Opinió

DIES IRAE

Moussambani en el mundial de futbol

DIMARTS 10.

Tots recordem Éric Moussambani, el nedador guineà que va fer un temps d'1:52.72 en la seva sèrie dels 100 m lliures dels Jocs Olímpics de Sydney 2000. Per fer-nos-en una idea, el seu temps va ser superior al del rècord del món dels 200 m. Va poder participar en els Jocs no pels seus mèrits, sinó perquè hi ha quotes per països i per allò que el que importa és participar. Com a anècdota surrealista va estar bé, però la competició entre els millors no necessita situacions com aquesta.

La proposta aprovada per la FIFA de Gianni Infantino d'ampliar el mundial de futbol a 48 equips a partir del 2026 m'hi ha fet pensar. Si ja hem vist partits insuportables en els últims mundials i Eurocopes, no em vull imaginar el mundial 2026. A mi m'agrada molt el futbol i, a més, forma part de la meva professió seguir tants partits com pugui. En molts mundials i Eurocopes he vist tots els partits possibles. No en els últims. Lamentablement, hi ha força partits prescindibles. L'aposta per la quantitat ens ha fet perdre el gust per la qualitat, malgrat que la realitat ens ha fet veure que més partits no significa més futbol. Però en contra d'això, es proposa massificar les grans competicions de seleccions. La lògica ens diu que amb més equips la mitjana de qualitat baixarà. Ja en les fases de classificació la majoria dels partits són d'un nivell pèssim. Doncs això s'amplia a la fase final.

En paraules d'Infantino, l'excusa és que “el futbol va més enllà d'Europa i d'Amèrica del Sud; aquest canvi ajudarà a desenvolupar aquest esport”. El que vol dir, en realitat, és que els diners són a Àsia i a altres llocs sense tanta tradició futbolística. El desenvolupament que propugna Infantino és l'econòmic, no el futbolístic. El futbol no necessita 48 seleccions, amb algun Moussambani inclòs, en una fase final del mundial. El futbol, per ser atractiu de veritat, necessita reduir el calendari global i àmbits en què la qualitat llueixi per sobre de la quantitat. Per això jo tornaria als mundials de 16 o 24 seleccions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)