Opinió

Sobre el gandul Vinícius i altres energúmens

Als qui ens hem hagut de bus­car l’edu­cació gene­ral bàsica per aquests mons de Déu, prou que ens ha cos­tat de pas­sar pels estu­dis uni­ver­sals com vede­lles a l’escor­xa­dor; és a dir, com l’ele­ment de la cadena ali­mentària dels qui es remi­ren el melic i es remo­uen a la cadira acadèmica com l’afa­mat que espera un bis­tec afer­rat a la for­qui­lla. I si la metàfora –per la doc­trina de la trans­subs­tan­ci­ació cris­ti­ana– no els fa el pes, esta­ran d’acord que la con­si­de­ració de l’altre –o del proïsme– com el marc sobrer del mirall nar­ci­sista és la sapa que va enru­nar els fona­ments de les facul­tats de lle­tres i les de les huma­ni­tats –i de la decència econòmica– que s’hi enfon­sen. No en tin­guin pas cap mena de dubte, perquè l’endogàmia clas­sista pro­fun­da­ment egòlatra de les uni­ver­si­tats és el que ha ensor­rat el mur de con­tenció de l’estu­pi­desa humana, que era l’escola.

Així, edu­car-se, avui, adqui­rir una mica de cul­tura gene­ral, demana l’esforç de les hores extres a casa i als reduc­tes de les bibli­o­te­ques o de les lli­bre­ries on encara pot tro­bar-se alguna col·lecció infan­til de des­co­berta –posada, per tant, a l’abast de la ignorància (que es pot néixer pobre i no viure com un ruc).

Del big bang a l’elec­tri­ci­tat, La vida en un cas­tell, El tren són títols d’uns lli­bres de l’edi­to­rial fran­cesa Galli­mard que l’edi­to­rial Cruïlla, abans de pas­sar a mans dels mari­a­nis­tes de la Fun­dación Santa Maria, pre­cur­sora d’Edi­ci­o­nes SM, va publi­car en una col·lecció pre­ci­osa amb reta­lla­bles, adhe­sius i trans­parències titu­lada Bibli­o­teca Interac­tiva Món Mera­vellós, reco­ma­na­ble sense reser­ves –bus­quin-la on sigui.

També de quan era bar­ce­lo­nina, la mateixa edi­to­rial publi­cava uns lli­bres tàctils esplèndids en una col·lecció, aquesta vegada de l’edi­to­rial britànica The Tem­plar Com­pany plc, ano­me­nada pre­ci­sa­ment Toca Toca, amb títols com La Mun­ta­nya ide­als per esti­mu­lar les cri­a­tu­res que comen­cen a lle­gir a esti­mar la natu­ra­lesa. Mirin de tro­bar-ne algun exem­plar i ja me’n daran res­posta.

I si el popu­lisme cri­mi­nal el fa pen­sar que això d’edu­car-se és cosa d’ini­ci­ats, d’elits i de siba­ri­tes, sàpiguen que la seu cata­lana a Tor­ro­e­lla de Montgrí de l’edi­to­rial Panini, cone­guda sobre­tot pels àlbums de cro­mos de fut­bol, també va publi­car una col·lecció d’una altra edi­to­rial fran­cesa, Fleurs, titu­lada Des­co­berta del Món, d’edició més sen­zi­lla però tan il·lus­trada que els volums Egipte, Mito­lo­gies, Civi­lit­za­ci­ons, Els romans o Edat Mit­jana dei­xen al pre­a­do­les­cent a les por­tes de la com­prensió de les arrels huma­nes comu­nes.

En fi, que dels lli­brets encara amb lle­tra lli­gada, ben dibui­xats i aco­lo­rits, amb què l’edi­to­rial Casals posava a l’abast de les pri­me­res lec­tu­res els con­tes de la bur­ge­sia domi­nant (La Ven­ta­focs, La Caput­xeta ver­me­lla, Els tres por­quets, La Blan­ca­neus, La rateta pre­su­mida...) fins als ori­gi­nals i les ver­si­ons dels clàssics de la lite­ra­tura (Dràcula, La Volta al món en 80 dies, L’illa del tre­sor, El lli­bre de la jun­gla, Els tres mos­que­tera...) amb què l’edi­to­rial La Galera faci­li­tava al bor­degàs la lec­tura crítica d’aquells con­tes i el tem­pe­ra­ment de les emo­ci­ons o als lli­bres amb CD inclòs que Com­bel Edi­to­rial traduïa, també de Galli­mard, sobre la vida dels grans com­po­si­tors, perquè els joves apren­gues­sin a dis­tin­gir el soroll de la matraca del sen­deri de la música, d’una punta a l’altra de les pres­tat­ge­ries de les bibli­o­te­ques i de les lli­bre­ries hagu­des i per haver hi ha tot el que cal per suplir el des­in­terès de la ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zació gene­ral de la ruque­ria.

De fet, què els he de dir, a vostès, si ja lle­gei­xen?

És als Vini­cius del món, als qui cor­ren per la gespa dels esta­dis i als qui, l’ener­gu­men, el fan des de les gra­des, a qui convé dei­xar ben clar que si són com són no és pas per la seva raça, manera de ser o pro­cedència, sinó per la gan­du­le­ria de no dei­xar l’estu­pi­desa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)