Opinió

La virtualitat de l’esport femení

I per què no aspirar que un dia també hi hagi fal·lera per ser la Marta o la Taurasi del moment?

El 2016, per primer cop, les dones es feien un forat en el videojoc esportiu per excel·lència: el FIFA. Era una petita escletxa dins un simulador esportiu amb moltes possibilitats. Però la inclusió de dotze seleccions nacionals en la història d’aquest videojoc s’havia de considerar una victòria. Una fita gairebé històrica. Cada any s’ha anat incrementant mínimament la xifra d’equips i en l’edició del 2019 s’ha incorporat la possibilitat de ser un personatge femení en el mode història del joc. Tot i això, segons un dels darrers estudis sobre el simulador, ni una desena part dels usuaris han disputat un partit de noies. De fet, amb els equips femenins, el joc només permet fer amistosos i una Copa Internacional Femenina sense gaires al·licients. Poc temptador per als fans d’aquest simulador, que opten per les competicions oficials i els rànquings.

En bàsquet, la presència de la dona encara es va fer esperar més temps. No va ser fins l’any passat que el simulador NBA Live hi sumava la competició de la WNBA i també el seu combinat Alls-Stars, tot i que amb limitacions i amb caracteritzacions de les jugadores encara molt simples. Però, en definitiva, una altra escletxa. Ara, en l’edició del 2019 també pots fer carrera amb un perfil femení. Una altra petita victòria.

Quan arribarà un videojoc només femení? Segurament mai. Ara hi ha opcions com la Cyber Liga-Femenina de bàsquet, un simulador per internet que té actualment més de 700 usuaris, quasi 1.200 equips i 83 lligues privades. I algunes opcions més d’aquest tipus, però poques, molt poques. La veritat és que tampoc és una prioritat que hi hagi videojocs o simuladors esportius només femenins. Només que aquesta vessant estigués tan ben representada com la masculina ja seria ideal. Arribats en aquest punt, voldria dir que, en el món real de l’esport, la dona gaudeix d’un tractament digne i igualitari. Perquè la virtualitat esportiva no acaba sent res més que un reflex del món de carn i ossos. I en aquest món real, la batalla de les dones és diària, però les petites victòries es van assolint una darrere l’altra, com un petit degoteig imparable. I ara tothom vol ser Messi o Lebron James en el món virtual. I per què no aspirar que un dia també hi hagi fal·lera per ser la Marta o la Taurasi del moment?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)