Opinió

Periodisme i subjectivitat honesta

Grau no va preguntar res que no toqués

L'exdegà del Col·legi de Peri­o­dis­tes i exdi­rec­tor de Público a Cata­lu­nya, Josep Car­les Rius, ha publi­cat una magnífica radi­o­gra­fia de la Gran Depressió del 2008 i com va afec­tar la indústria dels mit­jans de comu­ni­cació. Peri­o­dismo en recons­trucción (UB, 2016) és una de les refle­xi­ons més lúcides que, dar­re­ra­ment, s'han escrit sobre la crisi de la premsa i, sobre­tot, el des­pres­tigi de la pro­fessió: vivim en època de post­ve­ri­tats i veri­tats interes­sa­des, però a la vegada de peri­o­disme cli­en­te­lar i submís a les estruc­tu­res de poder.

S'ha per­dut el res­pecte a la pro­fessió, també perquè ens ho hem gua­nyat de valent amb pra­xis que tras­pas­sen la línia ver­me­lla que, ètica­ment, es tei­xeix entre el pro­fes­si­o­nal i la font d'infor­mació. I les fonts ho saben. I es cre­uen amb el dret d'alliçonar uns pro­fes­si­o­nals que, enlloc de ser un con­tra­po­der, cre­uen que estan al ser­vei del poder: polític, econòmic o espor­tiu. L'epi­sodi que es va veure per tele­visió, amb un Luis Enri­que encès i dèspota davant del peri­o­dista Jordi Grau (TV3) és un exem­ple més, aquest cop medi­a­tit­zat, del menys­preu que deter­mi­nats per­so­nat­ges públics tenen a la pro­fessió. Grau no va pre­gun­tar res que no toqués en aquell moment, fins i tot va ser prou con­des­cen­dent amb el líder d'un equip que havia pro­ta­go­nit­zat un nou ridícul euro­peu.

Per una banda, Lucho va actu­a­lit­zar el “tú siem­pre nega­tivo” de Van Gaal. Quan­tes vega­des els peri­o­dis­tes hem estat els dolents de la pel·lícula injus­ta­ment? Però quan­tes vega­des ens hem rebel·lat quan això ha pas­sat? Poques. L'evo­lució de molts cap a l'infor­tain­ment o el gro­guisme ens situa en una posició vul­ne­ra­ble per dema­nar res­pecte. Com ho volem fer si alguns es cre­uen figu­res divi­nes capa­ces de pre­dir el futur en cada tertúlia o es cre­uen amb el dret de mar­car la política de fit­xat­ges del club? El peri­o­dista ha de retor­nar a la praxi de la sub­jec­ti­vi­tat honesta per poder exi­gir a alguns líders d'opinió com­pren­dre que, sense un con­tra­po­der com la premsa, es fa difícil tenir una soci­e­tat sana i una opinió pública lliure.

Per altra banda, n'estic segur que el club haurà tocat el crostó a l'entre­na­dor culer. I més, sent ell una de les veus que més hau­ria d'entro­nit­zar públi­ca­ment els valors de l'enti­tat. Però aquesta no és la pri­mera vegada que com­panys peri­o­dis­tes espor­tius són trac­tats com mari­o­ne­tes quan volen ser punyents amb l'asturià. Una der­rota com la de París fa molt mal, i més a l'auto­es­tima d'un gua­nya­dor nat com ell; però, no saber-se empas­sar l'orgull davant del peri­o­dista l'acaba fent encara més vul­ne­ra­ble davant d'una opinió pública culer que, si con­ti­nua així, li aca­barà dema­nant el cap en breu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)