Olimpisme

L’altra història dels Jocs Olímpics (22)

Una tria arriscada

El COI va atorgar els Jocs del 1988 a Seül l’any 1981, quan Corea del Suid estava sortint una dictadura militar.

L’estira-i-arronsa amb Corea del Nord per fer una mena de coorganització va acabar amb els coreans del nord boicotejant els Jocs dels seus veïns, amb els quals encara estaven, tècnicament parlant, en guerra

El boi­cot a Los Ange­les-84 va afec­tar molt Joan Antoni Sama­ranch, que va con­vo­car una sessió extra­or­dinària del COI l’1 i 2 de desem­bre, per entre altres coses, estu­diar si se san­ci­o­nava els comitès que no havien anat a Los Ánge­les. No va haver-hi san­ci­ons, perquè no hi havia cap base nor­ma­tiva en la qual basar-se i també perquè Sama­ranch i el COI van ser fidels al seu pen­sa­ment de que un boi­cot a qui acaba per­ju­di­cant és als atle­tes i, per tant, el que ells no podien fer era san­ci­o­nar un comitè sense poder par­ti­ci­par en els pro­pers Jocs. En la reso­lució final, es deia que un dels deu­res dels comitès olímpics naci­o­nals era asse­gu­rar, sota invi­tació del COI, la par­ti­ci­pació dels atle­tes del seu país en els Jocs i que el COI era l’únic que podia deci­dir si es com­plei­xen o no les con­di­ci­ons necessàries per a que uns Jocs es duguin a terme. El COI també va deci­dir que a par­tir dels Jocs de Seül, les invi­ta­ci­ons per par­ti­ci­par en els Jocs les envi­a­ria el COI i no el comitè orga­nit­za­dor, tal i com es feia fins lla­vors.

Sama­ranch tenia clar que els pro­ble­mes que havia patit el COI en els dos dar­rers Jocs no eren culpa seva i va mirar al futur. “Els pro­ble­mes del COI són el funció de la situ­ació inter­na­ci­o­nal. Si va mala­ment, hi ha ris­cos. Si va millo­rant, com jo crec i desitjo que pas­sarà, lla­vors no tin­drem ni pro­ble­mes ni ris­cos de boi­cot a Seül” va dir el pre­si­dent, que va veure com­plert el seu pronòstic i els Jocs van entrar en una època de tran­quil·litat fruit dels can­vis polítics que hi van haver. Quan Sama­ranch va tan­car la sessió extra­or­dinària ja podia intuir que a Seül podria tenir, com a mínim, un pro­blema. El líder cubà Fidel Cas­tro li va enviar una carta en la qual li pro­po­sava que, per evi­tar qual­se­vol boi­cot a Seül, els Jocs es repar­tis­sin entre les dues Corees.

Pro­tecció de l’ONU

Després d’anys de pro­cla­mar la seva inde­pendència, el COI va deci­dir aixo­plu­gar-se sota el paraigües de les Naci­ons Uni­des, en l’inici d’una col·labo­ració-dependència que va con­ti­nuar amb la decla­ració de la treva olímpica i amb el canvi de la regla d’admissió dels comitès olímpics que faria el 1996. En la 90a sessió que es va fer el juny del 1985 a Berlín est, el COI va repe­tir la petició que ja havia fet després del boi­cot a Mos­cou perquè l’ONU pro­tegís els Jocs Olímpics. És clar que al mateix temps va ator­gar l’Ordre Olímpica al pre­si­dent de la RDA, Erich Hon­necker, que havia boi­co­te­jat els Jocs de Los Ánge­les deu mesos abans. També la van rebre el dic­ta­dor romanès Nico­lae Ceau­cescu, que si que va por­tar Roma­nia als Jocs i el lla­vors direc­tor gene­ral de l’esport de la Gene­ra­li­tat, Josep Lluís Vila­seca. En aque­lla sessió, Car­les Fer­rer Salat va entrar en el COI.

El COI va triar Seül com a seu dels Jocs del 1988 l’any 1981. Va ser una elecció sor­pre­nent. La rival era Nagoia i sem­blava que la can­di­data d’una de les grans potències econòmiques no havia de tenir rival en la capi­tal d’un país que estava sota una dic­ta­dura mili­tar. En canvi, Seül va gua­nyar per 52 a 27. Poc després de l’elecció, l’alcalde de Seül va dir que espe­rava que els Jocs fos­sin un punt de par­tida pel diàleg entre les dues Corees i tres mesos més tard, el pre­si­dent del CON de Corea del Sud va fer una crida al seu homòleg del nord per a fer un equip con­junt per als Jocs. Crida que no va tenir res­posta. El 1981, Corea del Sud era una dic­ta­dura mili­tar ben vista pels Estats Units i que estava acon­se­guint refer econòmica­ment el país. El pre­si­dent era Chun Doo-Hwan, el ter­cer gene­ral que manava des de la fi de la Segona Guerra Mun­dial. Després dels boi­cot a Mos­cou, era una aposta arris­cada del COI, ja que Corea del Sud no tenia rela­ci­ons diplomàtiques amb cap dels països de l’òrbita soviètica. La península de Corea, amb el país divi­dit en dos Estats era un dels prin­ci­pals esce­na­ris de la guerra freda. Tècni­ca­ment, els dos Estats core­ans esta­ven en guerra, ja que es va sig­nar un armis­tici, però mai la pau. El dis­curs del COI era que els Jocs podien aju­dar el país a obrir-se a l’exte­rior i a enfi­lar el camí cap a la democràcia.

Fidel Cas­tro anima la festa

Amb els core­ans del nord fora del cir­cuit mun­dial d’infor­mació, Fidel Cas­tro es va con­ver­tir en el gran ani­ma­dor de l’inici de l’Olimpíada de Seül. El juliol del 1985 va fer una crítica ferotge al COI, al qual va qua­li­fi­car d’ins­ti­tució “oligàrquica, autàrquica, con­ce­buda i orga­nit­zada amb idees del segle pas­sat, de l’Edat Mit­jana, com les ordres de cava­lle­ria de l’època de les Cre­ua­des”. Cas­tro va afir­mar que calia refor­mar el movi­ment olímpic “amb unes fórmu­les veri­ta­ble­ment democràtiques en què tots els països esti­guin repre­sen­tats per dele­gats elec­tes i sota la tutela de les Naci­ons Uni­des” El líder cubà també va dir que no tenia res deci­dit sobre si Cuba ani­ria o no a Seül i va rei­te­rar la seva pro­posta de coor­ga­nit­zació entre les dues Corees. Una pro­posta que Corea del Nord va plan­te­jar ober­ta­ment al COI aquell mateix mes i que va ser rebut­jada ple­na­ment per Sama­ranch: “Li he dit al minis­tre coreà que el COI no pot fer res que violi la Carta Olímpica”. Tot i això, el COI va orga­nit­zar fins a qua­tre reu­ni­ons, l’octu­bre del 1985, el gener i el juny del 1986 i el juliol del 1987, amb repre­sen­tants de les dues Corees per par­lar de la coor­ga­nit­zació. El COI va ofe­rir a Corea del Nord la orga­nit­zació de les pro­ves de tir amb arc, ten­nis de taula, volei­bol femení, un grup del tor­neig de fut­bol i la cursa de ciclisme en ruta mas­cu­lina. A les seves memòries, Sama­ranch explica que tenia clar que els core­ans dirien que no perquè no esta­ven en con­di­ci­ons d’orga­nit­zar res, però que amb aquesta oferta ells van que­dar d’allò més bé. Els anys de pre­pa­ració dels Jocs van estar plens de con­flic­tes a Corea del sud. Les mani­fes­ta­ci­ons d’opo­si­tors que eren dura­ment repri­mi­des eren el pa de quasi cada dia. Una gran mani­fes­tació, el juliol del 1987,i el cada cop més pro­per inici dels Jocs, va aca­bar de convèncer Chun Doo-Hwan que havia de dei­xar el poder i el desem­bre del 1987, un altre gene­ral, Roh Tae-woo, va gua­nyar les elec­ci­ons. Roh Tae-woo va inau­gu­rar els Jocs, però quan va dei­xar la pre­sidència va aca­bar con­dem­nat, igual que Chun Doo-Hwan, per cor­rupció i per la seva par­ti­ci­pació en la repressió dels anys vui­tanta.

Cuba diu no

L’11 de gener del 1988 els temors que hi hagués un quart boi­cot seguit en els Jocs Olímpics es van esvair quan el pre­si­dent del comitè olímpic de l’URSS, Marat Gra­mov -que el mes de setem­bre a Seül seria esco­llit mem­bre del COI-, va anun­ciar que la Unió Soviètica ani­ria a Seül. Les coses esta­ven començant a can­viar, ja que la RD Ale­ma­nya, Roma­nia, Hon­gria, Bulgària i Polònia havien comu­ni­cat abans que l’URSS que par­ti­ci­pa­rien en els Jocs. L’URSS tenia rela­ci­ons diplomàtiques amb Corea del Nord, però no amb Corea del Sud. Tècni­ca­ment, a Seül hi va haver boi­cot, tot i que fos molt menor. El mateix dia que la Unió Soviètica deia el sí, Corea del Nord con­fir­mava el que tot­hom sabia i ningú deia ofi­ci­al­ment, que els seus espor­tis­tes no cre­ua­rien el paral·lel 35 per anar a Seül. El ter­mini per ins­criure’s als Jocs s’aca­bava el 17 de gener. La incògnita de que faria Cuba es va resol­dre el 15 de gener. El comitè olímpic cubà, en una reunió a la qual va assis­tir Fidel Cas­tro, va deci­dir que no ani­ria a Seül en soli­da­ri­tat amb Corea del Nord. Nica­ra­gua, Etiòpia, Albània i les illes Seyc­he­lles tam­poc van anar als Jocs. Nica­ra­gua va infor­mar al COI que la situ­ació interna del país li impe­dia anar als Jocs i els altres tres no van res­pon­dre. 161 dels 167 comitès reco­ne­guts van con­fir­mar que ani­rien a Seül. En una entre­vista en el diari El País publi­cada el dia que s’aca­bava el ter­mini d’ins­cripció, Sama­ranch va res­pon­dre així a la pre­gunta de si l’olim­pisme seguia sent una mari­o­neta de la política: “No només l’olim­pisme, sinó tot el món està en mans dels polítics. El gran feno­men social d’aquest segle és l’esport, el cim del qual con­si­de­rem que és el movi­ment olímpic. Però al mateix temps hem de pagar el preu de l’èxit, aquesta pos­si­ble mani­pu­lació. Sem­pre hi estem expo­sats”.Sama­ranch va donar sem­pre suport a Seül. El novem­bre del 1984, quan el boi­cot a Los Ange­les encara estava calent, va dir en la comissió exe­cu­tiva que el COI havia de res­pec­tar la paraula i el con­tracte que els lli­gava amb Seül perquè la seva cre­di­bi­li­tat estava en joc: “Qui con­ti­nu­a­ria tenint con­fiança en nosal­tres si no som capaços de res­pec­tar la nos­tra paraula dos o tres anys després d’haver-la donat? “Al final 159 dele­ga­ci­ons van par­ti­ci­par a Seül.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)