Opinió

L’amiant arriba a la Champions

Un parell de mesos després de debu­tar a segona A, el 2008, l’ales­ho­res regi­dor d’Esports de l’Ajun­ta­ment de Girona va fer la pre­visió que, cap a final d’aque­lla tem­po­rada, se subs­ti­tui­ria la visera d’ami­ant de la tri­buna de Mon­ti­livi. Ni tan sols calia espe­rar a l’estiu, rao­nava, perquè n’hi hau­ria prou amb quinze dies apro­fi­tant dues jor­na­des segui­des jugant a camp con­trari. Que no seria tan fàcil com ho expli­cava, ja ho podíem intuir. Que pas­ses­sin els anys i que l’ami­ant es man­tingués com a espec­ta­dor pri­vi­le­giat dels salts cap a l’elit del Girona, era més ago­sa­rat d’aven­tu­rar. El fet és que l’ami­ant, un risc per a la salut pública –pro­hi­bit a la Unió Euro­pea des del 2005 però pre­sent encara en molts edi­fi­cis i objecte de diver­ses actu­a­lit­za­ci­ons de nor­ma­ti­ves per erra­di­car-lo–, pre­si­dirà la històrica estrena del Girona a la Cham­pi­ons. Una metàfora de la bar­reja de sen­sa­ci­ons que hi viu­ran els que puguin assis­tir a un moment únic. A casa, com ha de ser, però sense poder-ne pre­su­mir del tot, perquè una ciu­tat moderna i atrac­tiva com Girona es pre­sen­tarà al pano­rama fut­bolístic con­ti­nen­tal de pri­mer nivell ense­nyant el camp amb menys afo­ra­ment amb diferència –per la impos­si­bi­li­tat d’ocu­par les gra­de­ries retràctils– i amb més limi­ta­ci­ons –les que són ben visi­bles i les que no ho són tant i patei­xen els que hi van– dels 36 equips par­ti­ci­pants en aquest nou for­mat. I si fos només per imatge rai, però el peatge car el paguen els abo­nats que, per sor­teig, no podran for­mar part d’una estrena con­ti­nen­tal, ini­ma­gi­na­ble anys enrere, que és el premi a una tem­po­rada de somni. En cites tan espe­ci­als com la de demà, és emo­tiu, bonic i natu­ral recor­dar fami­li­ars i amis­tats que ja no hi són i que sabem que n’hau­rien gau­dit tant o més que nosal­tres. A Girona, demà hi podrem afe­gir els que sí que hi són però que s’ho hau­ran de mirar des de casa per falta de lloc.

N’hi ha que defen­sen que el Girona hau­ria d’haver tirat pel dret i jugar la Cham­pi­ons en un estadi amb molta més capa­ci­tat, a Bar­ce­lona o on fos. Per als que cre­iem que Mon­ti­livi havia de ser el pla A, el B i el C, com el mateix Míchel va defen­sar sem­pre, és moment de cele­brar amb joia que Girona pugui viure un esde­ve­ni­ment històric –aquí sí que està jus­ti­fi­cat un adjec­tiu que a vega­des gas­tem massa– i que l’himne de la Cham­pi­ons soni per la mega­fo­nia de Mon­ti­livi. Però tin­dria un punt d’injustícia obviar el mal que farà veure tan pocs espec­ta­dors. Com fa mal que s’hagi con­ver­tit en un hàbit exhau­rir les entra­des a la venda, perquè no deixa de ser el senyal més evi­dent que és ara, en el moment àlgid d’un Girona que està pagant la mera­ve­llosa exigència de com­bi­nar lliga i Cham­pi­ons, que farien falta els 18.000 o 20.000 seients que tenen al cap per qui sap quin any.

Des d’aquell auguri del regi­dor el novem­bre del 2008, mesos després de con­di­ci­o­nar de pressa i cor­rents l’estadi –amb mesu­res tan bàsiques i obli­ga­des com la ins­tal·lació de seients– quan es va pujar a segona A, l’única actu­ació estruc­tu­ral que s’hi ha fet, més enllà de les que han exi­git els orga­nis­mes que manen, és la gra­de­ria de pre­fe­rent, amb una ajuda, el pla Zapa­tero, allà on hi havia una lona que cobria les ver­go­nyes de tot el late­ral. Tam­poc podem dir que la falta d’actu­a­ci­ons hagi estat un engany. El Girona va rebre la con­cessió de l’estadi per 50 anys el 2018, amb majo­ria abso­luta del con­sis­tori, i el pla d’inver­si­ons pre­sen­tat al ple per a l’apro­vació ja par­lava d’actu­a­ci­ons a llarg ter­mini. Per exem­ple, la recons­trucció de la tri­buna, amb la subs­ti­tució de l’ami­ant, la pre­ve­ien per a la tem­po­rada 2028/29. A deu anys vista. Ara, a qua­tre.

Mon­ti­livi viurà demà un dia màgic i serà un goig expli­car-ho. Sense obli­dar que n’hau­rien d’haver gau­dit molts més.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.