Editorial

L’EDITORIAL

Els miserables de la UEFA

El Nàpols i el Barça van exhibir ahir una pancarta reclamant l’aturada de la invasió militar d’Ucraïna que si s’ha vist fora de l’estadi ha estat gràcies a la feina dels fotògrafs a peu de gespa, no pas a la realització televisiva, convenientment instruïda sobre quins missatges tenen dret a entrar en el senyal i quins no. I els missatges polítics estan proscrits.

Qualificar una pancarta amb el lema ‘Stop war’ (atureu la guerra) de missatge polític és d’una indecència, d’una indignitat descomunal. És reduir les desenes i desenes de morts que hi ha hagut a simple estadística. És deshumanitzar, és revictimitzar i és, per sobre de tot, ser còmplice de Putin i blanquejar la seva guerra. Perquè és Putin qui no parla de guerra. Per tant, negar la visibilitat de la pancarta és negar l’evidència, que hi ha guerra i que a Ucraïna es vessa sang. No es pot ser més miserable.

La UEFA, el màxim organisme del futbol europeu, ha tornat a desaprofitar una oportunitat de liderar alguna cosa. La resposta a tot el que ha passat i passarà és reubicar a París la final prevista a Sant Petersburg... i amagar una pancarta en pro de la pau. De sancionar Rússia, d’expulsar els clubs russos, de trencar el contracte amb Gazprom (100 milions), o posats de perfil o ja ho faran quan els governs no els deixin alternativa. Ni l’exemple magnífic del Schalke 04 alemany, que ha trencat unilateralment amb l’energètica russa, l’ha fet sortir dels titubejos habituals.

La tebior de la UEFA no és un bon estímul per a la presa de posició de l’altre gran organisme de l’esport europeu, l’Eurolliga. Té davant seu la decisió sobre el futur de tres equips russos (CSKA, Unics Kazan i Zenit de Sant Petersburg) i un patrocinador, VTB, que és un banc públic rus. Ahir ja li va faltar valentia i fins que el Barça va comunicar que no viatjaria a Sant Petersburg no va ajornar el partit d’avui. De moment, serà fàcil argumentar les suspensions per raons de seguretat. Si tot es queda en això –de moment, és així– serà un missatge pèssim i una bona notícia per a Putin.

Que la F-1 es carregui el GP de Rússia sense avisar és lògic perquè està gestionada pel consorci nord-americà Liberty Media. És des de la vella Europa que s’ha de mostrar rotunditat amb el càstig a la follia de Putin.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)