Opinió

Uns campionats, un medaller

De què serveix un medaller conjunt dels campionats d’Europa de natació, ciclisme, triatló, rem, gimnàstica artística, golf i atletisme?

Els cam­pi­o­nats d’Europa de natació, ciclisme, tri­atló, rem, gimnàstica artística, golf i atle­tisme que s’han dis­pu­tat de manera simultània a les ciu­tats de Glas­gow –els sis pri­mers esports esmen­tats– i Berlín –l’atle­tisme– ja són història. Han estat onze dies en què aquests set esports han com­par­tit dates i seus, en major o menor mesura. Onze dies en què hem vis­cut una mena de mini Jocs Olímpics d’abast euro­peu amb alguns dels prin­ci­pals esports del pro­grama olímpic.

I quina és la con­clusió d’aquest expe­ri­ment mun­tat entre la Unió Euro­pea de Radi­o­di­fusió (UER) i les fede­ra­ci­ons espor­ti­ves res­pec­ti­ves? No tinc gai­res dub­tes que el balanç que faran les fede­ra­ci­ons i les tele­vi­si­ons serà bo. Del que sí que dubto és de si valia la pena fer aquests cam­pi­o­nats de manera simultània. Abans de començar ja vaig expres­sar els meus dub­tes i ara, vist com ha anat tot ple­gat, els man­tinc i els aug­mento. De veri­tat les fede­ra­ci­ons con­si­de­ren que els seus esports han tin­gut més visi­bi­li­tat amb aquesta fórmula? És una bona idea que els dos grans esports olímpics, l’atle­tisme i la natació, facin els seus cam­pi­o­nats d’Europa al mateix temps –no han coin­ci­dit en tots els dies, també és veri­tat–? Han gua­nyat més presència en els mit­jans, o sim­ple­ment se l’han hagut de repar­tir, perquè hi ha coses que són into­ca­bles –fut­bol– i, per tant, la resta del temps i l’espai és a repar­tir? No hau­ria estat millor, per exem­ple, que ahir s’hagues­sin aca­bat els cam­pi­o­nats d’atle­tisme i avui comen­ces­sin els de natació, o vice­versa?

A més a més, els pro­mo­tors d’aquests cam­pi­o­nats han tin­gut la gran –iro­nia– idea de fer un meda­ller. De què ser­veix un meda­ller con­junt dels cam­pi­o­nats d’Europa de natació, ciclisme, tri­atló, rem, gimnàstica artística, golf i atle­tisme? Què indica? En aquest 2018 ja s’havien dis­pu­tat ante­ri­or­ment els cam­pi­o­nats d’Europa de piragüisme, tir amb arc, gimnàstica rítmica, esgrima, bàdmin­ton, vòlei platja, tram­polí, judo, karate, pen­tatló modern, vela, tir, taekwondo, hal­te­rofília i lluita. Tots, esports indi­vi­du­als del pro­grama olímpic. Es tracta d’esports, i d’espor­tis­tes, de segona? Les seves meda­lles valen menys? A par­tir d’ara hi ha esports mino­ri­ta­ris i esports encara més mino­ri­ta­ris? I pre­pa­ren la segona edició d’aquests mul­ti­cam­pi­o­nats per al 2022.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)