Trial

Bou: llegenda interminable

Motor. Trial. Toni Bou (Montesa) segella al Madrid Arena el seu 17è títol mundial d’X-Trial i el 34è global des del 2007. Reconfirma, així, un domini que transcendeix l’àmbit del seu esport

Amb Toni Bou (Piera, 1986) dalt de la seva Montesa s’esgoten els qualificatius, com diu el tòpic, i les incerteses gairebé sempre es transformen en fets irrefutables. El pierenc va aconseguir ahir al Madrid Arena, guanyant i imposant-se en les tres voltes, per la porta més gran, el seu dissetè títol de campió del món d’X-Trial i el 34è de la seva immensa trajectòria, si hi afegim els que ha celebrat a l’aire lliure en disset anys ininterromputs de tirania des que es va estrenar el 2007. Bou en feia prou amb un cinquè lloc perquè havia guanyat quatre de les cinc curses anteriors –Barcelona, Pamplona, Bordeus i Andorra la Vella– i és proclamat campió quan encara queda la prova de la Vendée (França), que es correrà el dia 11 i tancarà el campionat. El subcampionat és per al basc Jaime Busto (Gas Gas), pilot de gran qualitat que deu estar desitjant que el català pengi la moto. Busto va guanyar la cursa al Wiener Neustadt, la segona del campionat –Bou va ser segon–, la tercera del seu palmarès en aquesta modalitat, i ha estat l’únic capaç de mantenir viva la flama, que ja és mèrit contra un monstre.

En el reglament d’enguany, els pilots descarten el seu pitjor resultat. Bou ja tenia 100 punts abans de la cursa d’avui i Busto, que n’havia acumulat 75, sumant les dues curses restants, podria arribar com a màxim als 106 punts. Amb un cinquè lloc –6 punts–, Bou hauria arribat als 106 i el desempat sempre jugaria a favor del pierenc pels quatre triomfs parcials. Tractant-se de l’hipercampió i amb un cinquè lloc de marge com a pitjor resultat, no calia ser un endeví per intuir que el títol mundial estava cantat.

Ahir, Bou va ser el millor en la primera fase, amb només un punt de penalització. També va excel·lir en la segona, amb 6, i va tornar a derrotar els rivals en la final, en la qual va acumular 8 punts. El seu company d’equip, el gallec Gabriel Marcelli, va ser segon, amb 10, i l’anglès Toby Martin va completar el podi, amb 17 punts. Busto va ser quart després de les dues primeres voltes i va quedar fora de la final.

Tradició catalana

El mundial indoor, ara X-Trial, es va instituir el 1993 amb títol per al finlandès Tommi Ahvala (Aprilia). El català Marc Colomer va guanyar els tres posteriors (1995-1997). L’anglès Dougie Lampkin va dominar la disciplina cinc cursos seguits –3 amb Beta i 2 amb Montesa– fins que el tarragoní Albert Cabestany (Beta) va obtenir el títol el 2002. Tot seguit, l’ulldeconenc Adam Raga (Gas Gas) es va endur quatre corones (2003-2006), que van ser el preludi de l’arribada de Bou, campió ininterromput des del 2007.

EL PROTAGONISTA

A Madrid, a la casa de Repsol, era important obtenir el títol. A més, he guanyat les tres voltes i hem fet una final emocionant

EL MÈTODE

El català, pletòric, guanya a Madrid la seva cinquena prova del curs per la porta gran

CATALANS

Gabri m’ho ha posat molt difícil. És un doblet increïble i el títol 34è encara ho és més. Estic molt content
Toni Bou

ELS TRIOMFS

Raga (4), Colomer (3) i Cabestany havien estat campions de la modalitat
Havia vençut en quatre de les cinc proves anteriors, però no va ser conservador
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)