Opinió

Tercer principi: marcar gols

No gua­nya qui fa un gol, sinó qui en fa més que l’altre, diu el ter­cer prin­cipi de l’estil Barça. I recor­dar aquesta bana­li­tat, quan la fue­tada dins de l’àrea només oneja (i encara!) sense espe­te­gar, pot sem­blar fotre’s del mort i de qui el vet­lla, vet-ho aquí.

Arri­bar a la meta és com­pli­cat, quan hi ha tants obs­ta­cles a la zona de gol que el can­sa­ment pot més que la fiblada defi­ni­tiva. Així, la pro­jecció de la pilota demana tran­si­ci­ons lleu­ge­res, ràpides, que puguin arri­bar a l’àrea contrària sense gaire efec­tius de defensa, perquè els bos­cos de cames, si bé faci­li­ten l’excusa de mal paga­dor que pot ser un penal, entor­pei­xen tant la deli­ne­ació de la pilota que fan gols embu­llats, llet­jos, de rebots i pata­ca­des (si bé alguns, més aviat escas­sos ara que els defen­sors són per­xe­rons de car­re­res, arri­ben a sem­blar bro­dats de pun­tes de coixí, recar­go­lats com figu­res cali­doscòpiques encan­ta­do­res –pot­ser perquè mare­gen).

Tot sovint fa la impressió, veient els estols de nois cor­rent pel camp al dar­rera d’una pilota, que hi ha juga­dors de fut­bol que ente­nen la bas­cu­lació com l’atracció del mer­curi –tan tòxic com és–, que es rea­grupa tan bon punt del con­junt se n’escapa una goteta. El joc així ano­me­nat, per la seva pri­ma­ri­e­tat, de pati de col·legi, és com con­tem­plar una esba­tus­sada –ben poc edi­fi­ca­dora, si no sou donats a la intel·ligència mili­tar, ja sigui de la guàrdia civil, legionària o de la gene­ral sol­da­desca.

Civi­lit­za­da­ment, energúmens uni­for­mats de car­rer o de caserna a banda, el gol no deixa de ser la con­seqüència d’una rema­tada, que per això se’n diu així i no per una altra cosa.

S’ha dit, encer­ta­da­ment, en aquest mateix espai o pàgines, que l’estil Barça és “joc de posició, com­bi­nació per gene­rar dese­qui­li­bri, pos­sessió de la pilota, bloc alt i equip junt” i que això explica els grans èxits d’abans de l’embri­a­guesa de nou rics que va enllu­me­nar la savi­esa elec­to­ral de la soci­e­tat anònima del Fut­bol Club Bar­ce­lona (i que se n’enten­gui el sar­casme, del tira­buixó men­tal del soci del club de creure’s mem­bre del con­sell d’admi­nis­tració d’una empresa).

Pot­ser sí, però si no se’n des­plega el sen­tit, el risc que no s’enten­gui és tan gros que ens podríem tro­bar al davant del nus on han arri­bat les males deci­si­ons (cri­mi­nals, pel que fa al sen­tit culer) de la gestió blau­grana.

La posició dese­qui­li­brant de la pos­sessió de la pilota en un bloc alt i junt ens ha dut a les soporíferes juga­des del teva, meva i del reteva i remeva (i dei­xem-nos estar del tiki-taka inva­sor) a la fron­tal de l’àrea dels dar­rers tres o qua­tre anys ben bons (que és un dir que va molt bé per mos­se­gar-se la llen­gua).

Veure l’agru­pa­ment de qua­tre a sis (si no més) juga­dors rebo­tint-se la pilota a l’exte­rior d’un escaire, per més i qui fos qui volgués córrer en paral·lel a la línia fron­te­rera per llençar una dia­go­nal amb rosca, era tan des­es­pe­rant com obser­var la pre­tensió de can­viar els resul­tats dece­be­dors apli­cant les matei­xes fórmu­les avor­ri­des. Més que junt i en bloc, l’equip s’ha de moure com un cos, amb cap i extre­mi­tats i un procés diges­tiu tan efi­ci­ent com el que ens ali­menta. I entrar a l’àrea per xutar a gol i no pas per mos­trar-se a plaça.

Pot­ser cal­dria treure la grada d’ani­mació –que sol actuar com el regi­dor d’un plató per fer aplau­dir l’audiència– i posar-hi un alta­veu que cridés “però xuta, fillet de déu!” quan el jove amb calça curta s’enfar­fega de pilota i no sap què fer-ne.

O això, o ente­nem que no n’hi ha prou de pas­sar-se la pilota i de dri­blar el con­trari, que si bé ser­veix per aire­jar el par­tit i pair les juga­des no arriba per con­tra­res­tar els gols con­tra­ris. Jugar a no rebre és no jugar, sinó arron­sar-se o pre­ten­dre impo­sar un armis­tici; i això només ho fan els covards, els desa­ni­mats o els pusil·lànimes, o els fan­far­rons, els arro­gants o els fat­xen­des, que sem­blen sinònims però no en són; si més no, de cap paraula que hagi de defi­nir l’estil del Barça.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)