Opinió

Laporta serà president fins que digui prou

El Barça està pres entre la dua­li­tat dels senyors ben edu­cats de l’escola Bar­to­meu i Rosell que volen tor­nar a través del tram­polí de la bur­ge­sia cata­lana i el poder mediàtic, o sigui, la soci­o­vergència de tota la vida que ha estu­diat en esco­les de nego­cis i blan­que­gen la mala gestió amb bones for­mes i millors ten­ta­cles, i, d’altra banda, la pas­si­o­na­li­tat d’un Laporta que mos­tra el seu per­so­na­lisme anar­quista de manera impúdica, dei­xant veure els errors a l’opinió pública sense com­ple­xos perquè li sobra auto­es­tima i con­fiança incons­ci­ent en si mateix.

Així doncs, aquests són els dos pols actu­als del bar­ce­lo­nisme: la tor­nada cíclica al vell ordre amb cares noves i idèntics cognoms, o, d’altra banda, seguir la línia messiànica d’un Laporta des­en­ca­de­nat que no crea tra­dició de govern perquè l’estil comença i acaba en si mateix. Laporta no es pot ana­lit­zar, no es pot estu­diar, només es pot con­tem­plar amb la sor­presa de qui pre­sen­cia un super­vi­vent que tira enda­vant per la fe radi­cal en si mateix.

Per tant, en aquest con­text fra­tri­cida clàssic en què la lluita és una manera molt nos­trada d’avançar, els amics reno­vats de Bar­to­meu es veien amb pos­si­bi­li­tats de tor­nar a la llotja després de l’arri­bada d’un Flick que pre­nia la ban­queta amb l’escep­ti­cisme d’una cule­rada des­en­ci­sada pels vai­vens del sushi, can­sada dels dis­cur­sos de “fins aquí ens dona”, des­gas­tada per veure’s rele­gada a un segon nivell euro­peu, i fins als nas­sos que la situ­ació econòmica here­tada pels fills d’Esade fos l’excusa dels entre­na­dors per tapar la seva medi­o­cri­tat a la pis­sarra: Laporta s’aga­fava a Flick com feu al seu dia amb Guar­di­ola, i, com sem­pre ha pas­sat, quan ell ha deci­dit l’entre­na­dor, li ha sor­tit cara. Frank, Pep i Hansi: tres encerts no són casu­a­li­tat.

A par­tir d’aquí, Laporta, amb l’exe­cució excelsa de Flick, ha des­tros­sat les temp­ta­ci­ons de moció de cen­sura amb una pri­mera plan­ti­lla que només manté tres juga­dors del 2 a 8 con­tra el Bayern a Lis­boa: Ter Ste­gen, Araujo i De Jong. No és lògic que en cinc anys de diferència la nòmina de la plan­ti­lla d’un pri­mer equip com el Barça només tin­gui tres super­vi­vents, i això es deu a la capa­ci­tat de fer de la neces­si­tat vir­tut, de tor­nar a la fórmula de l’èxit, d’abraçar la iden­ti­tat d’un club que no sap gua­nyar fugint de si mateix i que només ha tro­bat la victòria en agra­dar-se al mirall i veure’s més atrac­tiu que la resta.

Per això és fàcil pen­sar que amb el Barça de Flick Joan Laporta serà pre­si­dent fins quan ell deci­deixi, amb les seves con­tra­dic­ci­ons, el seu popu­lisme evi­dent, el càlcul no cal­cu­lat d’opa­ci­tat en cer­tes ges­ti­ons, i un per­so­na­lisme que és a mig camí entre la res­pon­sa­bi­li­tat i la impos­si­bi­li­tat de negar-se per tro­bar la mesura, però amb la for­ta­lesa de qui no fot el camp del vai­xell quan les coses van mala­ment, de qui no posa el club per sobre els capri­cis de juga­dors con­crets, i de qui no s’amaga davant els poders fàctics per expli­car allò que difícil­ment es pot expli­car: Laporta és con­tra­dic­tori perquè no hi ha un líder de veri­tat que no sigui con­tra­dic­tori.

En defi­ni­tiva, el soci del Barça no és el de fa vint anys, i ara mateix, entre el per­so­na­lisme des­con­tro­lat a favor del club i els bons expe­di­ents d’esco­les econòmiques que con­fo­nen edu­cació amb covar­dia, doncs l’ànima revo­lu­cionària de part de la cule­rada sem­pre esco­llirà el pri­mer si els resul­tats mínima­ment acom­pa­nyen, i això, agradi o no, asse­gura la fórmula Laporta durant temps: mals dies per a l’opo­sició a can Barça.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.