Editorial

L’EDITORIAL

L’amenaça de la FIFA a la superlliga, un símptoma de debilitat

Les estruc­tu­res paquidèrmi­ques i immo­bi­lis­tes que sos­te­nen el fut­bol mun­dial (és a dir la FIFA i les con­fe­de­ra­ci­ons con­ti­nen­tals, sobre­tot la UEFA) tre­mo­len i no pas de fred. Han pas­sat de menys­te­nir la hipotètica super­lliga euro­pea a amenaçar-la, un símptoma clar que li han vist les ore­lles al llop i que, ara sí, aques­tes velles orga­nit­za­ci­ons se sen­ten con­tra les cor­des, amenaçades per un dina­misme mer­can­til que no forma part del seu ADN here­tat d’unes fonts de poder esta­tals que la glo­ba­lit­zació ha des­vir­tuat.

La FIFA ha sor­tit al pas i, exer­cint de pater fami­lias pro­tec­tor, es per­met amenaçar els temp­tats pel futur nou negoci del fut­bol amb l’expulsió de tot arreu on hi hagi forma de vida cone­guda. El mateix que l’estat espa­nyol (un altre paqui­derm) adver­tia que li pas­sa­ria a un futur estat català: orbi­tant per l’espai side­ral.

Tot men­ti­des. L’únic que poden fer la FIFA i la UEFA és bus­car una mala aliança abans que una tren­ca­dissa en la qual hi tenen molt a per­dre. Fins ara han vis­cut de ren­des, en una còmoda posició de mono­poli, incapaços de fer cap altra reforma de les seves com­pe­ti­ci­ons (de clubs, però també de selec­ci­ons) que ampliar-ne line­al­ment el nom­bre d’equips, jus­ta­ment el que volen evi­tar els que tallen el bacallà. Els 16 volen una super­lliga amb més par­tits que els 15 que dis­pu­ten els fina­lis­tes de l’actual Cham­pi­ons, per poder ven­dre més drets d’imatge i ingres­sar més. Però sobre­tot volen més par­tits entre ells (que són els que fan apu­jar el valor d’aquests drets de tele­visió) i menys enfron­ta­ments amb rivals que, amb el res­pecte degut, no tenen cat­xet comer­cial. El fut­bol de màxim nivell és un negoci i sense negoci no es paguen sala­ris astronòmics ni estre­lles mediàtiques. Els 2.000 mili­ons que repar­teix la UEFA entre els equips de la Cham­pi­ons són un dine­ral (el pres­su­post del Barça i del Madrid), però que­den molt curts per ali­men­tar 32 equips. Aquesta és la raó per la qual els clubs top volen mar­xar.

FIFA i UEFA han de ser creïbles, si ame­na­cen. Anant al bàsquet, l’Euro­lliga no va sor­gir del no-res, sinó de les lli­gues més potents i els clubs d’alt nivell, insa­tis­fets amb la ino­perància comer­cial de la FIBA. I l’Euro­lliga no cedeix juga­dors a les fede­ra­ci­ons per les fases de clas­si­fi­cació dels tor­ne­jos de selec­ci­ons i, mal­grat això, a cap fede­ració esta­tal se li ha acu­dit san­ci­o­nar les seves estre­lles. Tam­poc tin­dria sen­tit fer-ho quan les que juguen a l’NBA no han jugat mai aques­tes fases. Tor­nant al fut­bol, ningú es creu que, arri­bat el cas, la UEFA veta­ria Cris­ti­ano Ronaldo, Lewan­doswki, Haa­land, Hazard o Mbappé en una Euro­copa. Qui ho ha entès més bé ha estat el movi­ment olímpic, que va aca­bar recla­mant (i incen­ti­vant) que els millors juga­dors dis­pu­tes­sin els jocs. I els de l’NBA valo­ren un or olímpic molt per sobre d’un or en un mun­dial. Per ells, el seu mun­dial és l’anell de cam­pi­ons de l’NBA.

Encara hi ha una altra raó pode­rosa per no creure’s l’harakiri que es vol fer la FIFA: si la super­lliga no es fa a Europa, tot porta a pen­sar que l’aca­ba­ran posant en marxa a l’Àsia, el gegant que domina la glo­ba­lit­zació i que se’n farà un tip de riure de les ame­na­ces de la FIFA. Ales­ho­res, les estre­lles del fut­bol des­a­pa­rei­xe­rien del vell con­ti­nent, no només de les selec­ci­ons. També dels clubs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)