Olimpisme

L’altra història dels Jocs Olímpics (24)

L’Operació Garzón

El govern espanyol, de la mà del jutge Garzón, va endegar una campanya contra l’independentisme agafant com excusa evitar atemptats durant els Jocs de Barcelona que va indignar la societat catalana.

Desenes de persones van ser detingudes i torturades en una operació política de l’Estat espanyol, que va acabar condemnat a Europa per no haver investigat les denúncies de tortures

Els Jocs Olímpics de Bar­ce­lona van ser un èxit espor­tiu, de públic, d’orga­nit­zació, una auten­tica festa ciu­ta­dana durant els setze dies que van durar. Els Jocs van trans­for­mar urbanísti­ca­ment la ciu­tat de Bar­ce­lona i van fer que es pro­jectés al món com mai ho havia acon­se­guit. Els Jocs de Bar­ce­lona van ser també, però, un gran intent de part de l’Estat espa­nyol d’espa­nyo­lit­zar Cata­lu­nya, de con­ver­tir la capi­tal de Cata­lu­nya en una ciu­tat espa­nyola que havia acon­se­guit alló que la capi­tal ni tan sols havia som­niat mai: ser seu olímpica. Ja des del mateix moment que el COI, en boca del seu pre­si­dent, Joan Antoni Sama­ranch, va anun­ciar que al món que els Jocs del 1992 es farien a “Bar­sa­lona”, va que­dar clar que Cata­lu­nya i els cata­lans serien plat de segona fila en aquell festa on els Jocs es com­bi­na­ven amb el Quinto Cen­te­na­rio, la Expo de Sevi­lla i la capi­tal cul­tu­ral euro­pea de Madrid. El govern de la ciu­tat, en mans del PSC i d’un Pas­qual Mara­gall que el pri­mer que va fer, un cop els Jocs eren de Bar­ce­lona, va ser ofe­rir-los al rei: “Por Espa­nya, majes­tad”.

Els Jocs van tenir suport, una gran suport ciu­tadà. Bar­ce­lona i Cata­lu­nya tenen una tra­dició espor­tiva molt i molt llarga. També va haver-hi opo­sició, política, cul­tu­ral, veïnal, fe gent i grups que no volien que els Jocs fos­sin una excusa per una nova espe­cu­lació immo­biliària i que es van negar que la cul­tura cata­lans quedés reduïda a un folko­risme, com si els Jocs es fes­sin en alguna de les capi­tals de les comu­ni­tat autònomes inven­ta­des amb la Cons­ti­tució espa­nyola del 1978.

Fre­e­dom for Cata­lo­nia

El govern soci­a­lista volia pre­sen­tar una Espa­nya moderna i democràtica al món. Fins i tot va nego­ciar que no hi hau­ria atemp­tats d’ETA durant els Jocs Olímpics. A Cata­lu­nya encara exis­tia Terra Lliure, molt debi­li­tada després que Àngel Colom, que des de la Crida a la Soli­da­ri­tat havia entrat amb un grup nombrós de gent a ERC i n’havia acon­se­guit ser el secre­tari gene­ral, havia nego­ciat amb el gros de la orga­nit­zació armada que aban­donés les armes. El govern del PSOE però, es va espan­tar amb la cam­pa­nya Fre­e­dom for Cata­lo­nia, que pre­te­nia donar un mis­satge pacífic del que era i repre­sen­tava Cata­lu­nya i que va acon­se­guir un ressò nota­ble durant l’arri­bada, el 13 de juny, de la flama olímpica a Empúries i en tot el seu recor­re­gut per ter­res cata­la­nes. Al dar­rere d’aque­lla cam­pa­nya hi havia molt gent diversa com les joven­tuts de Con­vergència, ERC, la Crida i altres orga­nit­za­ci­ons. Acció Olímpica d’Òmnium Cul­tu­ral era qui donava la cara. Això, afe­git a l’espec­ta­cu­lar xiu­lada que tres anys abans havia hagut de sen­tir el rei d’Espa­nya durant la inau­gu­ració de l’Estadi Olímpic, va aca­bar d’enge­gar totes les alar­mes i va posar en marxa els ser­veis secrets espa­nyols.

És en aquest con­text, quan es des­en­ca­dena l’Ope­ració Garzón, bate­jada així perquè va ser diri­gida per qui era titu­lar del jut­jat cen­tral d’ins­trucció número 5 de l’Audi­en­cia Naci­o­nal, Bal­ta­sar Garzón. Era una ope­ració que els ser­veis secrets, més que no pas la poli­cia, havien pla­ni­fi­cat des de feia temps. Terra Lliure ja havia anun­ciat la seva dis­so­lució al juliol del 1991. Però un petit grup va con­ti­nuar enda­vant, tot i que ja estava infil­trat pels ser­veis secrets. Les seves acci­ons i espe­ci­al­ment un atemp­tat con­tra les ofi­ci­nes de l’Inem que va cau­sar ferits, van ser l’excusa per començar una ope­ració de neteja con­tra l’inde­pen­den­tisme català amb l’excusa d’evi­tar un atemp­tat durant els Jocs Olímpics.

Allau de deten­ci­ons

Les deten­ci­ons van començar la mati­nada del 29 de juny després de des­co­brir-se dos arte­fac­tes a Girona. Aque­lla mateixa mati­nada van arres­tar set per­so­nes que van ser tras­lla­da­des a Madrid, inter­ro­ga­des per la Guàrdia Civil i posa­des a dis­po­sició del jutge. Garzón va con­ti­nuar orde­nant deten­ci­ons. Ja no es trac­tava d’acti­vis­tes a qui havien enxam­pat en relació amb els arte­fac­tes. La decisió d’un dels pri­mers detin­guts d’aco­llir-se al procés de rein­serció va ser uti­lit­zada pel jutge per orde­nar deten­ci­ons indis­cri­mi­na­des de mili­tants inde­pen­den­tis­tes, molt dels quals només per haver-lo aco­llit a casa o haver-li dei­xat diners. Hi va haver una onada de deten­ci­ons entre l’1 i el 14 de juliol i més al setem­bre i al desem­bre, quan ja s’havien aca­bat el s que es van defi­nir com els Jocs. Entre detin­guts, encau­sats i diri­gents polítics que van haver de decla­rar al jut­jat, van ser gai­rebé sei­xanta per­so­nes. Dis­set dels detin­guts van ingres­sar a la presó i un any després d’enge­gar-se l’ope­ració, eren catorze els que res­ta­ven en presó pre­ven­tiva a l’espera de judici.

La soci­e­tat cata­lana va reac­ci­o­nar amb una certa alarma quan es van loca­lit­zar els arte­fac­tes explo­sius. Però quan van arri­bar les deten­ci­ons indis­cri­mi­na­des a Girona, Banyo­les, Sant Cugat del Vallès, Bar­ce­lona, Tar­ra­gona, Beni­carló i València, quan van ser regis­tra­des les seus de l’MDT de Bar­ce­lona i la poli­cia va entrar amb la pis­tola a la mà a la seu de la revista El Temps de València, quan es van conèixer les pri­me­res denúncies de tor­tu­res, va reac­ci­o­nar amb estu­por i indig­nació.

En el pri­mer moment els movi­ments inde­pen­den­tis­tes van fer sen­tir la seva veu als mit­jans que els ho per­me­tien. Però la sen­sació que s’havien tre­pit­jar algu­nes línies ver­me­lles i que s’estava vul­ne­rant l’Estat de Dret va fer que dies després comen­ces­sin a alçar-se veus com les del pre­si­dent Pujol, l’alcalde de Girona, Joa­quim Nadal, i el bisbe Jaume Cam­pro­don. Es van fer actes mas­sius i de suport al Palau de las Música o el Con­cert “Cata­lu­nya vol viure en Lli­ber­tat”, a Girona.

Molts detin­guts durant l’Ope­ració Garzón, algun dels quals van denun­ciar tor­tu­res, no van ser ni tan sols acu­sats de cap càrrec i van sor­tir en lli­ber­tat. De tota l’ope­ració que va afec­tat gai­rebé sei­xanta per­so­nes, vint-i-cinc van ser jut­ja­des amb acu­sa­ci­ons que ana­ven des de l’asso­ci­ació a banda armada i tinença d’explo­sius fins a ter­ro­risme. El judici va començar el 3 d’abril del 1995. Durant el judici, el fis­cal ja va dema­nar l’indult total o par­cial per a la majo­ria del acu­sats. El 10 de juliol es va dic­tar sentència. Divuit dels acu­sats van ser con­dem­nats a diver­ses penes, i set van ser absolts En la sentència, el tri­bu­nal feia una mena de pro­posta d’indult. Final­ment, el govern espa­nyol, que ja pre­si­dia José Maria Aznar (PP) va apro­var l’indult en el con­sell de minis­tres del 28 de juny del 1996.

Tor­tu­res

Dis­set dels detin­guts per la Guàrdia Civil van denun­ciar tor­tu­res. Cops al cos, braços, cames, geni­tals i al cap fets amb una guia de telèfons, bos­ses al cap per pro­vo­car l’asfi­xia i, en algun cas, descàrre­gues elèctri­ques. El govern espa­nyol va ava­lar les ope­ra­ci­ons poli­ci­als. Luis Roldán, direc­tor gene­ral de la Guàrdia Civil va dir que no hi va haver ni un cop. Bal­ta­sar Garzón va asse­gu­rar temps després que no podia inves­ti­gar les tor­tu­res. Després que l’Audi­en­cia Naci­o­nal ordenés una inves­ti­gació, un jut­jat i l’Audiència de Madrid van arxi­var el cas. El Cons­ti­tu­ci­o­nal no els va donar empara. L’advo­cat Sebastià Sale­llas en nom de quinze detin­guts, va por­tar el cas al Tri­bu­nal Euro­peu dels Drets Humans que el 2 de novem­bre del 2004 va con­dem­nar l’Estat espa­nyol a indem­nit­zar els detin­guts per no haver inves­ti­gat les denúncies de les tor­tu­res. La sentència va remar­car “l’absència d’una inves­ti­gació ofi­cial efec­tiva sobre dites al·lega­ci­ons” de tor­tu­res.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)