Olimpisme

L’altra història dels Jocs Olímpics (7)

Ni Alemanya, ni Rússia

Els Jocs de París, el 1924, havien de ser els de la pau, amb el retorn de tots els països que no van ser acceptats el 1920, però el càstig va continuar per Alemanya

Tampoc hi va haver esportistes russos, ni dels uns ni dels altres

Els Jocs del 1920 van con­ver­tir-se en els Jocs de la Victòria a causa de l’absència dels vençuts en la Pri­mera Guerra Mun­dial Els Jocs del 1924 havien de ser els Jocs de la Pau pel rein­te­gra­ment a la família olímpica de tots aquests països, però no va ser així.

Cou­ber­tin havia lli­gat les seus del Jocs que s’havien de dis­pu­tar després de la represa del 1920 a Anvers, però li calia l’apro­vació del comitè exe­cu­tiu. El baró feia i des­feia en el COI, però la crei­xent opo­sició de mol­tes fede­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals el va por­tar a fer la seva dar­rera gran jugada, que ell mateix va qua­li­fi­car de “cop d’estat mera­vellós”. El 17 de març del 1921 va enviar als seus col·legues i als dia­ris una carta en la qual anun­ci­ava que dimi­ti­ria després dels Jocs del 1924, que encara no tenien seu ofi­cial. A més, dema­nava que en la pro­pera reunió, els Jocs del 1924 fos­sin con­ce­dits a París i els del 1928 a Ams­ter­dam. A les seves memòries, Cou­ber­tin va escriure que “era moral­ment impos­si­ble refu­sar el que jo dema­nava”. I no ho van refu­sar. El 2 de juny del 1921, en la pri­mera jor­nada del congrés que es va fer a Lau­sana, el COI, 14 vots a favor i 4 en con­tra, ator­gava els Jocs del 1924 a París i els del 1928 a Ams­ter­dam. Una de les ciu­tats dam­ni­fi­ca­des pel cop d’Estat de Cou­ber­tin va ser Bar­ce­lona, que pre­pa­rava una can­di­da­tura per als Jocs del 1924. En la sessió de Lau­sana van rea­parèixer els mem­bres d’Hon­gria, Bulgària i Tur­quia que havien des­a­pa­re­gut de la llista el 1919; un dels austríacs havia dimi­tit i l’altra, que va viure fins el 1949, con­ti­nu­ava sense aparèixer en les llis­tes.

L’estiu del 1922, Cou­ber­tin va repren­dre els con­tac­tes amb Ale­ma­nya i el desem­bre del mateix anys, en una carta que va enviar a Eds­troem li deia que els ale­manys havien de ser a París i que els suecs li havien de donar suport: “Vull uns Jocs inter­na­ci­o­nals. No per­metré que Ale­ma­nya sigui exclosa un cop més”. Això va fer que a Suècia s’estengués el rumor que el COI volia obrir els Jocs de París del 1924 a tots els països, Ale­ma­nya inclosa. El comitè olímpic francès va ela­bo­rar una llista de 54 països sus­cep­ti­bles de ser con­vi­dats entre els quals hi havia Ale­ma­nya, Àustria, Hon­gria, Bulgària i l’ URSS. El govern francès no ho va accep­tar i va fer modi­fi­car la llista de con­vi­dats. Aquest segon boi­cot va pro­vo­car a Ale­ma­nya una cam­pa­nya con­tra l’olim­pisme i con­tra França que va fer que es plan­tegés la idea de fer una con­tra­o­limpíada en la qual es comp­ta­ria amb el suport dels països escan­di­naus. Ale­ma­nya va inten­tar convèncer a altres països per a que non anes­sin a París, en el que van qua­li­fi­car com a “festa espor­tiva de l’Entente”. Apa­rent­ment, el comitè orga­nit­za­dor de París havia con­vi­dat Ale­ma­nya amb la con­dició que aquesta pro­metés abans, en secret, que rebut­ja­ria la invi­tació. Final­ment, per a París-1924 es va apli­car la mateixa solució que per a Anvers-1920. Tal i com diu Cou­ber­tin a les seves memòries, l’envi­a­ment de les invi­ta­ci­ons era cosa de les auto­ri­tats del país orga­nit­za­dor dels Jocs.

Ale­ma­nya però, no era l’únic mal­de­cap. El tri­omf de la revo­lució soviètica a Rússia havia por­tat molta gent a l’exili i el 1923 el COI va rebre una petició d’un grup de rus­sos exi­li­ats que volien par­ti­ci­par als Jocs. La res­posta va ser que com que a la Unió Soviètica no hi havia cons­tituït cap comitè, cap espor­tista rus no podria com­pe­tir a París. Ni rus­sos de l’inte­rior ni de l’exte­rior. Una res­posta sem­blant van rebre un grup d’arme­nis que havien fugit del geno­cidi de Tur­quia.

El 28 de maig del 1925, Pierre Fredy, baró de Cou­ber­tin, va com­plir la pro­mesa feta i va dei­xar la pre­sidència del COI. El seu subs­ti­tut va ser el comte belga Henry de Bai­llet-Latour. Els can­di­dats que van rebre vots van ser dos com­tes, dos barons i un marqués. El juliol del 1925 l’exer­cit francès va eva­cuar el Ruhr i mesos després el pacte de Locarno va cer­ti­fi­car la pau. El 8 d’agost del 1926 Ale­ma­nya va ser admesa en la Soci­e­tat de Naci­ons. El retorn dels ale­manys als Jocs es con­su­ma­ria el 1928, a Saint Moritz a l’hivern i a Ams­ter­dam a l’estiu.

Oceà enllà

El COI va ser durant molts anys un orga­nisme emi­nent­ment euro­peu. Les reac­ci­ons que hi van haver a la con­cessió dels Jocs del 1932 a Los Ange­les, que es va fer el 1923 ho va demos­trar abas­ta­ment. En la sessió del 1929, que es va fer a Lau­sana, hi van haver objec­ci­ons al fet que els Jocs es fes­sin tant lluny, reco­llint els rumors que s’havien escam­pat sobre el fet que els Jocs del 1932 es podien fer en uns altra ciu­tat dels Estats Units, a la costa est. El comte de Bai­llet-Latour va haver de recor­dar als seus col·legues que la Xina, el Japó, Austràlia i Nova Zelanda esta­ven molt més aprop de Califòrnia que de la costa est dels Estats Units i que els espor­tis­tes d’aquests països havien de recórrer llar­gues distàncies, cada qua­tre anys, per anar als Jocs que es feien a Europa. “L’obra del baró de Cou­ber­tin no és naci­o­nal, ni tan sols euro­pea; és mun­dial. No ho obli­dem mai” va dir el pre­si­dent del COI.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.