Opinió

Els contractes de la vergonya

Els de la meva gene­ració, els que ja ales­ho­res érem afi­ci­o­nats al bàsquet i el prac­ticàvem en la versió de juga­dor o entre­na­dor de nivell afi­ci­o­nat, sentíem sovint el crit d’“apaga la tele”. Sonava a amo­nes­tació, a esbron­cada, i res­sor­gia cada cop que una per­sona, dins la pista, feia un movi­ment arris­cat amb la pilota imi­tant la màgia dels ídols del moment però amb un final ben dife­rent. Fili­gra­nes impos­si­bles, tirs d’esquena, entra­des a cis­te­lla pas­sada amb rec­ti­fi­ca­ci­ons a l’aire... una fal­si­fi­cació matus­sera amb un final que no va fer història. Ara, però, els joves espor­tis­tes no miren la tele. Les referències les cap­ten a les xar­xes soci­als i els patrons a imi­tar guar­den més relació amb aspec­tes que s’han d’anar a bus­car fora de la pista. És més fàcil tro­bar un nen copi­ant la cele­bració d’un gol d’un espor­tista pro­fes­si­o­nal, o el seu pen­ti­nat, que no pas aquell dri­blatge que exe­cuta amb mes­tria. Explico això perquè, ho miri del dret o del revés, és l’única argu­men­tació que trobo a una pràctica que s’està este­nent en l’esport for­ma­tiu, crec que espe­ci­al­ment en el fut­bol, que con­sis­teix a lli­gar els menuts a un club de cap a peus mit­jançant la firma d’un con­tracte de dub­tosa vali­desa legal. Pri­mer, perquè no sé quin valor té un paper sig­nat per un nen de nou, deu o onze anys, mal­grat la seva rúbrica vagi acom­pa­nyada de la dels pares. Després, perquè par­lem de con­trac­tes que en la gran majo­ria de casos, o almenys els que conec, no tenen reper­cussió econòmica en el petit espor­tista. És a dir, que són con­trac­tes en què el sig­nant cobra la quan­ti­tat exacta de zero euros al mes.

Quin és, doncs, el secret de l’ope­ració? Doncs que el club, sobre els papers, té lli­gada la cri­a­tura un any, o dos, o tres, en funció del text acor­dat, però és que he vist casos en què la família es com­pro­met a pagar una clàusula si aban­dona l’enti­tat abans de la data acor­dada. Recent­ment m’arri­bava el cas d’una juga­dora de volei­bol de catorze anys que volia aban­do­nar un club per anar a jugar amb les ami­gues i l’enti­tat recla­mava mil euros a la família a canvi de la baixa fede­ra­tiva. En aquesta ocasió, només havia sig­nat la fitxa. En el cas de la firma del con­tracte, sem­bla que hi ha gent que ven­dria la seva ànima al dia­ble per tal de difon­dre a les xar­xes una foto­gra­fia del fill sen­tint-se per un dia com el seu ídol al camp.

Ho he escrit en més d’una ocasió i ho rei­te­raré les vega­des que cal­gui: estem per­dent el nord, amb l’esport for­ma­tiu. I estem ator­gant uns galons de pro­fes­si­o­na­li­tat a una pràctica que no deixa de ser una sim­ple acti­vi­tat extra­es­co­lar. Un altre exem­ple que cada cop és més comú és el de nens de vuit, nou o deu anys que aban­do­nen el cen­tre esco­lar una estona abans de l’hora en què plega tot­hom perquè han d’anar a entre­nar-se amb el seu equip. Par­lem, molts cops, de cana­lla que està ins­crita a l’escola dels clubs pro­fes­si­o­nals, que és un sis­tema que tenen mun­tat les enti­tats per obte­nir recur­sos i en el qual es podria ins­criure la meva mare si tingués l’edat, mal­grat no haver xutat cap pilota en la seva vida, i sem­pre que aboni la quota per­ti­nent. Ja poden fer números: tres dies a la set­mana, a raó de mitja hora per dia que es per­den a l’escola si toca entre­na­ment, doncs sumin al llarg de l’any. Després, tots a plo­rar perquè l’informe PISA bla-bla-bla...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)