Opinió

Uns campionats, un medaller

De què serveix un medaller conjunt dels campionats d’Europa de natació, ciclisme, triatló, rem, gimnàstica artística, golf i atletisme?

Els campionats d’Europa de natació, ciclisme, triatló, rem, gimnàstica artística, golf i atletisme que s’han disputat de manera simultània a les ciutats de Glasgow –els sis primers esports esmentats– i Berlín –l’atletisme– ja són història. Han estat onze dies en què aquests set esports han compartit dates i seus, en major o menor mesura. Onze dies en què hem viscut una mena de mini Jocs Olímpics d’abast europeu amb alguns dels principals esports del programa olímpic.

I quina és la conclusió d’aquest experiment muntat entre la Unió Europea de Radiodifusió (UER) i les federacions esportives respectives? No tinc gaires dubtes que el balanç que faran les federacions i les televisions serà bo. Del que sí que dubto és de si valia la pena fer aquests campionats de manera simultània. Abans de començar ja vaig expressar els meus dubtes i ara, vist com ha anat tot plegat, els mantinc i els augmento. De veritat les federacions consideren que els seus esports han tingut més visibilitat amb aquesta fórmula? És una bona idea que els dos grans esports olímpics, l’atletisme i la natació, facin els seus campionats d’Europa al mateix temps –no han coincidit en tots els dies, també és veritat–? Han guanyat més presència en els mitjans, o simplement se l’han hagut de repartir, perquè hi ha coses que són intocables –futbol– i, per tant, la resta del temps i l’espai és a repartir? No hauria estat millor, per exemple, que ahir s’haguessin acabat els campionats d’atletisme i avui comencessin els de natació, o viceversa?

A més a més, els promotors d’aquests campionats han tingut la gran –ironia– idea de fer un medaller. De què serveix un medaller conjunt dels campionats d’Europa de natació, ciclisme, triatló, rem, gimnàstica artística, golf i atletisme? Què indica? En aquest 2018 ja s’havien disputat anteriorment els campionats d’Europa de piragüisme, tir amb arc, gimnàstica rítmica, esgrima, bàdminton, vòlei platja, trampolí, judo, karate, pentatló modern, vela, tir, taekwondo, halterofília i lluita. Tots, esports individuals del programa olímpic. Es tracta d’esports, i d’esportistes, de segona? Les seves medalles valen menys? A partir d’ara hi ha esports minoritaris i esports encara més minoritaris? I preparen la segona edició d’aquests multicampionats per al 2022.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)