Opinió

Cel·luloide vertical

Juan Anto­nio Bayona recrea a La soci­e­dad de la nieve, pel·lícula pre­sen­tada al fes­ti­val de Venècia i encara no estre­nada, les vicis­si­tuds dels super­vi­vents del famós acci­dent d’avió que el 1972 tras­lla­dava, entre d’altres pas­sat­gers, els inte­grants d’un equip de rugbi de l’Uru­guai a Xile per jugar un par­tit. Ja he comen­tat en més d’una ocasió que a un ser­vi­dor el fas­ci­nen els epi­so­dis de super­vivència extrema. I a fe de Déu que, per als que van sal­var la pell, aquest en va ser un. Ja no només perquè l’avió amb què viat­ja­ven va espe­te­gar en un lloc d’hos­ti­li­tat màxima com és una gla­cera a l’alta mun­ta­nya dels Andes xilens, sinó també perquè els setze pobres super­vi­vents –d’un total de 45 per­so­nes entre tri­pu­lants i pas­sat­gers– ni tan sols havien tocat neu ante­ri­or­ment i no tenien ni el mate­rial ni la roba d’abric ade­quats a l’entorn. Això em remet a una ascensió hiver­nal al volcà Villar­rica, pre­ci­sa­ment a Xile, en què un anglès que ens acom­pa­nyava, llec en la cosa mun­ta­nyenca, es va posar a cami­nar com un ànec quan es va haver calçat els gram­pons per pri­mera vegada. L’anglès en qüestió es va esca­gar­ri­nar en veure que, per arri­bar al cràter del volcà, el pen­dent s’incli­nava osten­si­ble­ment –res gaire tècnic, però la neu dura feia l’ascensió un xic com­plexa– i va pre­fe­rir espe­rar-nos en un replà. Ima­gi­neu-vos, doncs, com devia ser la sen­sació de des­em­pa­ra­ment de la colla de super­vi­vents d’aquell vol.

He arri­bat a més de mig arti­cle i amb prou fei­nes he dit res sobre allò que volia abo­car aquí. La pel·lícula de Bayona m’ha fet refle­xi­o­nar sobre el mal­trac­ta­ment que els esports de mun­ta­nya han rebut en el cinema con­ven­ci­o­nal (no docu­men­tal). Pot­ser La soci­e­dad de la nieve –i la seva pre­de­ces­sora, Viven!– no es pot con­si­de­rar estric­ta­ment una pel·lícula d’esports de mun­ta­nya, encara que els dos esco­llits que van cre­uar la ser­ra­lada per cer­car ajut es van haver de con­ver­tir en alpi­nis­tes impro­vi­sats. El cas, però, és que no crec que el setè art hagi apro­fi­tat tot el poten­cial d’uns esports que tenen lloc en un marc incom­pa­ra­ble, expressió gas­tada d’allò més pel gremi periodístic però mai més ade­quada com en aquest cas. I més encara quan es tracta d’una acti­vi­tat que ten­deix a l’èpica tant del gust de Hollywood. Ara penso en Límite ver­ti­cal, film infecte en què el pro­ta­go­nista es per­met fer uns esprints a 8.000 m que ni Ben John­son quan anava més dopat que el plató d’un pro­grama de safa­reig. I en mànigues de camisa! A Máximo riesgo, en què el gran esca­la­dor Wolf­gang Güllich va doblar Syl­ves­ter Sta­llone en les esce­nes d’esca­lada, es va recrear prou bé l’ambi­ent de les Roco­ses, tot i que la pel·lícula es va fil­mar als Alps. Hem tin­gut grans actors enfi­lant-se per la mun­ta­nya, com a la La montaña sines­tra, en què un simpàtic Spen­cer Tracy, esca­la­dor alta­ment qua­li­fi­cat, és pres­si­o­nat pel seu germà perquè el guiï fins al punt del Mont Blanc on s’ha esta­ve­llat un avió per robar les per­ti­nen­ces de les vícti­mes. I també recordo Clint Eastwood enfi­lant-se per la cara nord de l’Eiger amb l’encàrrec de matar l’inte­grant d’una expe­dició. James Bond també ha lluït habi­li­tats alpinísti­ques en diver­ses pel·lícules de la saga. Domina totes les dis­ci­pli­nes i se’n surt de totes, òbvi­a­ment. Em va agra­dar espe­ci­al­ment Eve­rest, pel·lícula diri­gida per l’islandès Bal­ta­sar Kormákur, fill del pin­tor català Bal­ta­sar Sam­per, en la qual es relata la tragèdia que el 1996 va segar la vida a vuit per­so­nes a la mun­ta­nya més alta del món. Tant l’Eve­rest –amb imat­ges fil­ma­des ad hoc pel cine­asta David Bre­as­hers, que va viure aque­lla tragèdia, però també gene­ra­des digi­tal­ment– com l’acti­vi­tat alpinística i els fets des­crits em van sem­blar recre­ats amb admi­ra­ble fide­li­tat.

I per aca­bar –tot i que la llista podria ser més llarga– m’agra­da­ria des­ta­car dues pel·lícules peti­tes i diria que antagòniques. La pri­mera és Grito de pie­dra, de Wer­ner Her­zog, que relata la riva­li­tat extrema entre dos alpi­nis­tes –que, a més, esti­men la mateixa dona– durant una ascensió al Cerro Torre. La segona és El tiempo se ha dete­nido, diri­gida per Ermanno Olmi, una pre­ci­osa història d’amis­tat entre un jove estu­di­ant i el guarda de les obres d’una presa que trans­corre en un refugi d’alta mun­ta­nya durant l’aïlla­ment hiver­nal. Això de mirar si alguna d’aques­tes pel·lícules és a la vos­tra pla­ta­forma de stre­a­ming ja ho fareu vosal­tres, oi?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)