Opinió

Futbol i bogeria col·lectiva

Estic perplexa pel fet que, en un país on sembla que el futbol no ocupa tant de lloc en l’imaginari col·lectiu, milions de francesos hagin embogit amb el triomf de la selecció

Durant la cele­bració del mun­dial de Rússia, una amiga em va comen­tar: “Vivia a Bolo­nya quan Itàlia va gua­nyar això del mun­dial. La gent es va tor­nar boja i es tirava a les fonts. Feia una calor rabi­osa.” Jo vaig expli­car-li que, en aquell mun­dial de 1982, Itàlia va gua­nyar la final a Ale­ma­nya després d’haver eli­mi­nat la selecció del Bra­sil, que ales­ho­res era una mera­ve­lla, amb tres gols de Paolo Rossi. I que recor­dava haver vist aquell par­tit entre Itàlia i el Bra­sil (dis­pu­tat a l’estadi de Sarrià) en un bar de sota casa a la plaça de Leta­mendi. Com també que vaig cele­brar que Itàlia, tot i saber-me greu que eli­minés el Bra­sil, guanyés Ale­ma­nya, que encara se’m va fer més antipàtica –la tenia entra­ves­sada des que va vèncer l’Holanda de Johan Cruyff en la final del 74– després d’haver superat a les semi­fi­nals França, que ales­ho­res tenia una selecció que també m’agra­dava molt i que lide­rava Mic­hel Pla­tini, de males mane­res, amb una agres­si­vi­tat impune, i molta sort. Volia con­ti­nuar, però ella em va mirar i em va dir: “Quin rot­llo que m’has cla­vat! A mi què m’importa! Jo només t’he dit que estava a Bolo­nya i que la gent es va tor­nar boja.” Com poden intuir, a la meva amiga no li interessa el fut­bol i con­ti­nua sense enten­dre que, aquell juliol del 1982, els bolo­nye­sos esti­gues­sin tan con­tents pel resul­tat d’un par­tit. Com tam­poc entén cada vegada que, sigui d’on sigui, un munt de gent surti al car­rer per cele­brar una victòria fut­bolística.

A mi, com també poden intuir, sí que m’agrada el fut­bol i per això mateix, com fem els fut­bo­lers d’una manera sem­blant a aquesta espècie en extinció que som els cinèfils quan recor­dem pel·lícules, vaig evo­car aquells par­tits del mun­dial del 1982 que tinc gra­vats a la memòria. Tan­ma­teix, com­par­teixo l’estra­nyesa de la meva amiga davant de les mani­fes­ta­ci­ons mul­ti­tu­dinàries d’ale­gria sus­ci­ta­des pel fut­bol. I és així que estic per­plexa pel fet que, en un país on sem­bla­ria que el fut­bol no ocupa tant de lloc en l’ima­gi­nari col·lec­tiu fins a con­ver­tir-se en una ali­e­nació social, mili­ons de fran­ce­sos hagin embo­git amb el tri­omf de la selecció de Desc­hamps. Això men­tre que, havent-hi dos morts i diver­sos ferits en les cele­bra­ci­ons, n’hi ha que van apro­fi­tar per cre­mar cot­xes, tren­car vidres i saque­jar comerços. Quina ale­gria!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)