Opinió

Oda a les futures periodistes

Treballem perquè les reporteres del futur ens ofereixin regularment magnífiques portades sobre futbol femení

Les noies del Barça no podran ser a l’estadi Valeri Lobanobski de Kíev per jugar la final de la Champions. Aquest any, els quarts de final van portar el campió (l’Olympique de Lió) al Miniestadi i les franceses van ser un os massa dur de rosegar. No obstant, un camp gairebé ple amb més de 12.000 espectadors va permetre homenatjar una secció que ja fa tres temporades que pot competir amb molta dignitat entre les grans d’Europa. Tot i no poder igualar les semifinals del curs passat, enguany el futbol femení del Barça ha tornat a guanyar-se les portades i els grans titulars.

Més enllà dels resultats, l’èxit d’aquest equip és també un èxit per al futbol femení a tot Catalunya. Els dos presidents i Ernesto Valverde a la llotja ajuden a teixir el relat que ens assenyala que a casa nostra el futbol femení ha de ser tan admirat com el masculí. Fa uns dies, en una jornada sobre dones periodistes i esport al Museu Colet també es va reivindicar i criticar el tractament que la premsa fa d’aquesta modalitat. “Per què un partit de la Champions femenina s’ha de quedar uns baixos del diari?”, va qüestionar-se una companya d’aquesta publicació. No obstant, la cobertura que alguns mitjans han fet de l’eliminatòria entre el Barça i el Lió ajuda a reivindicar la igualtat de gènere a la premsa esportiva. Ara bé, no n’hi ha prou: la Champions no pot ser una excepció.

Tinc la certesa, però, que entre la major presa de consciència que hi ha a les redaccions i el volum de dones periodistes que s’estan formant a les nostres facultats la cosa canviarà d’ara endavant. Parlo més des de l’àmbit docent, en què l’increment de treballs sobre futbol que es fan als graus de comunicació ha crescut exponencialment de la mà de joves estudiants que fan actes de militància parlant de futbol femení: joves periodistes que no tenen problemes per qüestionar-se l’statu quo que hi ha en moltes empreses de mitjans, les relacions jeràrquiques o unes rutines professionals que han abandonat la perspectiva de gènere a l’hora d’organitzar les redaccions. Soc plenament conscient que, si bé el mercat farà difícil aquest equilibri, des de les facultats estem posant la primera pedra perquè les professionals del futur un dia ens ofereixin regularment magnífiques portades parlant de futbol femení.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)