Opinió

Gladiadors a Nova York

Right now, right now, deia cada dos per tres la locu­tora. El pre­sent imme­diat és un temps ver­bal que enganxa i, acor­dat del tot a l’època moderna, esti­mu­lava el públic esco­llit –premsa d’arreu del món, fami­li­ars de les pri­me­res espa­ses pro­fes­si­o­nals i altres but­xa­ques agraïdes– des de la llotja de la finish line de la 54a edició de la marató de Nova York al Cen­tral Park de Man­hat­tan.

Els pri­mers cor­re­dors i cor­re­do­res arri­ba­ven amb comp­ta­go­tes i la noia tenia la deli­ca­desa de faci­li­tar-los uns segons de glòria, a la colla d’atle­tes que aca­ba­ven de patir, enmig de l’aren­gada anònima gene­ral, 42 quilòmetres i 100 metres per l’enqui­tra­nat dels cinc dis­tric­tes nova­ior­que­sos. Que en els dar­rers 95 es pogues­sin sen­tir enlai­rats al món a través dels alta­veus els trans­mu­tava en pre­sent històric. Poca fama, sí; volàtil com la vani­tat d’alguna de les fulles seques l’aquest parc tan cine­ma­togràfic que llu­ei­xen la tar­dor dau­rada i cauen res­se­ques amb la vibració dels noms encim­be­llats des de la llotja.

Els pri­mers a pre­sen­tar-se van ser els qui fan la cursa en cadira de rodes. Sur­ten al cap­da­vant i cir­cu­len més de pressa. Ara, els braços d’aquests atle­tes, forçats a fer gira­vol­tar les rodes com qui lluita con­tra un piano de maneta, qüesti­o­nava al davant dels ulls del públic de les gra­des si la dis­tinció de tota la cursa entre homes i dones no hau­ria de pas­sar al calaix dels mals endreços. Els braços i, està clar veient-los de prop i a la cara, la mirada de la fi d’un repte.

Poca estona després, els pri­mers homes, per més que soni mala­ment. És així, a pesar que la pun­ti­mi­rada cor­recció lingüística s’esveri, perquè les ins­crip­ci­ons dis­tin­gei­xen la cursa dels homes en cadira de rodes, de la de les dones en cadira de rodes, i, aques­tes, sepa­ra­des de la dels homes i de la de les dones i de la de les 5 ona­des del gruix de les 56.000 per­so­nes res­tants, inclo­sos “els cor­re­dors de totes les iden­ti­tats de gènere” que volen córrer “en un entorn segur, com­pe­ti­tiu i ami­ga­ble” i que s’ins­cri­uen a la NBEI (el grup d’Equi­tat i Inclusió No Binària).

Tret dels pro­fes­si­o­nals, que cobren per ser-hi (a banda de la “invi­tació”, la gra­dació dels pre­mis va dels 100.000 dòlars per al gua­nya­dor i la gua­nya­dora als 2.000 dòlars per a la dona i l’home que arri­ben en desena posició, més els pre­mis en metàl·lic als millors socis de l’orga­nit­zació, als pri­mers nova­ior­que­sos i als pri­mers altres nord-ame­ri­cans, que cor­ren a casa), tots els par­ti­ci­pants feien molta cara de salut. De fet, l’orga­nit­zació pre­para la cursa amb la pre­visió que tot­hom pugui fer els 42 km a una mit­jana de 16 minuts cada 1.609 metres. En tot cas, però, després de treure les tan­ques i dei­xar que el trànsit torni a escam­par-se com una basca indi­gesta, els volun­ta­ris guien els dar­rers cor­re­dors per les vore­res fins cap a les 7, ja ben fosc, del ves­pre.

Fan cara de bona salut, des de pri­me­res hores de la mati­nada, quan sur­ten dels hotels i fan esti­ra­ments abans d’anar-se’n cap a Sta­ten Island, ben lluny del cen­tre, on començaran a córrer. També en fan al cap de dos dies, quan fan oscil·lar la meda­lla com­me­mo­ra­tiva per la 5a, 6a, 7a... avin­gu­des, per Bro­adway, Times Square o a la cua de les atrac­ci­ons ciu­ta­da­nes on els esti­mula a anar la TCS New York City Marat­hon, l’enti­tat orga­nit­za­dora de l’espec­ta­cle. Fan cara de salut can­sada, entre la gen­tada de la ciu­tat més mediàtica del món que gai­rebé ni els mira.

Right now, right now, deia, com el mar­tell d’una frase feta, la noia de la llotja. A la gra­de­ria del seu davant, sota una gorra negra amb les ini­ci­als de Nova York enllaçades i rere d’unes ulle­res fos­ques, ens encre­uem amb Den­zel Was­hing­ton i senyora. Inter­can­viem unes parau­les, ens desit­gem bon dia i ens retro­bem a la pan­carta de Times Square on Gla­di­a­tor II s’escampa pel món des d’una altra pan­ta­lla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)