Editorial

L’EDITORIAL

Un país d’alt nivell esportiu, també en esport femení

En l’edició d’avui, L’Esportiu publica un recull exhaustiu dels triplets aconseguits pels clubs catalans en la història de les competicions, a propòsit del que ha signat l’equip femení de futbol del Barça. Són 28, als quals encara se n’hi podrien afegir un parell més durant aquest mes de juny, que han guanyat lliga estatal, copa estatal i copa d’Europa en un mateix any.

La freda xifra ja diu, però no ho diu tot. Constata que el potencial de l’esport català és d’un nivell molt superior al d’un país de les seves dimensions –com Albània, si fa no fa– i població –poc més que Dinamarca, per exemple– tot i que no disposem d’un estat propi que ens permetria visibilitzar aquest potencial fora de les competicions de clubs. Perquè, pel que fa a les seleccions i com en tantes altres activitats, l’esport català se’l continua apropiant l’Estat espanyol.

El Barça és el tractor indiscutible de l’esport català, però 10 dels 28 triplets pertanyen a altres clubs, una dada que ve a desmuntar la teoria que allà on trepitja el gran club de Catalunya ja no hi creix mai més l’herba. El Barça –com tots els clubs de referència sobre un territori– succiona talent format inicialment en altres entitats, però també exerceix un poderós estímul per a la millora en tot el seu entorn.

Hi ha, però, un aspecte que no hauria de passar per alt en aquesta fotografia de l’esport català modern d’alt rendiment. Des que el primer club català va guanyar una copa d’Europa femenina, el repartiment és pràcticament paritari: 16 títols masculins i 14 femenins. Una proporció que posa en relleu que, tot i que la incorporació de les dones a l’esport s’ha fet globalment amb retard a Catalunya i arreu, com a mínim a casa nostra els progressos s’han fet a una velocitat notable.

Diumenge passat, la consellera de la presidència, Laura Vilagrà –encara no n’era oficialment– va escollir la sortida de la Volta Ciclista a Catalunya per a dones com el seu primer acte públic. El segon era gairebé obligat: la final de copa entre el Barça i el Llevant que va permetre sumar el triplet a les futbolistes blaugrana. Queda pendent de comprovació, segurament a partir dels pròxims pressupostos, si el suport a les dones esportistes –les d’alt nivell, les de formació i les que simplement s’ho plantegen com a activitat física– es concreta en canvis legislatius i dotació econòmica diferencial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)