Opinió

Aquell element controvertit

L’Eve­rest sense oxi­gen. Sense oxi­gen embo­te­llat, s’entén. Hi va haver una època que aquesta ascensió es creia que era impos­si­ble. A par­tir dels 7.500 metres comença la cone­guda com a zona de la mort i els pro­ble­mes deri­vats de l’alti­tud s’agreu­gen fins a l’extrem. El cos humà no és capaç d’adap­tar-se a més alti­tud i comença un procés de degra­dació que pot cau­sar la mort en poques hores: ede­mes pul­mo­nars i cere­brals, hipòxies, al·luci­na­ci­ons... No és que en les alti­tuds hi hagi menys oxi­gen, com es diu errònia­ment, perquè la com­po­sició de l’aire és pràcti­ca­ment la mateixa a vuit mil metres que al nivell del mar (un 21% d’oxi­gen en els dos casos). El que varia és la pressió atmosfèrica, molt més baixa a vuit mil metres (0,39 atmos­fe­res) que a zero metres (1 atmos­fera). Com més amunt, menys pes de l’aire i més difi­cul­tats per aspi­rar l’oxi­gen. El meta­bo­lisme, que és intel·ligent, reac­ci­ona a aques­tes con­di­ci­ons extre­mes i es dedica gai­rebé en exclu­siva a gene­rar glòbuls ver­mells que trans­por­tin l’oxi­gen a tot el cos. La resta de fun­ci­ons que­den en un estat més o menys latent. Per aquest motiu les diges­ti­ons dels alpi­nis­tes són tan difícils en les grans alti­tuds. Altra feina té, el cos, que fer tre­ba­llar els sucs gàstrics... Glòbuls ver­mells per la vena! Vinga glòbuls ver­mells!

Ben cons­ci­ents d’aquests pro­ble­mes, Rein­hold Mess­ner i Peter Habe­ler van deci­dir fa qua­ranta anys que ja havia arri­bat l’hora d’esca­lar la mun­ta­nya més alta del món sense oxi­gen. Són 8.848 m –gai­rebé 1.500 més amunt que la línia d’inici de la zona de la mort– que supo­sa­ven un repte alpinístic de pri­mera mag­ni­tud si es volien com­ple­tar sense oxi­gen suple­men­tari. Mess­ner i Habe­ler van cul­mi­nar l’esca­lada amb èxit el 8 de maig del 1978 i van demos­trar que sí, que l’Eve­rest era pos­si­ble esca­lar-lo sense oxi­gen embo­te­llat. Mess­ner va voler repe­tir aque­lla ascensió el 1980, però aquell cop en soli­tari i en època monsònica. Una pro­esa de tan­tes que va pro­ta­go­nit­zar el tirolès, que també va ser el pri­mer alpi­nista a esca­lar els catorze cims de vuit mil metres.

Des de l’ascensió de Mess­ner i Habe­ler, l’oxi­gen embo­te­llat s’ha con­ver­tit en un ele­ment con­tro­ver­tit en l’alpi­nisme. Alguns que pequen d’un excés de purisme dema­nen que se situï al mateix nivell que el dopatge. Si bé es cert que una ascensió a un vuit mil es des­vir­tua si es fa ús de bom­bo­nes d’oxi­gen –Mess­ner explica que suposa rebai­xar dos mil metres l’alti­tud d’un vuit mil– també ho és que l’oxi­gen és un ele­ment de segu­re­tat que pot sal­var vides en cas de com­pli­ca­ci­ons. “L’oxi­gen és un trac­ta­ment mèdic, no és dopatge. Tot­hom ha de deci­dir si vol pujar amb oxi­gen o sense. Sense oxi­gen t’arris­ques a un edema. I, per què algú s’ha d’arris­car a un edema només perquè jo hagi pujat sense oxi­gen?”, opi­nava de manera diàfana Mess­ner en una entre­vista a Des­ni­vel . És a dir, oxi­gen sí, per bé que no se n’abusi –alguns ja sur­ten dels camps base endo­llats a la bom­bona– i s’expli­qui que s’ha usat.

És així com s’ha tro­bat una fórmula prou equànime de com­pu­tar les ascen­si­ons a l’Eve­rest i la resta de cims, que és fer dues llis­tes: una amb les ascen­si­ons totals i una altra amb les ascen­si­ons sense oxi­gen. D’aquesta manera s’apre­cia l’enorme mèrit que té no uti­lit­zar bom­bo­nes, perquè a l’Eve­rest, de les 8.306 ascen­si­ons regis­tra­des fins ara, només 208 (2,5 per cent) s’han fet sense oxi­gen. Lluny de creure que a l’Eve­rest hi puja tot­hom, doncs, les xifres ens demos­tren que la mun­ta­nya més alta del món és només a l’abast de ben pocs si s’afronta amb totes les seves difi­cul­tats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.