dos anys de con­tracte i penso con­ti­nuar com­pe­tint, però aquest dia arri­barà i l’objec­tiu és con­ti­nuar vin­cu­lat a aquest món quan em retiri.
El dia que ho deixi, com li agra­da­ria que el recor­des­sin?
M’agra­da­ria que em recor­des­sin com un pilot sobre­tot llui­ta­dor, super­com­pe­ti­tiu i que no dona mai res per per­dut, com s’ha pogut veure aquests últims anys. Soc un pilot que quan no gua­nya no abaixa mai els braços, i sem­pre ho dono tot fins al final.
Mai li ha pas­sat pel cap pro­var sort en una altra espe­ci­a­li­tat de motor?
He pro­vat altres espe­ci­a­li­tats perquè m’agrada tot el que porta motor, però de moment no m’he plan­te­jat seri­o­sa­ment can­viar de dis­ci­plina perquè m’agrada molt el que faig. Hi ha altres espe­ci­a­li­tats que també m’agra­den molt, però el trial, pot­ser perquè tinc un nivell molt alt, és la que m’agrada més. Gua­nyant títols, gua­nyant-me bé la vida i pas­sant-m’ho bé és molt difícil can­viar.
Què li agrada fer quan no està com­pe­tint o entre­nant-se?
De tot. Soc un pesat. M’agrada jugar a fut­bol, a pàdel, i gau­dir de qual­se­vol esport amb els amics, acti­vi­tats que nor­mal­ment no tinc temps de fer. Soc molt com­pe­ti­tiu, però evi­dent­ment que no gua­nyo com quan faig trial, ni tinc el nivell, però igual­ment m’ho passo molt bé.
Algun cop s’ha refe­rit a les faci­li­tats que tenia per entre­nar-se a Andorra, on resi­deix. Li seria molt més com­pli­cat man­te­nir el ritme i el nivell d’entre­na­ments si con­tinués vivint a Cata­lu­nya?
És dife­rent. A Cata­lu­nya hi ha llocs espe­ci­a­lit­zats per poder prac­ti­car trial, però també t’has d’ama­gar moltíssim per entre­nar-te en altres ban­des. Nosal­tres neces­si­tem tot tipus de ter­reny i també hem tin­gut diver­ses cur­ses en altura, i això fa que de moment a Andorra tin­gui mol­tes més faci­li­tats. El món va cap a una banda i el que hau­rem de fer és crear àrees, i con­tro­lar molt més tots aquests tipus d’esports. Com més àrees maques i acces­si­bles tin­guem, millor per fer créixer aquest esport.
Pre­ci­sa­ment el 8 d’octu­bre a Andorra tindrà la pos­si­bi­li­tat de tan­car un mun­dial d’X-Trial imma­cu­lat, amb cinc victòries en cinc cur­ses. És el seu pròxim repte?
A diferència de l’any pas­sat, és una gran opor­tu­ni­tat arri­bar amb el cam­pi­o­nat gua­nyat a Andorra i al final volem fer una gran cele­bració, inde­pen­dent­ment de com vagi la cursa. Serà la manera de cele­brar aquests dos grans títols i la gran tem­po­rada que hem fet. En aquest sen­tit, els últims anys per la covid han estat més avor­rits, ja que no es podien fer cele­bra­ci­ons mas­si­ves. A Andorra podrem fer una cele­bració com les d’abans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.