Olimpisme

L’Olimp català està aturat

Jocs Olímpics. Gervasi Deferr i Saül Craviotto són els únics amb dos títols olímpics, i Mireia Belmonte i Andrea Fuentes, amb quatre medalles, simbolitzen l’avenç de l’esport femení

El qua­dre d’honor de cam­pi­ons olímpics cata­lans comença a fer pat­xoca amb quinze títols, però malau­ra­da­ment no queda alte­rat des de Rio de Janeiro 2016, perquè a Tòquio 2020 cap espor­tista del país es va enlai­rar al lloc més alt del podi. París 2024 repre­senta una altra opor­tu­ni­tat per ampliar el pal­marès.

Quan el rega­tista del CN el Mas­nou Miquel Noguer va pujar a l’Olimp en la moda­li­tat de Flying Dutch­man en els Jocs de Mos­cou 1980, tro­bar algun espor­tista català en un podi olímpic era gai­rebé una heroïcitat. Noguer va ini­ciar el pal­marès de cam­pi­ons, però molt abans, a Anvers 1920, tres fut­bo­lis­tes, Josep Sami­tier, Ricard Zamora i Agustí Sancho, havien assal­tat el pri­mer podi, acon­se­guint la plata amb la selecció espa­nyola a la ciu­tat fla­menca.

En tot cas, les meda­lles s’han anat incre­men­tant expo­nen­ci­al­ment a mesura que ha cres­cut el poten­cial de l’esport català, sobre­tot a par­tir de l’esclat de Bar­ce­lona 92. Pre­ci­sa­ment, a la capi­tal cata­lana va ser també on les dones del país van començar a aparèixer als podis olímpics, fins al punt de gua­nyar clara­ment la par­tida als homes en les últi­mes edi­ci­ons. En els Jocs de Bar­ce­lona, Cèlia Cor­res, Anna Mai­ques, Eli Mara­gall i Núria Olivé, or amb l’equip esta­tal d’hoquei sobre herba, es van con­ver­tir en les pri­me­res cam­pi­o­nes olímpi­ques cata­la­nes. Però en aquell màgic 92 també van pujar al podi la ten­nista Arantxa Sánchez Vica­rio, plata en el qua­dre de dobles i bronze en l’indi­vi­dual, i la rega­tista Natàlia Via Dufresne, sub­cam­pi­ona de la classe Europa. El con­text social i polític de l’Estat espa­nyol va fer que l’esport femení català s’incor­porés molt tard a l’elit del movi­ment olímpic, però des del 1992 ja no l’ha aban­do­nat.

Bel­monte, gran absent

Arri­bats en aquest punt, la bada­lo­nina Mireia Bel­monte (1990), una de les grans absents a París 2024, ha estat l’espor­tista cata­lana més guar­do­nada en els Jocs Olímpics. Amb només 17 anys, es va estre­nar en els Jocs de Pequín, però no va ser fins als de Lon­dres 2012 que va fer eclosió amb la con­se­cució de dues meda­lles de plata en 200 m papa­llona i 800 m lliure. A Rio 2016 va fer un pas enda­vant i va gua­nyar l’or en els 200 m papa­llona i el bronze en els 400 m estils. A Tòquio, la bada­lo­nina va eixam­plar el seu currículum olímpic gràcies a un quart lloc en els 400 metres estils, però no va poder pujar al podi en cap de les pro­ves. “Crec que el balanç ha estat molt posi­tiu. He estat per damunt de les expec­ta­ti­ves que tenia abans de venir. No em pas­sava pel cap poder ser fina­lista i encara menys aca­bar quarta”, deia la cata­lana, que va tenir pro­ble­mes a les espat­lles que van con­di­ci­o­nar la seva pre­pa­ració.

Abans que la llo­re­jada neda­dora bada­lo­nina, altres noms pro­pis de l’olim­pisme català són els d’Andrea Fuen­tes i Arantxa Sánchez Vica­rio. La neda­dora del Kallípolis no té cap meda­lla d’or en el seu pal­marès, però amb tres de plata i una de bronze entre els Jocs de Pequín 2008 i Lon­dres 2012, també acu­mula qua­tre meda­lles. També té qua­tre metalls la ten­nista bar­ce­lo­nina (dues de plata i dues de bronze), acon­se­guits entre Bar­ce­lona 92 i Atlanta 96.

Deferr i Cra­vi­otto

Entre els homes, els dos grans refe­rents de l’olim­pisme català són el gim­nasta Ger­vasi Deferr (dues meda­lles d’or en salt i una de plata en terra) i el piragüista llei­datà Saül Cra­vi­otto (dues d’or, dues de plata i una de bronze). Cra­vi­otto, que a Tòquio 2020 va gua­nyar una plata en el K4 500 al cos­tat de Car­los Arévalo, Mar­cus Coo­per i Rodrigo Ger­made, afron­tarà la seva cin­quena cita olímpica, que aviat és dit. Amb 39 anys, a la capi­tal fran­cesa tor­narà a com­pe­tir en la moda­li­tat de K4 500 amb el mateix equip que va que­dar segon a la capi­tal asiàtica.

LA DADA

15
titols
olímpics han guanyat fins ara els esportistes catalans en la història dels Jocs
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)